Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów, po dlugiej przerwie, chciałem wrócić do latania i kupiłem model bixler 3, z racji tego, że jest to bardzo dobrze latający sprzęt, a w przyszlości chcę do niego wrzucić fpv. 

Mam zagwostkę silnikową, czy któryś z Was lata tym modelem, albo może mi polecić jakiś dobry silnik z nadmiarem mocy ?

Mam jednego faworyta na abc-rc: https://abc-rc.pl/silnik-redox-1200-1300

Napęd bedzie 3s , śmigło max 9 cali

czy śmiglo 8 cali trójłopatowe będzie się nadawało  do tego silnika ?

Jakim klejem go posklejać ( wersja kit) czy uhu por będzie wystarczający ? 

Dzięki za rady i pomoc.

Opublikowano

Silnik starczy z powodzeniem taki;

https://abc-rc.pl/silnik-abc-power-a2212-6t-2200kv,

do tego śmigło APC 6x5.5" ,   pakiet 3S 2200mAh i regulator 30-40A

Będzie ponad pół kilo ciągu.

Postanowiłem kupić wyposażenie w chinach na banggood, a więc

Silnik:

SunnySky X2216 2216 1250KV 

do silnika założę śmigło 8x6

Regiel

XXD HW30A 30A

Serwa

6X TowerPro SG90 Min

I jeszcze dokupiłem sobie pan tilta pod kamerkę

Chciałem zapytać jeszcze czym wkleić serwa a także jakiego kleju użyć do sklejenia kadluba ? Uhu por czy coś innego ?

Opublikowano

Ja tak mam, nie kombinowałbym, no ale twoja sprawa.Klej jak najbardziej Uchu-por. / tylko pamiętaj o odczekaniu kilka minut aby klej podeschł/ i sprawdz dwa razy zanim dociśniesz, bo potem to już amen.Serwa jak chcesz to też na Uchu-pora lub CA.

Z tym silnikiem to przesada, i czy jest miejsca na takie duże śmigło!?

Opublikowano

Ja tak mam, nie kombinowałbym, no ale twoja sprawa.Klej jak najbardziej Uchu-por. / tylko pamiętaj o odczekaniu kilka minut aby klej podeschł/ i sprawdz dwa razy zanim dociśniesz, bo potem to już amen.Serwa jak chcesz to też na Uchu-pora lub CA.

Z tym silnikiem to przesada, i czy jest miejsca na takie duże śmigło!?

Kupiłem taki silnik, ponieważ w przyszłości chcę latać fpv, tak jest miejsce, spokojnie wejdzie 8 cali. Ciąg około 1100 g będzie. Waga Bix-a 3 przewidywana to jest około 900g, także będzie nadwyżka.

Jeśli już będę miał wszystkie rzeczy, postaram się zrobić fotorelację.

Opublikowano

Taki ciąg uzyskasz dopiero na śmigle 9 lub 10cali   A takie może się nie zmieścić nad belką ogona .

Szukał bym raczej silnika  o KV powiedzmy powyżej  1600 który zapewni odpowiedni ciąg na śmigle 8" jeśli takie wejdzie  .

PS regulator tez za słaby  do wybranego silnika -silnik potrafi pobierać ponad 30A  a regulator powinien mieć zapasu wydajności powiedzmy 1/3 więcej (nie mówię o chwilowym tylko nominalnym poborze prądu)

Oczywiście na śmigle 8" ten  regulator się od biedy  bo pobór będzie w okolicy 20A  ale będziesz musiał pamiętać że przy zmianie  śmigła np po wstawieniu do innego modelu tego napędu regulator masz poniżej możliwości silnika .

Opublikowano

Wystarczy jeśli nigdy do tego silnika nie będziesz wstawiał śmigła 10"  , silniki z reguły żyją dłużej niż płatowiec  więc różne śmigła przyjdzie Ci w przyszłości na nim zamontować...o czym napisałem wyżej .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.