Krychol RC Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Witam postanowiłem przerobić samozapłon na żarowy. Nie mam nic a nic doświadczenia w tym ,więc będę eksperymentował. Mam do tego 3 silniki MARS 3 2,5ccm ,MK-16 1,5ccm i MK-12 B 2,5ccm.(taki jak tu http://allegro.pl/item162594563__silnik_samozaplonowy_mk_12_b_.html) I pierwsze pytanie który z nich nadawał by sie najbardziej? Chciał bym go przerobić tak jak oni tu zrobili czyli założyli świecę żarową i gaźnik RC (na początek gaźnika RC nie musi być): http://www.alexrc.com/v-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=3849 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Za 150 zł możesz kupić ASP ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 7 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Wiem no bardzo dobrze ale chce te poprzerabiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefanek0910 Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Ja właśnie walcze z przerobionym silnikiem i wierz gra nie jest warta świeczki...:/ Po co masz tarcić czas i pieniądze.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Gdyby te śilniki dał Ci ktoś za darmo, to ostatecznie mógłbyś się pobawić. Przynajmniej zobaczyłbyś jak taki silnik jest zbudowany. A tak to wydasz na zakup tyle co na ASP który będzie pracował trzy razy dłużej niż te o których piszesz razem wzięte. Zakladając, że przeróbka się uda,w co osobiście nie wierzę choć wiem , ze to możliwe bo sam przerobiłem swego czasu "chińczyka". Ale "jak się nie przewrócis, to sie nie naucys - ewolucja" , jak mawiają górale ! Powodzenia i czekamy na wyniki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 7 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 OK sprzedam te 3 i kupie jednego ASP ale ile bym dostał pieniędzy za te 3 silniki które mam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Wystaw na allegro Najlepiej od 30 zł jeden tylko aukcje rób na 7 dni i wystaw pojedyńczo {nie wtym samym czasie} ... Powinno ci to dać okolo 100-120 zł jezeli sa nowe w pudełku i kompletne ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 7 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Są raczej sprawne ale nie są nowe i nie mam do nich pudełek. Ale jednak podjołem decyzję...NIE SPRZEDAJE tylko kombinuję z przerabianiem i zwracajcie mi uwag tylko mówcie jak mam to robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
senio Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Są raczej sprawne ale nie są nowe i nie mam do nich pudełek. Ale jednak podjołem decyzję...NIE SPRZEDAJE tylko kombinuję z przerabianiem i zwracajcie mi uwag tylko mówcie jak mam to robić. Poczytaj tych co już to robili : http://www.alehar.aplus.pl/porady_samozaplon_na_zarowy.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 7 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Czytałem ale nic a nic nie rozumien z tych rysunków. Więc wstawiam moje domyślenia: 1.Z przeciwtłokiem i z tym raditorem 2.Bez przeciwtłoka 3.Z przeciwtłokiem i z skruconym radiatorem Odpowiedzcie które to jest prawidłowe a jak żadne to może by ktoś sam namalował w Paintcie i by rysunek wstawił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Chyba to 4 czyli daj se spokój Do tego interesu będziesz musiał dokupić gwintownik calowy czyli koszty ciągle rosną to nie ma sensu . ps. Zrób wg. trzeciego rysunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 7 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Ma sens i tyle gwintownik to ja sobie już załatwie poprostu powiedzcie jak to zrobić i TYLE!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Ma sens i tyle gwintownik to ja sobie już załatwie poprostu powiedzcie jak to zrobić i TYLE!!! rozwiercić nagwintować i wkręcić świece Jak byś rozebrał ten silnik to byś wiedział jak zrobić, innej możliwoąsi nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Zrozum wedle nas taka przeróbka mija sie z celem i jest conajmniej nieopłacalna ... Dobry gwintownik z 30-40 zł kosztuje ... Widziałem jeden silnik przerobiony z samozapłonu { na żywo } i z dzisiejszej perspektywy działał jak by chciał umżeć ... JAk miałem tyle lat co ty to chciałem Raduge przerabiać ... Darowałem sobie bo jak zobaczyłem ile kosztuje gaźnik rc { dodałem cene rafugi} a ile nowy silnik to wolałem ie pouczyć aby dostać 5 i mieć pretekst do ciagniecia kasy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Powiem krutko jeśli nie masz o tym bladego pojęcia to nierób tego bo niewiem czy wiesz ale do tego potrzebne jest także obliczenie komory spalania a w tak małych silnikach jest to trudne. Lepiej uzbierac kase i kupić sobie ASP sa to dobre silniki za małe pieniądze i masz przanajmniej pewność że silnik będzie chodził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Ponieważ mam dostęp do wszelkich maszyn przerobiłem kiedyś Mk 17 juz dobrze wyexploatowane ( trzy szt) Z perspektywy czasu stwierdzam że szkoda było mojej pracy .Silniki chodziły ale zdychająco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 7 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Skoro tak już nalegacie to chyba kupie sobie tego ASP. Ale niech ktoś mi powie czy w komplecie z tym silnikiem jest świeca (bo na zdjęciu nie widać świecy) i tłumik(co prawda tłumik jest ale mam wątpliwości co do tej ceny)? http://www.wimarex.ichu.pl/product_info.php?cPath=24_68&products_id=432 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Drogi młody imienniku! Coś leniuszek z Ciebie, bowiem chcesz by ktoś w kilku zaniach streścił Ci dość obszerny temat. Prpoponuję na początek przeczytać od okładki do okładki "Miniaturowe silniki spalinowe" Papcia Schiera, dla relaksu i w przerwach trochę Pana Rachwała poczytać ( rodziały o silnikach). Jak przebrniesz przez to wszystko, będziesz miał podstawową wiedzę, dzięki której odpowiesz sobie na pytanie co chcesz osiągnąć przerabiając watpliwej jakości silnik samozapłonowy na żarowy i przy okazji będziesz mniej więcej wiedział jak to zrobić. Po takiej lekturze łatwiej też będzie Ci odpowiedzieć sobie na pytanie: dlaczego efekt jest tak marny i czego się przy tej okazji nauczyłem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Ale niech ktoś mi powie czy w komplecie z tym silnikiem jest świeca (bo na zdjęciu nie widać świecy) i tłumik(co prawda tłumik jest ale mam wątpliwości co do tej ceny)? Silnik jest w zestawie bez świecy i z tłumikiem. Proponuje świece OS A3 jest dobra do silników o takiej pojemności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 8 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 Silnik 127zł + świeca 18zł + śmigło 6zł = 151zł (plus przesyłka). Ooooo brzmi smacznie. Teraz to już wiadomo że kupie ten silnik. Ale te samozapłony przed sprzedaniem chcę wogle sprawdzić czy działają bo jak ja i mój ojciec chcieliśmy odpalić z palucha to nam się nie udało odpalić ani jednego. Na modelarni instruktor próbował odpalić MK-16 i on tylko dymek wypuszczał a po za tym nic innego. No to może jakiś rozrusznik skombinować. Jak tego MARS-a 3 kupiłem to na kołpaku były ślady widoczne po rozruszniku. Poszperam może znajdę jakiś silnik i zrobię sobie rozrusznik albo taką nasadkę na wiertarkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.