adi-000 Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Witam. Ostatnio przypomniały mi się lata dzieciństwa i zapragnąłem kupić sobie wiatrówkę. Na forum widziałem że kilku z kolegów też się tym interesuje. Mój wybór padł na Crosman 1077 ze względu na zasilanie co2. i tu moje pytanie - czy da się dorobić do niej zbiornik na co2 tzw. kartusz który będzie wkręcany w miejsce oryginalnego, i czy wykonanie takiego kartusza z zaworem do ładowania jest trudne.(walec o średnicy ok 2-3 cm i długości ok 30-40 cm). Pytam bo nie bardzo znam się na tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 W jednym z moich tematów - nie pamiętam teraz, ktory to był - wywi azała sie dyskusja n/t między innymi wiatrówek. Podany tam został również link do forum "wiatrówkowego" :mrgreen: , na którym pewnie znajdziesz wiele odpowiedzi. EDIT: to było w temacie o lipolach czy zapalają sie czy nie - jest w Hyde Park'u Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 bron.iweb.pl pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-000 Opublikowano 16 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Dzięki. Popatrzę i może coś wyczytam o tym nieszczęsnym zaworku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milko Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Ja bym w tej cenie zapolował na używane HW-30, te karabinki na CO2 są z reguły słabsze od sprężynówek-jak i mają więcej wad niż zalet. Trzeba wymieniać te naboje :wink: . Zastosowanie Kartusza -wymusza potrzebę pompowania go,a zwykłą pompka nie idzie go napompować :wink: -więc kolejne koszty-moim zdaniem gra nie warta świeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-000 Opublikowano 16 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Ta wiatrówka ma mi służyć do zabawy- chcę zostać zabójcą puszek :mrgreen: . Do strzelania precyzyjnego mogę wykorzystać sztucer czy dubeltówkę, lub zwykły pistolet. Zależało mi właśnie na zasilaniu co2, ale że jestem ciemny w temacie zaworów do sprężonego powietrza więc taki kartusz będę musiał kupić ( zlecić produkcję.) Jak zrobię fotkę to wstawię na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Zamiast kartusza wolałbym zainwestować w karabinek qb-78 za 255zł. http://allegro.pl/item438140847_karabinek_qb_78_idustry_brand_co2_promocja.html Ma dobre opinie, podobno przeróbka na ładowanie z gaśnicy jest bezproblemowa i rygiel który bardzo mi się podoba. Informacji o nim szukaj na: www.bron.iweb.pl Sam gdybym miał wolne pieniądze bym go kupił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Jesli zalezy ci na ilości, a nie precyzji, to może lepiej kupić pistolet, np. Umarex CP-99 Compact? Przeróbka wiatrówki CO2 na PCP to nie tylko wymiana kartusza, ale też koniecznośc przerobienia układu zasilającego i regulatora. CO2 ma nieco inne właściwości niż powietrze. Da się, ale jest to kłopotliwe i wymaga albo warsztatu, albo poniesienia kosztów z zlecenia roboty. np tu: www.airgunservice.pl Wreszcie, potrzebujesz dodatkowego osprzętu - butli z powietrzem (nurkowa - 200-300 atm) + przejściówki do nabijania z dodatkowym regulatorem. Taki sprzęt kosztuje więcej niż sama wiatrówka. Proponuję kompromis - wiatrówka PCA czyli np. Crosman 2100 - Wymaga co prawda "pompnięcia" przed strzałem, ale sam strzał nie tylko ma regulację siły (ilość "pompnięć") ale i wszystkie zalety CO2 pod względem komfortu. Tyle, że strzelanie będzie pojedyńcze. Inną alternatywą jest Bajkał IŻ-61 - wiatrówka spręzynowa z bocznym naciągiem i 5 strzałowym magazynkiem. Choć ta alternatywa słynie z niedoróbek i może wymagać sporych poprawek mechanicznych. Za to sam karabinek jest nawet dość celny. CO2 ma natomiast sporo wad - koszty, wrażliwość na temperaturę otoczenia, zły wpływ na uszczelki, brak możliwości strzelania gdy brakuje gazu. Niską siłę napędową. Jedyną zaletą jest wygoda z możliwości "automatyzacji" cyklu strzału, ale jest to okupione dużym zużyciem drogiego gazu. Jest jeszcze wersja Crosman AS 1077T - z adapterem na naboje 88gramowe. Można przerobić taki nabój na wielorazowy, przez wstawienie zaworka kierunkowego w szyjkę naboju i jego nabijanie z gaśnicy, poprzez regulator. Nadal jednak jest to droga opcja na puszkobicie. Dobra sprężynówka jak Slavia, czy HW-30 (albo 50 jak ktoś lubi mocniejsze wrażenia) tez pozwoli na fajną zabawę. Poza tym, zasypywanie celu tonami śrutu szybko się nudzi i po pwenym czasie człowiek woli jednak trafiać, a nie tylko strzelać. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-000 Opublikowano 16 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Myślałem o tym ale ja chciałem z magazynkiem. Przeszukałem forum i o kartuszach niewiele tam jest. Znalazłem dwóch ludzi którzy kiedyś je robili , ale teraz mają swoje sprawy i nie maja czasu się w to bawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 A może odrobina militaryzmu? :wink: Kupno u południowych sąsiadów Vzduchovkę Vz-47... Wiem, sprzęt stary 175m/s, kulki 4,4mm (można u nas dostać) ale za to jaka wierność oryginalnemu Vz-24... Ma magazynek na kilka kulek. Naciąg i przeładowanie prawie jak w zamku 4-o taktowym. Zabawa naprawdę niezła. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-000 Opublikowano 16 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Militaryzmu to mam pod dostatkiem, a ja chcę by sprawiała jak najmniej problemu i jak najwięcej frajdy. Jutro będą fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-000 Opublikowano 22 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Obiecane fotki. Co do kartusza to 250 zł z całym tuningiem wiatrówki. Jak mi się spodoba to może kupie coś powyżej 17 J. :> :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Spust nie chodzi za ciężko? Musi przecież obracać jeszcze bębenek ze śrutem. Jak z celnością? Fajnie wygląda ze sporą lunetą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-000 Opublikowano 22 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Jak dla mnie to spust jest ok. Czytałem że chodzi ciężko ale myślę że po tuningu będzie jeszcze lepiej. Co do celności to jeszcze nie sprawdzałem bo mam chore dziecko i siedzę z nim w domu. Może pod koniec tygodnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Zrobiłeś testy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-000 Opublikowano 15 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 No i dzisiaj odebrałem mojego puszko-mordercę z tuningu. Prędkość to ok 180 m/s , no i co mnie najbardziej kręci to mam dorobiony długi kartusz no co2. Jeszcze tylko muszę załatwić sobie gaśnicę. Fotki będą jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Aj no nie lepiej było zrobić z niego pcp? O sprężone powietrze łatwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-000 Opublikowano 15 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Czy to co2 czy sprężone powietrze to sam nie nabije do takiego ciśnienia, a samo nabicie butli to koszt kilkudziesięciu zł a strzelania na rok . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Pcp w tym crosmanie to według mnie pomyłka. To jest tylko ogrodowy puszkobijca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 16 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 No wiesz ale jak ktoś nie ma kasy na porządne PCP to właśnie croasman jest idealny do przeróbki. Strzelałem przez jakiś czas z tej wiatrówki i naprawdę jest bardzo dobra do strzelania na 10m do tarcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.