ssuchy Opublikowano 3 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Władku, nie przepadam za oklejaniem taśmą. Po jakimś czasie to zawsze źle wygląda. Mam zamiar zrobić dwa skrzydła: depron i klasyczne. To drugie okleję folią. ... Do oklejania pianek jest specjalna cienka folia termiczna (z klejem niskotemperaturowym) o małej gramaturze: 22, więc spokojnie można żelazkiem (nastawionym na syntetyki) "wyprasować" piankowca, bez babrania się klejami, czy niewygodnego oklejania taśmą samoprzylepną. Tak oklejona powierzchnia pianki ma mniejsze opory i dobrze się maluje, dodatkowo wzrasta wytrzymałośc pianki na udary i ugięcia. Wiesiek, skoro u nas już można to dostać np. TUTAJ: ... to tym bardziej u ciebie w UK chyba nie powinno być z tym problemu. Film instruktażowy z oklejania pianki taką folią - jest dostępna: błyszcząca i matowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 3 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Jurku. Oczywiście mam taką folie od Marka. Ale.... zapomniałem, że ją mam. Mam na warsztacie teraz kolejny piankowiec (LWD Zuch 2) to pewnie ją zastosuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 3 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Wiesiek, w takim razie mam prośbę. Możesz sprawdzić, czy ta folia klei się również do balsy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 3 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Sprawdzę wieczorem. Dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 3 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Test wykonany. Na balse nakleiłem solarfilm - pomarańczowy i folie od Marka. Obie nakleiły się bez problemu. Po chwili zdarłem folie i tu ciekawostka. Solarfilm odszedł lekko i zostało na nim niewiele włoskòw z balsy. Folia odchodziła z większym oporem (trzymała lepiej), zabrała więcej włosków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 4 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Gotowy do lotu. Pilot też musi być :-). 400g z pakietem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Gotowy do lotu. Pilot też musi być :-). 400g z pakietem. 20180504_100409.jpg 20180504_100426.jpg 20180504_100440.jpg No to może niech jednego głębszego machnie dla kurażu, jak to drzewiej bywało za czasów kamikadze! PS Dzięki Wiesiek za testy - wyszły pozytywnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meran110 Opublikowano 5 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 Gotowy do lotu. Pilot też musi być :-). 400g z pakietem. 20180504_100409.jpg 20180504_100426.jpg 20180504_100440.jpg A gdzie kot się podział? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 Ruda siedziała na ogrodzie. Dzisiaj model został oblatany. Na początku poszedł świecą w gòrę jakby miał za ciężki ogon. Ale trymowanie pomogło. Może będzie filmik. Wymaga jeszcze delikatnego trymowania ale radzi sobie. Silnik ma wystrczająco mocy dla jego masy i model lata dobrze. Proszę. Oto Rosette. Rudzielec ze schroniska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 23 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Mini Cavu ostatnio zaliczył kraksę i połamał sobie kadłub na dwie części :-) Naprawa nie była skomplikowana i pewnie na tym by się skończyło gdyby nie pomysł zmiany skrzydeł i przebudowy na dwupłatowiec. Oblot miał miejsce dzisiaj o poranku :-) Film mam nadzieję, że będzie wkrótce. Model jest w pilotażu przyjemny i lata w miarę poprawnie. Wymaga tylko drobnych regulacji. Górny płat zaklinowany na 0 stopni, dolny +1. Profil KFm2 Teram mam zapasowe skrzydło, przyda się do innego projektu. :-) Zastrzały zamocowane na gniazdka elektryczne. Mogę je łatwo regulować luzując śrubki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi