Kwasiu Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 W jakim programie najlepiej rysować plany aby zapisać je w pdf?? Widziałem wiele ładnie narysowanych planów ale nie moge znaleźć odpowiedniego programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 PDF creator instaluje się jako drukarka i nie ma znaczenia z jakiego programu robisz export bo dajesz drukuj wybierasz PDFcerator i ładnie zapisuje się jako plik PDF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 8 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 a w czym rysować?? nieraz widziałem piękne rysunki na pewno nie z painta. W czym są rysowane w jakimś corelu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 jedni robią w corelu (tylko oryginał nie pirat) inni w programach typu CAD (dxf/dwg) tu masz ich trochę http://pliki.pcworld.pl/kategoria/pc_117/Grafika/CAD.CAM.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Jeśli ma być darmowo, to ja używam programu graficznego z pakietu Open Office. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyszman Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 Witam. Mam pytanie z innej beczki. Otóż: mając plan zapisany w formacie "tif" chciałbym go posiadać jako "dxf" by sobie zwiększyć skalę. Czy jest ktoś kto mógłby mi coś takiego zrobić? Proszę o kontakt. PS. kiedyś na allegro było info ale gdzieś zagubiłem ten link. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 Auuuu. Tif to bitmapa, dxf to format wektorowy. Teoretycznie możliwe jest tzw, "trace" czyli przepuszczenie bitmapy przez specjalizowany programik który usiłuje na podstawie rysunku wyrysować wektory, ale efekt zwykle jest umiarkowany. Pozostaje zwykle użyć bitmapy jako podkładu i na niej narysować w cad, corel czy kto czego używa plany wektorowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyszman Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 hihi pewnie rozbawiła CI moja niewiedza, ale w tym temacie bliżej mi do kosmonauty niż do informatyka czy grafika...teraz wszystko rozumię. Zrobię tak jak mówisz z tym podkładem bo chyba będzie to najłatwiesze rozwiązanie. Dziękuję i miłego dnia heja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s1016 Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Jak wstawisz do Cad swoją bitmapę jako podkład wystarczy ją powiększy i wydrukować nie trzeba jej wektoryzować, chyba ze jest marnej jakości i powiększenie wyjdzie nieczytelne, to wstawiasz w skali 1:1 potem na niej rysujesz, następnie odpinasz podkład i drukujesz w dowolnej skali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Witam pobrałem program do tworzenia grafiki o nazwie"Aliber designs" i nie wiem jak z niego kozystac. w związku z tym przosiłbym o pomoc tzn. jakaś instrukcje co i jak. Pozdr Bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Witam pobrałem program do tworzenia grafiki o nazwie"Aliber designs" i nie wiem jak z niego kozystac. w związku z tym przosiłbym o pomoc tzn. jakaś instrukcje co i jak. Pozdr Bartek ściągnij sobie ZWcad, to w pełni funkcjonalny program CAD, masz tam dość dobrego helpa w którym krok po kroku nauczysz się robić całkiem wypasione rysunki w cadzie. Ew. zainwestuj w jakąś książkę Andrzeja Pikonia , jeśli nie czujesz się za biegle w angielskim. Programy cad są bardzo proste w obsłudze, potrzebujesz znać raptem 30komend, żeby zrobić porządny rysunek. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Oki dzięki za pomoc chyba spróbuje ściągnąc tamten. Pozdr Bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milko Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Ja od wczoraj rozgryzam ten programik, i przyznam że super sprawa, inne programy tego typu, były na okres czasu i bardziej zamotane, ten jest wierną kopia ACADa więc korzystając z kursów do niego ,można się nauczyć obsługi :wink: Chyba sobie jakąś książkę w tym temacie zakupie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s1016 Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 http://www.cad.pl/kursy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milko Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 To studiuje od pewnego czasu jednak nie ma tam wszystkich potrzebnych informacji :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s1016 Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Jak coś to pytaj, zawodowo rysuje w autocadzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 To studiuje od pewnego czasu jednak nie ma tam wszystkich potrzebnych informacji :wink: a co konkretnie potrzebujesz? do rysowania w 2D naprawdę potrzeba 30 komend, z czego najbardziej przydatne to "offset, fillet, chamfer, trim, extend, mirror". Jak coś potrzebujesz, pisz do mnie na PW czy gada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 To studiuje od pewnego czasu jednak nie ma tam wszystkich potrzebnych informacji :wink: a co konkretnie potrzebujesz? do rysowania w 2D naprawdę potrzeba 30 komend, z czego najbardziej przydatne to "offset, fillet, chamfer, trim, extend, mirror". Jak coś potrzebujesz, pisz do mnie na PW czy gada O jakim programie mowa? Bo na pewno nie o autoCAD'zie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 27 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 Sam kiedys dużo autkadziłem, ale to było ..... 18 lat temu , wersja 3.15. Od wielu lat wszystko rysuję w Corelu. Obecnie program ten dla studentów, uczniów etc jest naprawdę tani, 219 zł za pełny legalny pakiet to chyba nie wielki koszt. Mozna go zanabyć w vobisie : Corel X3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 28 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 O jakim programie mowa? Bo na pewno nie o autoCAD'zie. Nawet jesli o AutoCAD-zie to jak najbardziej. Do rysowania 2D nie potrzeba nawet tych 30 komend a mniej znacznie i samo rysowanie 2D wyglada tak jak rysowanie na kartce papieru. Wystarczy znajomosc kilkunastu podstawowych komend. W autocadzie projektuje od ponad 10 lat i naprawde do 2D nie potrzeba wiele..Jeden dzien nauki moim zdaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.