JANTAR87 Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Cześć, mój instruktor kupił sobie nowy nadajnik SPEKTRUM DX8 wersja EU. Wg informacji w instrukcji nadaje jedynie w trybie DSMX. Próbowaliśmy połączyć z moimi odbiornikami Orange, które pracują w trybie DSM2/DSMX ale bezskutecznie. Ja mam moduł nadawczy Orange kupiony w hk tak samo jak odbiorniki więc problemu nie mam. Oczywiście dwa odbiorniki,które ma zakupione z horizon hobby razem z modelami działają jak należy. Czy ktoś z Was ma może DX8 i używa z innymi odbiornikami lub używa odbiorników, które faktycznie pracują w DSMX? Czytałem o odbiornikach REDCON, ale nie wiem czy wierzyć w to tak jak w Orange lub LEMON RX,szeroko reklamowane na jednym z zagranicznych forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a2j Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 A nie jest tak że aparatura Spektrum DX8 działa tylko w DSMX a odbiorniki Orange w DSM2 i stąd brak komunikacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JANTAR87 Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Wiem że DX8 nadaje jedynie w DSMX. Odbiorniki natomiast, rzekomo mają współpracować w obu systemach. DSM2 jest najbardziej rozpowszechniony za wielką wodą dla eu przeznaczony miał być DSMX. Co ciekawe, drugi kolega ma DX9 i nie ma problemu z odbiornikami ORANGE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 mam dx8 z dsmx fabrycznym import z usa (chyba pierwsza seria była z dsm2) i dx9 dsmx i odbiorniki orange działają a to czy radio nadaje w dsm2 czy dsmx zależy od odbiornika i przy bindowaniu masz podane w jakim systemie i rozdzielczości będą działać przynajmniej u mnie tak jest edit... można też spróbować zmienić modulacje ręcznie ale u mnie nie robi różnicy dsmx czy dsm2 orange binduje się bez problemu trzymając wciśniętą rolkę włącz nadajnik w zadładce Frame Rate można wybrać dsmx lub dsm2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JANTAR87 Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 mam dx8 z dsmx fabrycznym import z usa (chyba pierwsza seria była z dsm2) i dx9 dsmx i odbiorniki orange działają a to czy radio nadaje w dsm2 czy dsmx zależy od odbiornika i przy bindowaniu masz podane w jakim systemie i rozdzielczości będą działać przynajmniej u mnie tak jest edit... można też spróbować zmienić modulacje ręcznie ale u mnie nie robi różnicy dsmx czy dsm2 orange binduje się bez problemu trzymając wciśniętą rolkę włącz nadajnik w zadładce Frame Rate można wybrać dsmx lub dsm2 Dzięki wielkie Macieju. Na wyświetlaczu jest napisane w jakiej obecnie pracuje modulacji. Jako że jest połączony z odbiornikiem DSMX, taka informacja jest wyświetlana. Niestety mimo szczerych chęci nie dało się "zlinkować" z odiornikiem ORANGE. Jutro zadzwonię do instruktora z,mam nadzieję dobrą nowiną, a jak nie to w poniedziałek zrobię jak piszesz. Jeszce raz Ci dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 miałem też styczność z nową dx6 również na dsmx i orange działał ale trzeba było oddalić od siebie odbiornik oraz nadajnik przy bindowaniu spróbuj od tego znalazłem jeszcze coś takiego i może tu leży problem moje dx8 to pierwsza generacja jeszcze srebrna kupiona w 2013 roku a dx9 z 2014 "poliftowe" po 2015 niby nie działają ze starymi odbiornikami dsm2 http://www.modelflying.co.uk/forums/postings.asp?th=119844 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donia Opublikowano 4 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Cyrax dobrze pisze. Spróbuj oddalić odbiornik o jakieś 1,5; 2 metry od radia podczas bindowania. Jeśli to nowa wersja dx8 to powinno pomóc. Moja dx9 poniżej metra z niczym się nie bindowała. pzdrv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JANTAR87 Opublikowano 4 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Dzięki za kolejne podpowiedzi. Kolegi DX9 łączy się z Orange nawet jak leżą obok siebie ale ,spróbujemy z DX8. Ten patent działał również w systemie CORONY. Ten artykuł już czytałem ale ciągle myślę czy faktycznie uda się zmienić modulację w nadajniku jak Maciej pisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi