Skocz do zawartości

TOTO-0 pierwszy model w życiu - opis budowy.

Motylasty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie pytanie dyletanta - co to są taśmy pakowe? Na zdjęciach na powierzchni widać ładną, kolorową folię. Czy określenie silnik >dzwonek< jest jednoznaczne? Bo dla mnie wszystkie te elektryki wyglądają jak dzwonki rowerowe.

Pozdrawiam - Darek

• Odpowiedzi 225
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Taśma pakowa to po prostu taśma do klejenia paczek, kartonów. Najszęściej spotykana w kolorze brązowym ale można też dostać inne kolory. Do kupienia w marketach budowlanych, sklepach papierniczych i z materiałami biurowymi.

Dzwonek to potoczna nazwa. Kiedyś była w miarę jednoznaczna ale obecnie można spotkać silniki o różnych mocach posiadające taką konstrukcję.

Opublikowano

A taśma pakowa właśnie mi się kojarzyła tylko z tą nie najładniejszą brązową (chyba depron już jest ładniejszy). No i co do tego dzwonka to jaki dzwonek można zastosować w TOTO-0 ? Coś trzeba jednak kupić a jutro sobota i wypad do sklepów branży budowlanej (depron i klej soudal) , modelarskiej (regulator, silnik i serwa) no i papierniczych (taśma pakowa). A co do tej taśmy to są też kolorowe folie samoprzylepne w papierniczych, tylko nie wiem czy klej będzie dobrze trzymał. Jednak co taśma pakowa to pakowa.

Darek

PS - Dzięki za ten symbol "dzwonka" , dla nowicjuszy jednak (a ten temat chyba jest dla takich) popularne określenia nic nie mówią.

Opublikowano
"Dzwonek" to popularne określenie jednego z tańszych silniczków, chodzi o BM 2408-21.

Że pozwolę sobie uzupełnić - nazwa pochodzi od charakterystycznego kształu obudowy rotora przypominającego czaszę dzwonka rowerowego :wink: Inne mają zdecydowanie inny kształt.

Opublikowano

Trochę poszukałem po sklepach internetowych i akurat tego modelu nie bardzo mogę namierzyć, albo brak towaru a w innych zupełnie inni producenci. Na alledrogo jest jedna aukcja ale jakoś nie aktywna. Może ktoś ma namiar najlepiej od razu z regulatorem lub jakieś zamienniki?

Z góry dziękuję i pozdrawiam - Darek

Opublikowano

Ja też zabieram się za budowę, tylko nie wiem czy Zafirka czy ToTo (najpierw chciałem zbudować delte zainspirowany tematem pana Adi'ego-000, jednak użytkownicy z shot-boxa uświadomili mnie, że to nie dla początkującego "modelarza")

Wczoraj zakupiłem 10 arkuszy depronu 5m, oraz taśmę pakową. Jutro jadę po balsę 1mm, listewki sosnowe, klej i żywicę do tego. I może wieczorkiem coś zacznę kombinować już :wink:

Co łatwiejsze, ToTo czy Zefirek, (ToTo bym robił bez lotek) ?

Opublikowano

Kupięłm już elementy i depron (znalazłem go tylko w sklepie modelarskiem, w budowlanych nie było) Depron 6mm jest biały a 3mm rowkowany należycie zielony. Jak uda nam się w miarę odtworzyć oryginał to wrzucimy fotki na forum.

Dzięki za pomoc w namiarach na sklepy. Zawsze kiedyś się mogą przydać.

Darek

Opublikowano

Depron 3mm też chciałem kupić biały ale pan w sklepie powiedział , że jak na skrzydło to ten zielony rowkowany. Najwyżej następnym razem będę wiedział a skrzydło zawsze można wymienić.

Dzięki za radę. Darek

Opublikowano

Linux,

W międzyczasieto zrób Tą delte którą zrobiłem na podstawie planów Marcina133.

Sama budowa to jakieś 20 minut budowy, 1 arkusz depronu 6mm ciętego - nie wyginanego, 2 listewki i dużo taśmy.

Co do właściwości lotnych to fajnie to latało, i było niezniszczalne.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Dzięki Motylastemu kończę drugi mój model - TOTO-0. Trochę długo go składałem. Niestety na końcu jest lakoniczna uwaga o umieszczeniu wszystkiego jak najbardziej z tyłu. Jak umocować regulator , odbiornik i pakiet aby nie przemieszczały się i aby nie dodawać zbytnio masy jakimiś dodatkowymi półkami itp. Niestety daleko mi do Mistrza i model i tak wyszedł mi trochę przyciężki. Może ma ktoś jakiś fajny pomysł a może autor by zdradził swe tajniki? Dobrze by było wymieniać pakiet bez zdejmowania skrzydeł tylko przez przednią klapkę. Pakiet niestety musi być jak najbardziej z tyłu ze względu na wyważenie....

Darek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Prześledziłem też inne posty i rozumiem irytację kolegi Motylastego na nasze dyletanctwo i dość mało inteligentne pytania nowicjuszy. Dlatego też w tym miejscu (gdyby ktoś nie trafił na moje podziękowania w innym miejscu) pozwolę sobie dla równowagi podzękować Koledze Motylastemu za pracę włożoną w plany i instrukcję TOTO-0. Dziękuję także pozostałym kolegom za podzielenie się wiedzą i dobrym słowem. Model lata rewelacyjnie a lądowanie nim to sama przyjemność.

A tak wygląda:

album_pic.php?pic_id=788

Pozdrawiam - Darek

PS1 - Wiem , że mój TOTO-0/D nie dościga wzorca ale dla mnie lata i tak rewelacyjnie.

PS2 - Dziś go oblatałem i gdyby nie zachód słońca to latałbym nim do teraz...

Opublikowano

No nie pozostaje mi nic innego jak rozdziawić gębę.

Cieszę się że model Ci się spodobał i że fajni Ci się nim lata.

Czas popróbowac samemu.

Spróbuj mu zrobić nowy kadłub z trochę dłuższym tyłem, myślę że wydłużenie o ok. 5-8 cm powinno zniwelować problemy z wyważeniem, możesz się przyjrzeć proporcjom ToTo-1.

model przez to będzie bardziej "rasowy w wyglądzie".

Sam w tej chwili mam parę innych projektów na łbie, w tym pierwszy model akrobacyjny, ale narazie sie tym nie chwalę, przez co też poprawionego ToTo-0 zostawiam sobie na później, bo znam tę bolączkę z wyważeniem i też mnie denerwowało zdejmowanie skrzydła przy każdej wymianie akumulatora.

Swoim ToTo-0 wylatałem kilkanaście godzin, najwięcej radości dało mi latanie wieczorami nad Bieszczadami, na zboczu też sobie bardzo fajnie radził. W tej chwili model jest juz na emeryturze :). To jedna z moich bolączek, że zrobię coś, trochę tym polatam i zaraz zabieram się za następny model. A wszystko przez to że onegdaj zakupiłem za dużo depronu na zapas :)

Raz jeszcze gratuluje ulotnienia modelu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.