buszmeno Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 witam Czy posiada ktoś informacje gdzie mogę zakupić wał silnika fi 5 mm, długość 55 mm? Jest to wał silnika emax 2815/09 z nacięciem pod segera oraz 2 nacięciami pod wkręt blokujący. Znalazłem tylko wały o średnicy 4 mm. Czy pozostaje tylko tokarz? pozdrawiam Maciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Czy pozostaje tylko tokarz? Mam coś w tym stylu - nawet wiekszą ilość Stemple do form z mat. SW7M obrabiane na 60HRC i szlifowane, tylko muszę sprawdzić pasowanie z łożyskiem (mam tolerowane na + i na - ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buszmeno Opublikowano 15 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Suwmiarka pokazuje 5,0 mm, łożyska zdjąłem palcami bez żadnego problemu. Do pełni szczęścia potrzebuję 1 (słownie: jedną) sztukę pozdrawiam Maciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 No niestety, okazało się, że mam tylko "0" i ciut w plusie. Raczej ciasno, albo wcale nie wejdą w łożyska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Można spróbować prowadnic głowic z drukarek igłowych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaziuk Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Suwmiarka pokazuje 5,0 mm ... Suwmiarka za mało dokładna (zwykła ma 0.1mm), trzeba zmierzyć mikrometrem. Obstawiam, że te na 0 Huberta da się wcisnąć. To 'stały otwór', ale przy tak małej średnicy, z niewielkim wciskiem musi wejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 ewentulanie chemia dla elektroników i zmarazacz (Spray Freze 65) schładza do -65 stopni powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Niestety zamrożenie wału nie pomaga .Łożyska są tak małe że jeśli nie wchodzą suwliwie uszkadzają się przy zakładaniu. Wiem z praktyki :? W Bytowie http://www.fcpk.pl/pl/katalog_pdf/elementy/elementy.pdf kupuję wypychacze typu WH które można bez problemu szlifować np papier 120 + wiertarka i z tolerancji g6 robią się dostatecznie luźne by wejść do łożyska .Zazwyczaj wystarczy 3-4 min szlifowania .Różnice średnic wynikłe z ręcznej obróbki nie mają w praktyce znaczenia -są tak minimalne. W Bytowie zamawiaj min dwie sztuki bo są wtedy tańsze niż jedna. W Poznaniu była kiedyś fifrma DME która miała takie rzeczy ,nie wiem gdzie jest teraz/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buszmeno Opublikowano 19 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Kupiłem wypychacze, które polecił TooM. FCPK ma przedstawiciela w Poznaniu (szkoda że nie wiedziałem o tym wcześniej - nie fatygowałbym Huberta). Pasują idealnie - bez szlifowania, wchodzą tak samo "luźno" jak oryginalna oś. W tzw. "międzyczasie" Hubert wysłał mi to co miał (jeszcze nie doszło) więc będę miał zapas. Dziękuję wszystkim za pomoc - na Was zawsze można liczyć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.