Skocz do zawartości

wał silnika (tym razem fi 5 mm)

buszmeno

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Czy posiada ktoś informacje gdzie mogę zakupić wał silnika fi 5 mm, długość 55 mm?

Jest to wał silnika emax 2815/09 z nacięciem pod segera oraz 2 nacięciami pod wkręt blokujący.

Znalazłem tylko wały o średnicy 4 mm. Czy pozostaje tylko tokarz?

pozdrawiam

Maciej

Opublikowano
Czy pozostaje tylko tokarz?

Mam coś w tym stylu - nawet wiekszą ilość :D

Stemple do form z mat. SW7M obrabiane na 60HRC i szlifowane, tylko muszę sprawdzić pasowanie z łożyskiem (mam tolerowane na + i na - ).

Opublikowano

Suwmiarka pokazuje 5,0 mm, łożyska zdjąłem palcami bez żadnego problemu.

Do pełni szczęścia potrzebuję 1 (słownie: jedną) sztukę :)

pozdrawiam

Maciej

Opublikowano
Suwmiarka pokazuje 5,0 mm ...

Suwmiarka za mało dokładna (zwykła ma 0.1mm), trzeba zmierzyć mikrometrem.

Obstawiam, że te na 0 Huberta da się wcisnąć. To 'stały otwór', ale przy tak małej średnicy, z niewielkim wciskiem musi wejść.

Opublikowano

Niestety zamrożenie wału nie pomaga .Łożyska są tak małe że jeśli nie wchodzą suwliwie uszkadzają się przy zakładaniu. Wiem z praktyki :?

W Bytowie http://www.fcpk.pl/pl/katalog_pdf/elementy/elementy.pdf kupuję wypychacze typu WH które można bez problemu szlifować np papier 120 + wiertarka i z tolerancji g6 robią się dostatecznie luźne by wejść do łożyska .Zazwyczaj wystarczy 3-4 min szlifowania .Różnice średnic wynikłe z ręcznej obróbki nie mają w praktyce znaczenia -są tak minimalne.

W Bytowie zamawiaj min dwie sztuki bo są wtedy tańsze niż jedna.

W Poznaniu była kiedyś fifrma DME która miała takie rzeczy ,nie wiem gdzie jest teraz/

Opublikowano

Kupiłem wypychacze, które polecił TooM. FCPK ma przedstawiciela w Poznaniu (szkoda że nie wiedziałem o tym wcześniej - nie fatygowałbym Huberta). Pasują idealnie - bez szlifowania, wchodzą tak samo "luźno" jak oryginalna oś.

W tzw. "międzyczasie" Hubert wysłał mi to co miał (jeszcze nie doszło) więc będę miał zapas.

Dziękuję wszystkim za pomoc - na Was zawsze można liczyć!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.