Gość slawekmod Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Co do mieszania kwarcami w odbiornikach to się nie wypowiadam.Mam odbiornik Futaby i w nim kwarc Futaby, ten kwarc wkładałem do odbiorników GWS RD8SL i działał bez zarzutu.Jeżeli przełączysz nadajnik w PPM a wiem że się da to bez problemu sterujesz odbiornikami innych producentów , z tym że akurat JR ma chyba zanegowany sygnał z nadajnika( inna polaryzacja).Trzeba by sprawdzić. Do JR wsadź kwarc JR i wtedy spróbuj z MPX.Robiłem raz próbę z kolegą i swoją MPX3010 sterował odbiornikiem HITEC (ten kolega jest także u nas na forum i może potwierdzić moje słowa). Edit:Przemek, odstęp międzykanałowy jest ustalony przepisami i wynosi 10kHz w modelarstwie i CB, W radiokomunikacji powszechnie stosuje sie 12,5 KHz i 25 kHz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 17 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Jak już wspomniałem Tomasz ,właściciel FX40 w jednym z modeli używa z powodzeniem ,odbiornika Mpx 7Ds Ipd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Sławek to żaden problem dla MPX 3010 ,działa z hickiem,Coroną i Futabą takich używałem. Kwarców nigdy nie ,,mieszałem" hicek do hicka,Futaba do Futaby. Proste i skuteczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 z tym że akurat JR ma chyba zanegowany sygnał z nadajnika( inna polaryzacja).Trzeba by sprawdzić. Mam JR X-3810 i bez problemów działa z kwarcami hitec, odbiornikami rex 4 i MPX Pico 5/6 i oczywiście z odbiornikami Hitec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 z tym że akurat JR ma chyba zanegowany sygnał z nadajnika( inna polaryzacja).Trzeba by sprawdzić. Mam JR X-3810 i bez problemów działa z kwarcami hitec, odbiornikami rex 4 i MPX Pico 5/6 i oczywiście z odbiornikami Hitec Chodzi o wspolpracę 12FG z odbiornikami JR PPM Synteza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Pozostawmy dywagacje jaki kwarc z jakim odbiornikiem. Humm, seria EVO nie jest udana, i bym obstawiał nadajnik ale próba z innym nadajnikiem raczej potwierdza problem w odbiornikach. Takie małe pytanie odbiorniki miały włączone IPD i którą wersję oprogramowania odbiornika?? Robiłeś test z wyłączonym IPD na ziemi?? A "failsave" jak był ustawiony i czy wogóle był?? Po powrocie z serwisu MPX zmienili wersję oprogramowania odbiornika?? To zła wiadomość, latam tylko na tych odbiornikach, i ufałem im. Choć wysłałem jeden do serwisu ale już na ziemi miła problemy - uznałem, że trafiłem na wadliwy. Już kiedyś pisałem MPX to była dobra firma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 To zła wiadomość, latam tylko na tych odbiornikach, i ufałem im. Choć wysłałem jeden do serwisu ale już na ziemi miła problemy - uznałem, że trafiłem na wadliwy. Już kiedyś pisałem MPX to była dobra firma. Prawidłowo zauważyłeś "była" mam do dziś serwa super fl BB niezniszczalne. Niestety jak juz pewnie zauważyłeś teraz MPX-a wykupił HITEC i to co kiedyś było niezawodne stało się przykrywką dla hitec-a niby to dwie odrębne firmy ale... Jedyna firma na której sie dotychczas nie zawiodłem to JR 3810 mam do dziś bezawaryjna mimo wielu lat uzytkowania zostanie u mnie juz na zawsze mimo ze mam nowego JR12X Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 na pytanie czy coś serwis wykrył lub coś przestawiał odpowiem po rozmowie z Radkiem .Przyznam że testu IPd nie robiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 jestem zmuszony odświerzyć temat Serwis wymienił podobno antene i wgrał nowy soft Jakiś czas miałem wstręt do wszystkiego co warczy i pluje spalinami :wink: Dziś się przemogłem i wziąłem na lotnisko spalinkę z odbiornikiem serwisowanym czyli Re9 IPD DS synth.Całe zasilanie nowiutkie dwa LI-pole z 3A becem czyli ZERO stresu przed lotem .Odbiornik ten nie był używany po serwisie w innym modelu. Na wszelki "słuczaj" test przed lotem wszystko gra start smyk do góry pełny gwizek ulga można poszaleć .I tu :evil: :cry: :x :ass: powrót do starych spraw silnik gra model sobie leci a ja stoję jak ta :ass: mieszam drągami i zero reakcji ,bezsilnie patrzę jak model pionowo wali w glebę.Zbieram to wszystko sprawdzam i odbiornik jakby nigdy nic działa i porusza sobie serwami .Tylko Q..... model rozkwaszony. W poniedziałek odbiornik wraz z fakturą odwożę do Radzia :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Hmm.... A można by spróbować np. z odbiornikami Corony ? mam 2 więc jutro można by na lotnisku wypróbować jak by Pan był... Szkoda modelu :/ A no ... Było trzeba gonić :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papuga Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Witam Po lekturze tego postu myślę że coś jest nie tak z odbiornikami MPX serii RX. Odbiornik RX 7 IPD DS latał tylko w szybowcu Jantar klasy F3J. Pojawiły się okresowe zaniki asięgu, co na naszym lotnisku ze względu na zakłócenia jest normą. Więc nic zbytnio niepokojącego. Ale gdy podczas dolotu z dużej odległości zaczeło "trzepać" i nie włączał się fail safe było już niemiło. Tuż przed lądowaniem ( fail save nie zadziałał ) ostre nurkowanie z 50-70 m i ... żegnaj Ojczyzno. 2,5 tysiąca można było wysypać na śmietnik. Odbiornika nie można było zestroić z nadajnikiem ( MPX MC 4000 i 3010 ). Wysyłka do serwisu. Faktura 0 EU. Z drugiej strony to już nie mój problem. Przeszedłem z synem na JetiDuplex 2,4GHz i problemy znikneły. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 18 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 Czyli wszystkie objawy jak u mnie ,oraz ta faktura na 0 euro . Maciej byłem pewien tego odbiornika skoro był on w Niemieckim serwisie :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 18 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 Miałem to samo w Ultimacie co Instruktor , tylko u mnie odpowiedź była znacznie prostsza, zabrakło prądu, choć po wylądowaniu serwa (wysokość i kierunek ) trzymał , to lotki były już głuche. Jednak pakiet z napięciem 4V nie zostawił żadnych wątpliwości i ani radia ani odbiornika czepiać się nie będę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 18 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 Wymiana anteny w odbiorniku to standardowa procedura jak idzie do serwisu - zawsze to robili. Natomiast dziwi mnie fak. na 0 EUR i brak notki serwisu - zawsze była. Napiszę jeszcze raz to była dobra firma, teraz dobiła do poziomu reszty rynku. choc ma parę naprawdę dobrych produktów z obecnej linii - duże cyfrowe serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 18 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 No tak, ale teraz uzyłem Li-pole 2200 i 3A bec .akumlator sprawdziłem przed wyjazdem , po kraksie również a ota ta faktura :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 18 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 Humm, kiedyś było inaczej i chyba lepiej z MPX'em. Wychodzi na to, że wszystkie uznane firmy "olały" 35Mhz i skupiają sie na rozwoju 2,4 Ghz Tak już w ramach dywagacji to chyba pozostaje wrócić do bardzo starych czasów i zrobić sterowanie samemu :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 18 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 Jeden z kolegów rzucił myśl -a może tym razem padł bec .Dziś do południa podłączyłem do odbiornika 8 serw standart zasilałem tak samo przez bec z tego samego akumlatora.W szereg zasilania włączyłem Wattmeter zacząłem mieszać serwami .Pokazało 100 mA poboru ,jedno serwo .Próbowałem mieszać wszystkimi naraz , w porywach pokazał sie pobór 700 mA.No tak ale to wszystko na luzie .Zatrzymałem palcami jedno z serw i wychyliłem drążek ,pobór 500 mA podkreślam na zablokowanym serwie. Czyli jednak odbiornik. Myslę że odzałuję 90 euro i oddam nadajnik do serwisu aby dołożyli PCM i zmienię odbiornik głównie ten do spalinek, bo w Starlingu "7" spisuje się swietnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 29 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Postanowiłem odświeżyc temat. W połowie sierpnia zawiozłem do Radzia ten nieszczęsny odbiornik aby odesłać go do niemieckiego serwisu. Od razu Radek uprzedził mnie że to trochę potrwa , no i potrwało .Dzis dostałem informację od Radzia że mój odbiornik wrócił z serwisu naprawiony. Niemiaszki naprawili go naprawdę SUPER :jupi: :jupi: :jupi: poprostu dostałem NOWY odbiornik. RX-9 SYNTH DS IPD I jak tu nie kupować firmowej elektroniki i u renomowanych sprzedawców czyli w moim przypadku Mpx i u Radzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.