oki188 Posted September 9, 2017 Share Posted September 9, 2017 Początki mojego modelarstwa rozpoczęły się w 2007 roku z dwu kanałową zabawką śmigłowca którego nazwy już nawet nie pamiętam. W kolejce ustawiła się potem Walkera Dragonfly 4#1 który szybko został wyparty przez Walkere HM-60 która z czasem dostała tuning do wersji "B" (alu ogon i głowica) We wrześniu 2009r przesiadłem się na model Raptora 50 Titan którym kontynuowałem latanie aż do 2013r. Wrażenia z przesiadki były ogromne, oraz był to mój pierwszy kontakt ze spalinowym śmigłowcem po mniejszych elektrykach. Długo rozmyślałem o wyborze pomiędzy elektrykiem a spaliną. W końcu zdecydowałem się na ten drugi z racji nie czekania na naładowanie pakietu do lotu. W 2013r Czasowo zakończyłem swoją przygodę z modelarstwem Po kliku latach przerwy postanowiłem w tym roku o powrocie do śmigłowców do tej tej samej wersji modelu Raptor 50 i tu wybór spadł na wersję Super Combo z radiem ACE RC (Kopia Opitic 6 sport 2.4GHz). Przy okazji po dwóch latach bezczynnego leżakowania w piwnicy światło dzienne ujrzał stary model Walkera Lama 400D (Big Lama) o którym już prawie zapomniałem. Obecne wyposażenie: Silnik: OS 50SX-H Serwa cykliki: 3x Savox SC-1258TG Serwo gaz: Power HD 8312TG Serwo ogon: ACE RC DS-0606 Żyroskop: Futaba GY-401 Odbiornik: AR6210 + satelita Zasilanie Li-Po 11,1V 2200 + CC BEC 20A Obecne wyposażenie: Wszystko w standardzie nic nie zmienione Z racji przeprowadzki na Śląsk i obecnym nadmiarem wolnego zbudowałem kolejny po kilku już rozbitych w dawnych latach model trenerka Mini Prymus E do którego miałem już gotowe skrzydło. W dniu 20.09.2018 do kolekcji dołączył nowy śmigłowiec Align 450L Jest to pierwsze moje spotkanie z systemem Flybarless oraz zasilaniem poprzez 6s czyli 22.2v. Wrażenia z lotu niesamowite stabilność i przewidywalność przede wszystkim Wyposażenie: Głowica: Align 450DFC System: K-Bar mini V2 Serwa cykliki: 3x Align DS450M Serwo ogonowe: Align DS455S Regulator: Align RCE-BL45X Zasilanie 3x Gens 1450 22.2v 45C Link to comment Share on other sites More sharing options...
oki188 Posted December 4, 2018 Author Share Posted December 4, 2018 Po wielu latach przekonałem się że marzenia się spełniają i zawitał do mnie od zawsze wymarzony model Align 600N Limited Edition. Udało się nawet trafić na model który nigdy nie latał tylko został złożony kilka lat temu i tak zapomniany przestał aż do ostatnich dni. Obecne wyposażenie: Silnik: OS 50SX-H Łopaty: Align 3D Super Pro 2 Serwa cykliki: Align DS610 Serwo ogonka: Align DS620 Żyroskop: Align GP780 Zasilanie awioniki: CC Bec 20A + LiPo 2200 11.1V Model będzie rozbudowany o głowicę FBL oraz zakupiony już system K-BAR (kopia Mikado V-bar). Link to comment Share on other sites More sharing options...
oki188 Posted October 4, 2019 Author Share Posted October 4, 2019 W hangarze zagościła pół makieta samolotu PZL 104 Wilga do której dobudowałem oświetlenie według własnego projektu. Część oświetlenia była już gotowa pozostało jedynie dodać parę lampek, niektóre wymienić na mocniejsze i zaprogramować sterownik. Efekt jest niesamowity szczególnie wieczorem. Film prezentujący oświetlenie: https://youtu.be/L1Jf7Y7HNPI 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts