krzysiek.riese Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 Witam! Wczoraj w nocy po 23.30 zapadła decyzja o budowie makiety Zlina 50, tym razem w wersji LS czyli takim jak lata Wojtek Krupa. model bedzie w skali 1:5 więc bedzie miał nieco ponad 1,7 metra rozpietośći Planowany napęd to beznzynowa Webra 91i.Silnik jest dośc nocny jak na benzynowca bo ma równe 3 KM więc jeżeli uda mi sie zmieścić poniżej 3 kilogramów to bedzie wystarczający do pełnej akrobacji. w trakcie budowy przemyslę temat instalacji dymnej choć nie ukrywam że kreci mnie ten wypasik. Model bedzie bardzo podobny a właściwie prawie taki sam jak zrobił kolega Rzepka z Bielska Białej lecz to bedzie pełna makieta przygotowana pod zawody makiet RC, czyli bedą wszystkie detale typu napisy eksploatacyjne i figórka pilota. Tutaj Bede przedstawiał po kolei stan prac nad modelem, natomiast na dniach ruszy strona internetowa projektu. z modelarskim pozdrowieniem Krzysiek Jutro zaczynam od rysowania planów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Migan Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 Pięknie... Już nie moge się doczekać aż w temacie pojawi się kolejna relacja z pracy i tworzenia "żelaznego". :mrgreen: To miłe że jest tylu fanów "Żelaznych". Powodzenia i wytrwałości w budowie Krzyśku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Śliwiński Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 No to mnie trochę uprzedziłeś Krzysztofie, bo ja zdecydowałem sie na wersje 2,2 metra. Tak więc bedą dwa równoległe tematy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzepka Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 To mój zniknie przy tych waszych a co do figurki pilota to niewiem skąd taką wziąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 3 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 co zrobione??? niewiele bonie widaćtego co zrobione ale tak na prawde to troche pogoniłem z dokumentacją ( tak jak powinno być że model jest pod dokumentacje a nie na odwrót) i zacząlem od powolnego i mozolnego rysowania przekrojów kadłóba ... jutro planuje skończyć przekroje i biore sie za podłóżnice i tak dalej i tak dalej..... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekZ Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Śliwiński Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Rzepka: co do figurki to zrób sobie trojwymiarowy skan glowy a pozniej wrzuc to na CNC i bedziesz sam mogl latac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 8 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Witam! dzisiejprzystąpiłem do kompletowania sprzętu...... (zawsze wole miećwszystko leżeć na stole a potem brać sie za budowę) i sie bardzo rozczarowałem bo wychodzi na to że z zakładaną masą 3 kilogramów bedzie bardzo ciężko ponieważ jak zacząłem po kolei kłaśc na wadze to co jóż mam i po podliczeniu wyszło prwaie że 600 gram to sie aż przeraziłem......: 1) serwa 6 x HS 645MG = 330g 2 pakiety 2 x 1600 mAh 4,8V = 210g 3 odbiornik Hitek 8 kanałów = 28g RAZEM: 568g :evil: a gdzie tam manager zasilania =20 gram silnik nie wiadomo ile bonie jest jeszcze pewne jaki bedzie zamontowany mo i ewentualny pakiet do zapłonu........ krótko mówiąc jak wyrobię sie do 3,7 - 4,0 kilo to bedzie dobrze........ wszystko zależy od silnika jaki przyjdzie........ i tu chyba jednak mimo wszystko beedzie wskazany silnik żarowy ze względu na dużo mniejszą wagę od benzynki ... może Żarowa WEBRA 91 ... okaze się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 ja bym jednak liczyl ok 4,5-5kg. jak dasz malego benzyniaka to dojdzie Ci masa pakietu do zaplonu, samego zaplonu ( czesto nie wliczany do masy silnika), mocowanie, smiglo, kolpak, zbiornik, podwozie, i zazwyczaj sama konstrukcja wazy wiecej niz sie przewiduje. Ogolnie uwazam ze wsadzania benzyniaka o pojemnosci mniej jak 40cm3 do modelu ponizej 2m rozpietosci, odbija sie bardzo nie korzystnie na masie. Taki silnik w takim modelu wychodzi za ciezko. Zarowy wychodzi lzej i taniej, jest roznica w cenie paliwa, ale pytanie jak duzo sie bedzie latac? Przy wiekszych modelach tylko benzyna, a tutaj uwazam trzeba znalezc pewien kompromis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 13 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Witam po dłóższej przerwie. plany modelu zdobyłem i teraz tylko delikatnie je trzeba poprawić jako że to plany półmakiety a ja mam zamiar robić pełną makietę,i teraz już z góry zaznaczam że planów nie udostępniam ze względów które są oczywiste. azdy kto chce makiete pod zawody robić to powinien sobie samemu je wykombinować czy zrobić. i teraz mam pytanie do kolegów modelarzy....... czy ktoś posiada na sprzedarz maskę do tego samolotu?? skala 1:5 możebyć to zarówno do wersji LS jak L, bez różnicy dlamnie. pozdrawiam. P.S. jak ktoś ma takąmaskę to prosze na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 16 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 no i stało się. potwierdziły się moje obawy, że bede musiał robić kopyto i formę na maskę silnika, w prawdzie nastik.pl i mixmodel prowadzą sprzedaż zlina 50 i jako części zamienne jest możliwość zamówienia tych elementów ale ... no właśnie to ale... skala ... nie pasuje to mi dokładnie do skali bo te z zestawu są w skali 1:5,23... a nie 1:5 więc trzeba było by przeskalować jeszcze plany i zrobić model zamiast 171 cm to 160 cm rozpiętości, ale jako ze to model przygotowywany pod zawody to dobrze zeby skala byłą okrągła. inna sprawa że kadłób z maską i kabiną kosztuje prawie ze 300 złotych. pozdrawiam i biore się za żeźbienie w styrodurze a jak sie naucze jak zdjęcia tu wkładaćto dam zdjęcia z postępu prac. :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=9460 Obecnie najlepsza opcja. Masz pewność, że zdjęcia nigdy nie znikną w zakamarkach internetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.