JANTAR87 Posted November 3, 2017 Share Posted November 3, 2017 Cześć, mój instruktor kupił sobie nowy nadajnik SPEKTRUM DX8 wersja EU. Wg informacji w instrukcji nadaje jedynie w trybie DSMX. Próbowaliśmy połączyć z moimi odbiornikami Orange, które pracują w trybie DSM2/DSMX ale bezskutecznie. Ja mam moduł nadawczy Orange kupiony w hk tak samo jak odbiorniki więc problemu nie mam. Oczywiście dwa odbiorniki,które ma zakupione z horizon hobby razem z modelami działają jak należy. Czy ktoś z Was ma może DX8 i używa z innymi odbiornikami lub używa odbiorników, które faktycznie pracują w DSMX? Czytałem o odbiornikach REDCON, ale nie wiem czy wierzyć w to tak jak w Orange lub LEMON RX,szeroko reklamowane na jednym z zagranicznych forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
a2j Posted November 3, 2017 Share Posted November 3, 2017 A nie jest tak że aparatura Spektrum DX8 działa tylko w DSMX a odbiorniki Orange w DSM2 i stąd brak komunikacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JANTAR87 Posted November 3, 2017 Author Share Posted November 3, 2017 Wiem że DX8 nadaje jedynie w DSMX. Odbiorniki natomiast, rzekomo mają współpracować w obu systemach. DSM2 jest najbardziej rozpowszechniony za wielką wodą dla eu przeznaczony miał być DSMX. Co ciekawe, drugi kolega ma DX9 i nie ma problemu z odbiornikami ORANGE. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyrax_ojz Posted November 3, 2017 Share Posted November 3, 2017 mam dx8 z dsmx fabrycznym import z usa (chyba pierwsza seria była z dsm2) i dx9 dsmx i odbiorniki orange działają a to czy radio nadaje w dsm2 czy dsmx zależy od odbiornika i przy bindowaniu masz podane w jakim systemie i rozdzielczości będą działać przynajmniej u mnie tak jest edit... można też spróbować zmienić modulacje ręcznie ale u mnie nie robi różnicy dsmx czy dsm2 orange binduje się bez problemu trzymając wciśniętą rolkę włącz nadajnik w zadładce Frame Rate można wybrać dsmx lub dsm2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JANTAR87 Posted November 3, 2017 Author Share Posted November 3, 2017 mam dx8 z dsmx fabrycznym import z usa (chyba pierwsza seria była z dsm2) i dx9 dsmx i odbiorniki orange działają a to czy radio nadaje w dsm2 czy dsmx zależy od odbiornika i przy bindowaniu masz podane w jakim systemie i rozdzielczości będą działać przynajmniej u mnie tak jest edit... można też spróbować zmienić modulacje ręcznie ale u mnie nie robi różnicy dsmx czy dsm2 orange binduje się bez problemu trzymając wciśniętą rolkę włącz nadajnik w zadładce Frame Rate można wybrać dsmx lub dsm2 Dzięki wielkie Macieju. Na wyświetlaczu jest napisane w jakiej obecnie pracuje modulacji. Jako że jest połączony z odbiornikiem DSMX, taka informacja jest wyświetlana. Niestety mimo szczerych chęci nie dało się "zlinkować" z odiornikiem ORANGE. Jutro zadzwonię do instruktora z,mam nadzieję dobrą nowiną, a jak nie to w poniedziałek zrobię jak piszesz. Jeszce raz Ci dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyrax_ojz Posted November 3, 2017 Share Posted November 3, 2017 miałem też styczność z nową dx6 również na dsmx i orange działał ale trzeba było oddalić od siebie odbiornik oraz nadajnik przy bindowaniu spróbuj od tego znalazłem jeszcze coś takiego i może tu leży problem moje dx8 to pierwsza generacja jeszcze srebrna kupiona w 2013 roku a dx9 z 2014 "poliftowe" po 2015 niby nie działają ze starymi odbiornikami dsm2 http://www.modelflying.co.uk/forums/postings.asp?th=119844 Link to comment Share on other sites More sharing options...
donia Posted November 4, 2017 Share Posted November 4, 2017 Cyrax dobrze pisze. Spróbuj oddalić odbiornik o jakieś 1,5; 2 metry od radia podczas bindowania. Jeśli to nowa wersja dx8 to powinno pomóc. Moja dx9 poniżej metra z niczym się nie bindowała. pzdrv Link to comment Share on other sites More sharing options...
JANTAR87 Posted November 4, 2017 Author Share Posted November 4, 2017 Dzięki za kolejne podpowiedzi. Kolegi DX9 łączy się z Orange nawet jak leżą obok siebie ale ,spróbujemy z DX8. Ten patent działał również w systemie CORONY. Ten artykuł już czytałem ale ciągle myślę czy faktycznie uda się zmienić modulację w nadajniku jak Maciej pisał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts