Gość Opublikowano 22 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 No i tu dochodzimy do sedna sprawy w kwestii wycinania z jpeg czy tiff. Jest jeszcze jedna przewaga CAD-a nad innymi programami. W CAD-zie rysuje się liniami "zerówkami" czyli nie ważne jak powiększymy rysunek to linia zawsze jest cienka. Ten numer nie przejdzie w innych programach grfaficznych ( nie wiem jak jest w Ilustratorze" Splajny w TurboCAD zamienia się na Poliinię funkcją Explode. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Walenciak Opublikowano 22 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Zarówno w CorelDraw jak i Illustrator zadeklarowaną grubość linii i zablokowana przy powiększeniu rysunku nie zmienia grubości linii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Tzn. najcieńsza linią w Illustratorze jest 0,1 mm, ale jak na poprzednim obrazku widać - po zaznaczeniu widać środek linii (niezależnie od jej grubości i powiększenia). I opcje "snap to line", "snap to point" działają tak, że "przyklejają" obiekty do środka linii czy do punktu. Przynajmniej teoretycznie, bo gdy mamy trochę bardziej skomplikowany rysunek z n+1 obiektów i linii pomocniczych to różnie to działa. Ale wtedy można przełączyć na widok "szkieletowy" (outline), gdzie widoczne są tylko te środki linii o zerowej grubości i na nim nanieść poprawki. Wiem, mało "inżynierskie" podejście, ale Illustatora mam całkiem nieźle obcykanego, a gdy usiłuje pracować na jakimś programie CADowskim, czuje się jakby mi ktoś ręce poucinał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Snap to przydatna funkcja , w TC jest z 10 opcji przyciągania. Bez niej takie zestawienie jak na screenie było by bardzo trudne.W autoCad nie umiem narysować nawet kwadratu o zadanych parametrach. Poniżej pasek Snap w TC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi