Gacper Opublikowano 30 Września 2017 Opublikowano 30 Września 2017 Jakieś pół roku temu zachciało mi się zrobić jakiś ciekawy samolot. Mógłby być spitfire, ale mam już epp'ka a dużej makiety nie będę robił. Ciągnie mnie do własnych projektów, ale wiem, że tych bardziej skomplikowanych nie zrobię z braku czasu i zapału. Chciałem zbudować samolot z dbałością o szczegóły, żeby był ultralekki (z depronu tylko dlatego, że lubię), oraz o ciekawej konstrukcji wewnętrznej. Cóż, wybrałem niedoszłego zastępce Spitfire'a. Jeśli chodzi o wybór pomiędzy planami a projektem własnym, poszedłem na kompromis. Sam projektuję, biorąc proporcje konstrukcji z innych planów oraz rzutów samolotu. Zbudowany jest już w ok. 35%, i wrzucam go tutaj wieczorem bez przekonania, bo jak samolot powstawał wolno, tak wolno będę go kończył - jeśli w ogóle. Jestem w klasie maturalnej, więc sama próba jego skończenia zakrawa na głupotę. Poniżej wstawiam zdjęcia planów, robionych na bieżąco z niezliczoną ilością przeskalowań co do proporcji, oraz modelu w obecnej fazie: Dolny płat: Jakbyście mieli jakiekolwiek uwagi lub zastrzeżenia, proszę śmiało pisać, będzie mi miło :v Edit: Rozpiętość ok 80cm Masa: ok 300g
Bartek Piękoś Opublikowano 25 Października 2017 Opublikowano 25 Października 2017 Fajny projekt. Aż dziw, że do tej pory nikt się nie wypowiedział. Jeśli planujesz go kończyć, to ja chętne popodglądam Jeśli mogę zasugerować: dodaj w pierwszym poście info o modelu (rozpiętość/skala, przewidywana waga, jaki napęd przewidujesz, czy to scratch czy budujesz wg czyichś planów). Skala/rozpiętość powinna być również podana w temacie. Powodzenia!
Gacper Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Opublikowano 16 Listopada 2017 Fajny projekt. Aż dziw, że do tej pory nikt się nie wypowiedział. Jeśli planujesz go kończyć, to ja chętne popodglądam Jeśli mogę zasugerować: dodaj w pierwszym poście info o modelu (rozpiętość/skala, przewidywana waga, jaki napęd przewidujesz, czy to scratch czy budujesz wg czyichś planów). Skala/rozpiętość powinna być również podana w temacie. Powodzenia! Napisałem przecież, że plany robię sam, tylko proporcje biorę z innych planów.
CichyBart Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 Jednak świat nie schodzi na psy. Kacper, 18 lat, wzorujesz się na innych planach i rozrysowujesz ręcznie... podziwiam. Powodzenia! 1
Bartek Piękoś Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 Napisałem przecież, że plany robię sam, tylko proporcje biorę z innych planów. Fajnie. Mi chodzi o wyeksponowanie podstawowych informacji, w 1 poście a najlepiej w temacie, np: "Gloster Gladiator, 1/8, depron, scratch." Tak jest czytelnie dla forumowiczów. No i jeśli chcesz przyciągnąć publiczność - to też lepiej dla Ciebie. No i powodzenia w nauce! 1
Rekomendowane odpowiedzi