szynk Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Witam, Mam takie pytanie, czy np. silnik, który w książce ABC Miniaturowego Lotnictwa ma mieć 2,5 cc może mieć 1,5 cc? http://www.alehar.aplus.pl/images/artykuly/tabela8_1_wicherek_duza.jpg Chodzi mi o to, że silniki z czasów tej książki były mniej efektywne i miały wiekszą pojemność przy mniejszej mocy i prędkości. Dziękuję z góry za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Cienko. Przy 2.5ccm on lata na rzęsach. Pytasz o wersje W25. Polecam do niego napęd który da przyjemność z latania w każdych warunkach(rozsądnie oczywiście) ASP .25. U mnie ten silnik w nim latał i radził sobie świetnie. Silnik który chcesz zastosować, 1.5 ccm czy nawet 2.5ccm to cienizna na bezwietrzna pogodę. A i wtedy będzie słabo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Właśnie pisałem, ale Marcin mnie wyprzedził . Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że Wicherek 15 i silnik 1.7cm (OSMAX10) lata bardzo przyjemnie ale czuć w niektórych momentach lekki niedobór mocy. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale mój niestety pętli nie zrobi - a próbowałem i po prostu zatrzymał się przy wznoszeniu będąc w pozycji pionowej . Spodziewałem się tego i to był tylko test, więc na dużej wysokości i bez problemu go wyprowadziłem. Jednak do spokojnego, takiego troszkę "makietowego" według mnie, latania silnik jest bardzo okej i mniejszego bym nie pakował na pewno. Słyszałem też, że mniejsze silniki są bardziej kapryśne i potrzeba troszkę więcej cierpliwości . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynk Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Dziękuję za odpowiedź, teraz już mój dylemat został rozwiązany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi