Damian-str Opublikowano 14 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 Witam. http://www.allegro.pl/item431878204_akumulator_3_6v_li_ion1400mah_panasonic_9_99zlhurt.html :arrow: Co sądzicie o tych akumulatorach? :arrow: Czy ktoś z was ich używa? :arrow: Czy podczas ich używania jest zagrożenie pożarem(wybuchem) tak jak w przypadku li-poli? :arrow: Chciałbym ja wykorzystać jako zasilanie modułu zapłonowego w silniku benzynowym 45ccm pojemności, i do zasilania depronowego akrobaty w którym silnik pobiera maksymalnie 14A. Pozdrawiam Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nergal Opublikowano 14 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 Mam 13 pakietów złożonych z laptopowych ogniw o pojemności od 1300 do 2200mAh. 14 A to jest poza ich możliwościami chyba, że będziesz je łączył równolegle.Staram się nie pobierać z nich więcej niż 4A.Działają już 2 lata i to bez żadnych balanserów.Ogniwa w pakietach mają identyczne napięcia. Jest to super zasilanie do silników szczotkowych klasy 280 i małych bezszczotkowców jeśli chodzi o koszt. Udało mi się kupić baterię zawierającą 8 ogniw za 1zł. Były praktycznie nowe-uszkodzona była elektroniczna część baterii. :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 14 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 Używałem podobnych do napędu przeróbki CD w pakiecie 2-celowym, ale wydajność prądowa była kiepska. Aktualnie zasilam nimi nadajnik - tu się sprawdzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 14 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 Ja używam pakiet 3s2p CG18650 D.W tej konfiguracji ma 4500mAh wydajność około 14 A.Używam go jako pakiet napędowy w Discusie CS.Sprawdza się idealnie.Do deproniaków się nie nadaje.Waży w tym układzie około 260g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nielot Opublikowano 14 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 Witam. http://www.allegro.pl/item431878204_akumulator_3_6v_li_ion1400mah_panasonic_9_99zlhurt.html :arrow: Co sądzicie o tych akumulatorach? :arrow: Czy ktoś z was ich używa? :arrow: Czy podczas ich używania jest zagrożenie pożarem(wybuchem) tak jak w przypadku li-poli? :arrow: Chciałbym ja wykorzystać jako zasilanie modułu zapłonowego w silniku benzynowym 45ccm pojemności, i do zasilania depronowego akrobaty w którym silnik pobiera maksymalnie 14A. Pozdrawiam Damian Od roku zasilam zapłon silnika zdz 80 rvj dwoma takimi "laptopowymi" ogniwami tylko o większej pojemności.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nergal Opublikowano 14 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 Sławku a jak ma się żywotność przy takich prądach?Staram się tak dobierać napęd aby nie przekraczać 4A z pakietu 2S1P i może nie wykorzystuję całego potencjału w nich drzemiącego.Muszę chyba poświęcić jeden pakiecik na testy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 14 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 Moje mają pojemność dla 1S 2250mAh i można z nich ciągnąć wg.danych katalogowych 2C czyli 4,5A .W układzie 2P prąd ten wzrasta do 9A ale ja ciągnę chwilowo z nich 14A.Stały pobór prądu rzędu 9-10A nie powoduje znaczącego wzrostu temperatury, pakiet jest letni.Więcej danych znajdziesz w kartach katalogowych firmy Panasonic.Musisz poszukać w google.pl bo ja nie ściągałem tego na komputer.Acha, litera po cyfrach oznacza odmianę akumulatora czyli między innymi wydajność prądową itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.