bzik4 Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 wszyscy piszą o śmigłowcach ze sklepu a może jest ktoś kto robił własny śmigłowiec a może ma nawet plany takiego? Wiem wiem lamę można kupić za 150 zeta ale nie o to mi chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 No fajny pomysł, ale według mnie za dużo mechaniki :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Zajrzyj na fora heli, jest tam trochę o tym. Zawsze pytanie, co to znaczy zrobić? Strugać wszystko samemu? Złożyć z dostępnych części? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 W "RC przegląd modelarski" była cala seria artykułów na temat budowy heli od podstaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Frezareczka,tokareczka,jakiś ploterek i jechane ,do dzieła :wink: .Powowdzenia w budowie.Myśl,kombinuj to może koszty nie przekroczą kosztów fabrycznego heli :mrgreen: .Np.Kadłub z laminatu elektronicznego 1,5mm,belka ogonowa choćby i zwykła rurka węglowa lub alu(ewentualnie wegiel z wędkarskiego),elementy tarczy sterującej i tym podobnych myślę że z duraluminum by można wystrugać,albo aluminium PA6.Łopaty można bardzo ładne wykonać albo z laminatu albo nawet z balsy(naprawde się da i ładnie to wychodzi,kolega zrobił tak wiatrakowiec),balsowe oszlifowane łopaty można później pociągnąć jakąś folią solite czy oracower.Na heli sie zbytnio nie znam ale wiem jedno:musisz kombinować .Można naprawde tanio to zrobić(to zalezy co dla ogo znaczy tanio) kadlub mozna wyciac z laminatu nawet piłką włośnicową,a flybar to może być coś pokroju prowadnicy z cdromu myślę.Jeśli dobrze latasz,to kombinuj bo raczej warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Polecam http://heli.waldorf.pl/viewtopic.php?t=2429&start=0 .Tam jest więcej tematów o budowie heli. Zdaje się że to ten sam człowiek opisywał budowę heli na łamach Przeglądu Modelarskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HANS Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 prosze bardzo projekt 50 naszego kolegi Marka (ELEKTROMAR), wlasna robota łącznie z głowicą oprocz budy... a zreszta model juz teraz wyglada zupełnie inaczej ... tak mniej wiecej teraz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Łohoho, chylę czoła, ogrom pracy.Fantastyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 No też mnie z krzesła zmiotło. Świetna robota ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 A zobaczcie prace U.S.U.L-a z tego samego forum ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 No właśnie do jego prac dałem link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HANS Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 a tu następny model `samoróbka` kolegi Elektromara klasy 90 napedzany z 12 cel LiPo... silnik niezły potwór osiaga okolo 5000W.. model tez ogromny teraz jest juz w fajnej żółtej budzie i kreci pełne akro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 "z duraluminum by można wystrugać,albo aluminium PA6" informacja dla Konrada .Dowiedz się najpierw co to za materiały ! Jeżeli cały ten mechanizm to samoróbka to chylę czoło .sam miałbym problem zrobic przynajmniej tak samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 "sam miałbym problem zrobic przynajmniej tak samo Taaa, Szczepan bo już Ci uwierzę ,Wiem gdzie pracujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 No nie przesadzaj :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Głowica wygląda konkretnie, podobna do Kasamy. Też mnie ciekawi czy samoróbka, czy kupiona. No właśnie, bo trzeba by zdefiniować przy okazji co to znaczy helik samoróbka. Czy jak samemu zaprojektuje się ramę, a resztę kupi, czyli serwa, łopaty, silnik, głowicę, co jak najbardziej jest do dostania, to czy dalej jest to samoróbka? USUL robi heliki od podstaw, widziałem nawet serwo własnej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 30 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 a ja myślałem że ktoś mi powie żebym przykręcił silnik ze śmigiełkiem do deski dał pakiet i dwa serwa śrubkami skręcił a tu... matko boska toż to trzeba szkół na kończyć i fakultetów narobić i łeb mieć.... chyba kupię sobie lamę a tak poważnie to nie spodziewałem się że takie cuda ludzie robią :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 No helik to jest jednak cudo techniki. Samolot przy nim to rzeczywiście deska z silnikiem. Widać to choćby po cenach dużego sprzętu. Najtańszy dwumiejscowy Robinson to koszt rządu 240 tys. dol. A samolot ultralight kupi się za mniej jak 50 tys. dol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Jak się ten wynalazek podoba? http://home.cfl.rr.com/pwales/ka50.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bh91 Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Wynalazek jest moim ulubieńcem odkąd go pierwszy raz ujrzałem - Pozatym kamov ogólnie uważam za cudną konstrukcję - jak będzie pluszowy ka-50 to też kupie :D http://www.cad-modelltechnik-jung.de/projekte/kamov_ka-52.htm Tu stronka producenta tej mechaniki. Cena też fajna ale na rc Groups testowana jest inna wersja dorosłego coaxiala o tu: http://www.rcgroups.com/forums/attachment.php?attachmentid=2049337 jak się pojawi to kupie chyba:D Mechanikę ka-50 znam już na pamięć gdyby ktoś miał możliwości wykonania elementów alu można by spróbować coś pokombinować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.