Skocz do zawartości

Proxima 2,6m - pierwszy lot :-)

grakam

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Adrenalinka jeszcze krąży w żyłach ponieważ właśnie wykonałem swój pierwszy w życiu lot elektroszybowcem: odkupionym od kolegi z lotniska modelem PROXIMA 2,6m. Wcześniej poświczyłem trochę na symulatorze i muszę przyznać , że poszło całkiem nieźle - bo wylądowałem 8) i model w jednym kawałku.

Dzisiaj dość mocno wiało , więc nie było łatwo.

Opublikowano

Dzięki za dobre słowa!

Drugie latanie przebiegło wyśmienicie. Wybaczcie ten nieskromny zachwyt ale dla mnie było rewelacyjnie.

Trochę tylko przedobrzyłem przy lądowaniu i czeka mnie mała naprawa.

Będąc wysoko nie wypróbowałem zachowania modelu po włączeniu hamowania. Zrobiłem to jakieś 2 metry nad ziemią. Model dziwnie zadarł , zakołysał się i nie zdążyłem wyprostować. Zaczepił skrzydłem i wykonał mikro "cyrkiel" . Straty to odklejone mocowanie statecznika poziomego - nic poważnego. Do tego zagubił się zamek kabinki ale to drobiazg. Powinienem lądować bez hamowania. Najwyżej przeszedłbym się dalej po model.

Tak ogólnie to drugie latanie bardzo mi się podobało. O wiele mniej nierwów niż za pierwszy razem.

Opublikowano

Także następnym razem wypróbuj w powietrzu hamulce ale już teraz możesz im spokojnie dodać wychylenia statecznika poziomego w dół.

Ps: lotki wychylasz w górę czy do dołu?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pragnę donieść , że właśnie wykonałem szybowczykiem pierwszą pętlę, beczkę i imelmana.

Adrenalinka jak przy pierwszej pętli helikiem ;D .

Acha moim modelem (wtedy jeszcze nie był mój) kolega z lotniska zdobył MP 2008 w F5RCES zdjęcia do obejrzenia w październikowym RC Przeglądzie (strony 38-39).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.