vasquez_ck Opublikowano 5 Września 2017 Autor Opublikowano 5 Września 2017 @romsonic Jest jakaś szansa na te plany? W między czasie udało mi się zdobyć oryginalne plany ale tylko pierwszy arkusz. Robota niestety nie ruszona a zapał w dalszym ciągu na tym samym poziomie. Sklejka (6mm) na wręgi kupiona. Kupiłem też listewki na podłużnice ale wiele osób poleca zrobić je z cieńszych (podobno łatwiej się je wygina). Podpowiecie jak zrobić "wzornik do podłużnic"? Jakie odległości między wręgami?
kaszalu Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 Najpierw musisz mieć kompletne plany !Odległości między wręgami właśnie z nich wynikają !!Po właściwym ustawieniu wręg na desce montażowej wzdłużniki powinny ułożyć się płynnie na szkielecie - nie trzeba robić specjalnych, dodatkowych wzorników !Popatrz na YouTube - jest wiele filmów pokazujących krok po kroku budowę kadłuba metodą klasyczną !
mjs Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 Cyfrowy obraz kadłuba jest taki: a przekroje w dxf tutaj: BAŁTYK przekroje.dxf Kadłub narysowałem jako gotowy, czyli wręgi należy pomniejszyć o grubość poszycia np. 2 mm.
kaszalu Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 (edytowane) No i o to chodziło ! Do roboty !! Zacznij od filmu - tego lub podobnych !! https://www.youtube.com/watch?v=oXcAoV_1Wi8 https://www.youtube.com/watch?v=fBF5NApLpOY https://www.youtube.com/watch?v=fKVjiyWITpA Edytowane 25 Lipca 2019 przez kaszalu 1
vasquez_ck Opublikowano 6 Września 2017 Autor Opublikowano 6 Września 2017 Dziękuję za pomoc! Czy ewentualnie ktoś z Was będzie w stanie poratować planami? Może być pod A4. Mogę wydrukować każdy element oddzielnie. Nie stanowi to dla mnie problemu. Z pierwszego arkusza części sobie poradzę, gorzej z drugim.
kaszalu Opublikowano 6 Września 2017 Opublikowano 6 Września 2017 Dziękuję za pomoc! Czy ewentualnie ktoś z Was będzie w stanie poratować planami? Może być pod A4. Mogę wydrukować każdy element oddzielnie. Nie stanowi to dla mnie problemu. Z pierwszego arkusza części sobie poradzę, gorzej z drugim. W poście kolegi mjs (powyżej) masz link do pobrania planów (w formacie dxf) pod rysunkami! Poczytaj !!
vasquez_ck Opublikowano 6 Września 2017 Autor Opublikowano 6 Września 2017 W poście kolegi mjs (powyżej) masz link do pobrania planów (w formacie dxf) pod rysunkami! Poczytaj !! Panie Andrzeju tam są tylko przekroje.
pawel4090 Opublikowano 6 Września 2017 Opublikowano 6 Września 2017 Wiedziałem, że gdzieś mam plany Bałtyk - Posejdon. Zapewne można z nich skorzystać i według tego materiału budowałem model Bałtyk. https://photos.app.goo.gl/MQzCw0pjgXS8hIWW2 Tu na forum kolega budował model, jest sporo cennych informacji: http://marek.aplus.pl/forum/viewtopic.php?t=2215&highlight=ba%B3tyk Liczę na wdzięczność :lol: :lol: 1
kaszalu Opublikowano 6 Września 2017 Opublikowano 6 Września 2017 Faktycznie ... Paweł - strzał w dziesiątkę ! Jestem wdzięczny !!! Też sobie ściągnąłem dla pamięci !!! Myślę ze TEN Bałtyk chyba powstanie ....
pawel4090 Opublikowano 6 Września 2017 Opublikowano 6 Września 2017 Pozostaje tylko czekać na relacje
mjs Opublikowano 6 Września 2017 Opublikowano 6 Września 2017 No, to obrazy cyfrowe niech i też będą: Widok z boku: BAŁTYK montaż profil.dxf Przekroje poprzeczne po odwróceniu: BAŁTYK montaż przekroje.dxf Uwaga! Czerwona kreska - baza, deska montażowa. Wręga 1: BAŁTYK montaż wręga 1.dxf 1
mjs Opublikowano 7 Września 2017 Opublikowano 7 Września 2017 Wręga 2: BAŁTYK montaż wręga 2.dxf Wręga 3: BAŁTYK montaż wręga 3.dxf
pawel4090 Opublikowano 8 Września 2017 Opublikowano 8 Września 2017 Teraz kolega mjs dostarcza namwręgi i kadłub w obrazie cyfrowym, cóż więcej do szczęścia potrzeba. Tylko budować model. Takiej dokumentacji Bałtyki-Posejdon jeszcze nie miał. Na koniec, fajnie byłoby w całości gdzieś na forum zachować, dla potomnych.
kaczma2 Opublikowano 8 Września 2017 Opublikowano 8 Września 2017 A ja polecam robienie modelu z płyt typu HIPS, PCV. Woda tego nie rusza. Czyste wykonanie, na to jedno pryśnięcie spejem i jest cacy.
pawel4090 Opublikowano 8 Września 2017 Opublikowano 8 Września 2017 Kazimierz, każda koncepcja budowy jest dobra. Mamy nowe a wcześniejsze nie znane materiały. Ja również buduje z hips-u czy z pienionego pcv czy jak to się nazywa. Szybko się buduje itd, ale drewno to drewno ... jak pokryłem plankami kadłub kutra Artur i wyszlifowałem z przyjemnością się dotyka, miłe dla oka.
kaszalu Opublikowano 8 Września 2017 Opublikowano 8 Września 2017 Kazimierz, każda koncepcja budowy jest dobra. Mamy nowe a wcześniejsze nie znane materiały. Ja również buduje z hips-u czy z pienionego pcv czy jak to się nazywa. Szybko się buduje itd, ale drewno to drewno ... jak pokryłem plankami kadłub kutra Artur i wyszlifowałem z przyjemnością się dotyka, miłe dla oka. Fotkę prosimy !!
pawel4090 Opublikowano 8 Września 2017 Opublikowano 8 Września 2017 Z chęcią , ale model został już dawno pomalowany na biały kolor. W tej chwili w stoczni nie buduje się nic drewnianego Artur czeka, aż wezmę się za niego lecz teraz latam focusem, easy glider-rem Zrobi się chłodniej, biorę się do pracy.
mjs Opublikowano 8 Września 2017 Opublikowano 8 Września 2017 Wręga 5: BAŁTYK montaż wręga 5.dxf Wręga 6: BAŁTYK montaż wręga 6.dxf
Rekomendowane odpowiedzi