Krychol RC Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Witam postanowiłem przerobić samozapłon na żarowy. Nie mam nic a nic doświadczenia w tym ,więc będę eksperymentował. Mam do tego 3 silniki MARS 3 2,5ccm ,MK-16 1,5ccm i MK-12 B 2,5ccm.(taki jak tu http://allegro.pl/item162594563__silnik_samozaplonowy_mk_12_b_.html) I pierwsze pytanie który z nich nadawał by sie najbardziej? Chciał bym go przerobić tak jak oni tu zrobili czyli założyli świecę żarową i gaźnik RC (na początek gaźnika RC nie musi być): http://www.alexrc.com/v-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=3849
Krychol RC Posted February 7, 2007 Author Posted February 7, 2007 Wiem no bardzo dobrze ale chce te poprzerabiać.
Stefanek0910 Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Ja właśnie walcze z przerobionym silnikiem i wierz gra nie jest warta świeczki...:/ Po co masz tarcić czas i pieniądze....
Tomek_W Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Gdyby te śilniki dał Ci ktoś za darmo, to ostatecznie mógłbyś się pobawić. Przynajmniej zobaczyłbyś jak taki silnik jest zbudowany. A tak to wydasz na zakup tyle co na ASP który będzie pracował trzy razy dłużej niż te o których piszesz razem wzięte. Zakladając, że przeróbka się uda,w co osobiście nie wierzę choć wiem , ze to możliwe bo sam przerobiłem swego czasu "chińczyka". Ale "jak się nie przewrócis, to sie nie naucys - ewolucja" , jak mawiają górale ! Powodzenia i czekamy na wyniki!
Krychol RC Posted February 7, 2007 Author Posted February 7, 2007 OK sprzedam te 3 i kupie jednego ASP ale ile bym dostał pieniędzy za te 3 silniki które mam?
ertman_176 Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Wystaw na allegro Najlepiej od 30 zł jeden tylko aukcje rób na 7 dni i wystaw pojedyńczo {nie wtym samym czasie} ... Powinno ci to dać okolo 100-120 zł jezeli sa nowe w pudełku i kompletne ...
Krychol RC Posted February 7, 2007 Author Posted February 7, 2007 Są raczej sprawne ale nie są nowe i nie mam do nich pudełek. Ale jednak podjołem decyzję...NIE SPRZEDAJE tylko kombinuję z przerabianiem i zwracajcie mi uwag tylko mówcie jak mam to robić.
senio Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Są raczej sprawne ale nie są nowe i nie mam do nich pudełek. Ale jednak podjołem decyzję...NIE SPRZEDAJE tylko kombinuję z przerabianiem i zwracajcie mi uwag tylko mówcie jak mam to robić. Poczytaj tych co już to robili : http://www.alehar.aplus.pl/porady_samozaplon_na_zarowy.html
Krychol RC Posted February 7, 2007 Author Posted February 7, 2007 Czytałem ale nic a nic nie rozumien z tych rysunków. Więc wstawiam moje domyślenia: 1.Z przeciwtłokiem i z tym raditorem 2.Bez przeciwtłoka 3.Z przeciwtłokiem i z skruconym radiatorem Odpowiedzcie które to jest prawidłowe a jak żadne to może by ktoś sam namalował w Paintcie i by rysunek wstawił.
olo Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Chyba to 4 czyli daj se spokój Do tego interesu będziesz musiał dokupić gwintownik calowy czyli koszty ciągle rosną to nie ma sensu . ps. Zrób wg. trzeciego rysunku
Krychol RC Posted February 7, 2007 Author Posted February 7, 2007 Ma sens i tyle gwintownik to ja sobie już załatwie poprostu powiedzcie jak to zrobić i TYLE!!!
motyl Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Ma sens i tyle gwintownik to ja sobie już załatwie poprostu powiedzcie jak to zrobić i TYLE!!! rozwiercić nagwintować i wkręcić świece Jak byś rozebrał ten silnik to byś wiedział jak zrobić, innej możliwoąsi nie ma
ertman_176 Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Zrozum wedle nas taka przeróbka mija sie z celem i jest conajmniej nieopłacalna ... Dobry gwintownik z 30-40 zł kosztuje ... Widziałem jeden silnik przerobiony z samozapłonu { na żywo } i z dzisiejszej perspektywy działał jak by chciał umżeć ... JAk miałem tyle lat co ty to chciałem Raduge przerabiać ... Darowałem sobie bo jak zobaczyłem ile kosztuje gaźnik rc { dodałem cene rafugi} a ile nowy silnik to wolałem ie pouczyć aby dostać 5 i mieć pretekst do ciagniecia kasy ...
modelarzkobi Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Powiem krutko jeśli nie masz o tym bladego pojęcia to nierób tego bo niewiem czy wiesz ale do tego potrzebne jest także obliczenie komory spalania a w tak małych silnikach jest to trudne. Lepiej uzbierac kase i kupić sobie ASP sa to dobre silniki za małe pieniądze i masz przanajmniej pewność że silnik będzie chodził.
instruktor Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Ponieważ mam dostęp do wszelkich maszyn przerobiłem kiedyś Mk 17 juz dobrze wyexploatowane ( trzy szt) Z perspektywy czasu stwierdzam że szkoda było mojej pracy .Silniki chodziły ale zdychająco.
Krychol RC Posted February 7, 2007 Author Posted February 7, 2007 Skoro tak już nalegacie to chyba kupie sobie tego ASP. Ale niech ktoś mi powie czy w komplecie z tym silnikiem jest świeca (bo na zdjęciu nie widać świecy) i tłumik(co prawda tłumik jest ale mam wątpliwości co do tej ceny)? http://www.wimarex.ichu.pl/product_info.php?cPath=24_68&products_id=432
Guest Anonymous Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Drogi młody imienniku! Coś leniuszek z Ciebie, bowiem chcesz by ktoś w kilku zaniach streścił Ci dość obszerny temat. Prpoponuję na początek przeczytać od okładki do okładki "Miniaturowe silniki spalinowe" Papcia Schiera, dla relaksu i w przerwach trochę Pana Rachwała poczytać ( rodziały o silnikach). Jak przebrniesz przez to wszystko, będziesz miał podstawową wiedzę, dzięki której odpowiesz sobie na pytanie co chcesz osiągnąć przerabiając watpliwej jakości silnik samozapłonowy na żarowy i przy okazji będziesz mniej więcej wiedział jak to zrobić. Po takiej lekturze łatwiej też będzie Ci odpowiedzieć sobie na pytanie: dlaczego efekt jest tak marny i czego się przy tej okazji nauczyłem. Pozdrawiam
modelarzkobi Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Ale niech ktoś mi powie czy w komplecie z tym silnikiem jest świeca (bo na zdjęciu nie widać świecy) i tłumik(co prawda tłumik jest ale mam wątpliwości co do tej ceny)? Silnik jest w zestawie bez świecy i z tłumikiem. Proponuje świece OS A3 jest dobra do silników o takiej pojemności.
Krychol RC Posted February 8, 2007 Author Posted February 8, 2007 Silnik 127zł + świeca 18zł + śmigło 6zł = 151zł (plus przesyłka). Ooooo brzmi smacznie. Teraz to już wiadomo że kupie ten silnik. Ale te samozapłony przed sprzedaniem chcę wogle sprawdzić czy działają bo jak ja i mój ojciec chcieliśmy odpalić z palucha to nam się nie udało odpalić ani jednego. Na modelarni instruktor próbował odpalić MK-16 i on tylko dymek wypuszczał a po za tym nic innego. No to może jakiś rozrusznik skombinować. Jak tego MARS-a 3 kupiłem to na kołpaku były ślady widoczne po rozruszniku. Poszperam może znajdę jakiś silnik i zrobię sobie rozrusznik albo taką nasadkę na wiertarkę.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.