skkpl Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Witam szukam kogos kto pomoże zbudować mi drona z góry dziękuje.
bocian Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 A w czym dokładnie potrzebujesz pomocy? Przepraszam, że się wcinam w temat, ale szukam szybkiej pomocy bo siedzę przy zamówieniu do HK; mam Przemek takie pytanie: czy do motoszybowca (śmigło ciągnące) można stosować z tym samym kołpakiem śmigło z obrotami CCW i CW zamiennie, bo przecież elektrycznie nie ma problemu zmienić kierunek obrotów silnika, a w HK jest dużo jest śmigieł składanych CCW. Chodzi mi o to, czy mocowanie śmigła w kołpaku narzuca tylko i wyłącznie stosowanie śmigła z obrotami CW? Oczywiście nie przewiduję odchylenia osi silnika w lewo lub w prawo.
japim Opublikowano 2 Marca 2018 Opublikowano 2 Marca 2018 Przepraszam, że się wcinam w temat, ale szukam szybkiej pomocy bo siedzę przy zamówieniu do HK; mam Przemek takie pytanie: czy do motoszybowca (śmigło ciągnące) można stosować z tym samym kołpakiem śmigło z obrotami CCW i CW zamiennie, bo przecież elektrycznie nie ma problemu zmienić kierunek obrotów silnika, a w HK jest dużo jest śmigieł składanych CCW. Chodzi mi o to, czy mocowanie śmigła w kołpaku narzuca tylko i wyłącznie stosowanie śmigła z obrotami CW? Oczywiście nie przewiduję odchylenia osi silnika w lewo lub w prawo. Fakt - mały offtop. Ale moje zdanie o silnikach CCW/CW jest takie: obecnie moi synowie używają w dronach tylko i wyłącznie silników z normlanym gwintem (czyli kręcących się CCW). Ma to znaczenie ze względu na potrzebę unifikacji sprzętu - inaczej musielibyśmy mieć oddzielnie zapasowe silniki CW i CCW. Równocześnie producenci zawodniczych silników nie oferują już silników CW. Aby śmigła się nie odkręcały - wystarczy je mocniej przykręcić. Owszem - w czasie wyścigów dronów jak trykniesz przeszkodę to potrafi się śmigło poluzować i musisz kończyć wyścig - gdyby silniki miały odpowiedni gwint może by się dokręciło? Może bo nie mam doświadczeń w tym temacie. Wracając do samego kołpaka - to tam jest zwykła śruba. Wystarczy ją po prostu mocno dokręcić - i nic w locie się nie stanie. Jednak wydaje mi się że chyba nie do końca rozumiesz problem. Śmigło CCW patrząc od kierunku w którym śmigło generuje ciąg, kręci się przeciwnie do kierunku wskazówek zegara. To oznacza, że przy obrocie generuje ono opór w kierunku przeciwnym - CW - czyli tak jak normalna śruba się wkręca - a w przypadku kołpaka śruba zaciska uchwyt. Więc wszystko jest OK. Miałoby to znaczenie gdybyś takie śmigło składane chciał założyć do napędu pchającego. Wtedy opór kręcącego się śmigła próbowałby odkręcić/poluzować śrubę zaciskającą uchwyt kołpaka. Rozwiązanie jest jak wyżej - mocno dokręcić śrubę i nic się nie poluzuje. Pytanie też jakiego rozmiaru jest to śmigło - 10" 12" 14". Do 10" spokojnie. więcej może wymagać dodatkowych zabiegów zwiększających tarcie lub stosowanie nakrętek samohamownych - ale tylko w przypadku stosowania normalnych śmigieł CCW jako napęd pchający i CW jako napęd ciągnący - bo to tylko one odkręcają normalny gwint.
skkpl Opublikowano 2 Marca 2018 Autor Opublikowano 2 Marca 2018 Mam problem z ustawieniem kontrolera lotu naze 32. Chce usprawnić tego drona z hk https://hobbyking.com/en_us/turnigy-sk450-quad-copter-powered-by-multistar-a-plug-and-fly-quadcopter-set-pnf.html Padł mu kontroler lotu i chciałem go zamienic na naze 32. Wcześniejszy kontroler padł przez zepsuty regulator który dawał za wysokie napięcie. Więc wymieniłem wszystkie 4 na simonk 30a do dronow. I do tego latam na nadajniku turnigy 9x Nie moge ustawic uzbrajania Niby wszystko działa ustawione w odpowiednio na komputerze na przełącznik, ale podczas proby uzbrojenia zaczyna szybko mrugać zielona dioda nie wiem czy to dobrze, ale silniki nie chcą ruszyć.
japim Opublikowano 2 Marca 2018 Opublikowano 2 Marca 2018 Masz cleanflight czy betaflight? Czy w zakładce RC inputs dobrze reagują wychylenia kanałów? Nie wykluczone ze nie chce wystartować bo masz włączoną kalibracja akcelerometrów.
skkpl Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Opublikowano 3 Marca 2018 Mam betaflight okazało się, że problemem był mój komputer który źle konfigurował naze. Ale się już udało na innym komputerze
Rekomendowane odpowiedzi