Gość Kaziuk Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Pomóżcie mi proszę się zdecydować: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6792 czy http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6476 Którą wybrać? Różnica w cenie jest kolosalna, a opisy tak trudne dla mnie do porównania...
cobra Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Tak w kilku słowach. 1. Moc oddawana przez ładowarkę: BC-8 - 150 W, 106B-plus - 250 W 2. Max. ilość ładowanych cel: BC-8 - LiPol - 1-8 cel, 106B-plus - LiPol - 1-6 cel; z tym, że BC-8 naładuje te 8 cel z prądem max 4,5A, bo nie starcza jej mocy. 106B-plus może ładować 6 cel Li-xxx prądem 10A. Ma to znaczenie przy eksploatacji pakietów LiPoFe4. 3. 106B-plus może rozładowywać pakiety mocą max 170W (rozpraszaną na zewnętrznym elemencie). Ja, jako użytkownik pakietów LiPoFe4 4s, preferował bym 106B-plus. Gdyby Twoje pakiety były 7s lub 8s, to trzeba brać BC-8.
Gość Kaziuk Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 To Cię jeszcze pomęczę... 1) A oprócz tu 6 a tam 8 cel, to w czym jeszcze byś upatrywał przyczyn tak dużej różnicy w cenach? 2) Czy sądzisz, że BC-8 jest zasilana rówież z 10..18V? 3) Czy sądzisz, że w BC-9 można również odłączyć krokodyle i będą tam banany pod zasilacz? 4) Czy sądzisz, że dokładność balansowania jest porównywalna? 5) Czy ja dobrze widzę, że w BC-8 nie ma termometru?
olo Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Kaziuk do porównania wstawiłeś BC-8,może zamiast niej wybierz Infinity-960SR.Cena ciut mniejsza a możliwości największe wśród wszystkich ładowarek w tym sklepie.Dodatkowo Infinity-960SR ma dwa wyjścia i możesz ładować np.pakiet nadajnika i odbiornika jednocześnie.
cobra Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Czy sądzisz, że BC-8 jest zasilana rówież z 10..18V? nie sądzę, tylko czytam: http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p2031,ladowarka-e-station-bc-8-z-balancerem-pelikan Czy sądzisz, że w BC-8 można również odłączyć krokodyle i będą tam banany pod zasilacz? Nad takim rzeczami się nie zastanawiam. Od razu wszystko ucinam i zastępuję swoim systemem połączeń. Czy sądzisz, że dokładność balansowania jest porównywalna? Tu może być pies pogrzebany, jeśli chodzi o różnicę cen. Mój BC-6 miał nieskalibrowany balancer i dopiero kalibracja rozwiązała sprawę. Czy ja dobrze widzę, że w BC-8 nie ma termometru? Prawdopodobnie w komplecie nie ma, ale przy ładowaniu ogniw Li-xxx to zbędny gadżet. Sprawdza się tylko przy ładowaniu Ni-xxx.
Gość Kaziuk Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Kaziuk do porównania wstawiłeś BC-8, może zamiast niej wybierz Infinity-960SR. ... No to teraz moja rozterka zbliżyła się do zenitu... :? I ona ma wyświetlacz już graficzny... Na razie skłaniam się ku: "Mega Power Infinity-960SR w/ Balancer 12S" Czy ktoś mi będzie ją odradzał?
Mars_2000 Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Kaziuk, Odpowiedz sobie na pytanie, czy w ogóle jesteś w stanie wykorzystać potencjał ładowarki Infinity ? Czy będziesz zczytywał parametry ogniw, kontrolował poszczególne procesy ładowania, balansowania, rozładowania itp...? Jak zrobisz sam taki "rachunek sumienia" to będziesz wiedział która ładowarka zadowoli Cię najbardziej.
Gość Kaziuk Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Marsie, na razie nie jestem w stanie, za duży lamer ze mnie. Ja na razie tylko chcę kupić do Eclipse 7 pakiet http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6955 oraz ładowarkę. Ale skoro tak, to nie chcę kupować słabej, tylko może już taką ciut na przyszłość, gdybym zechciał zrobić model z napędem elektrycznym... I teraz - jeśli jedna kosztuje $199, a druga $209 i w dodatku jest słabsza, to po co kupować tę drugą...?
olo Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Skoro elektryki są jeszcze w bliżej nie określonej przyszłości to nawet ten iCharger ma za duży wypas.Możesz spokojnie opuścić poprzeczkę i kupić prostszą ładowarkę i jeszcze zostanie Ci na zasilacz do niej. Ta ładowarka jest wg. mnie już niezła i lepsza od najtańszej Turingy. http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6789&Product_Name=MAX_E6_Digital_Lipo_Charger_ ps. Sam używam iCharger 1010 i to w zasadzie tylko do jednego pakietu LiFe,praktycznie to jej możliwości leżą odłogiem i czekają
Gość Kaziuk Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Olo, a czy ona ma dobrze wyregulowany balanser? Już się o tym trochę naczytałem. Zasilaczy mam już za dużo, wolałbym porządną ładowarkę. Nie chcę aby zakup za $57, powiedmy gdzieś za rok, leżał sobie nieużywany w kącie, bo i tak musiałem kupić lepszy... :? Czyli jak byście określili? Dla jakiego kręgu użytkowników jest Infinity-960SR?
cobra Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Ja zadowolony jestem z eksploatacji ładowarki BC-6, z dwoma jednak zastrzeżeniami: 1. Przed kalibracją balancera po ładowaniu napięcia były rozjechane (przez jakiś czas żyłem z tym, używając zewnętrznego balancera), 2. Pakiety LiPoFe4 na lotnisku ładuję Pulsarem, prądem 6A lub większym (szkoda czasu). Połączenie z komputerem to w zasadzie bajer (opcja dostępna dla BC-6). Mam to w Pulsarze i podłączyłem tylko kilkakrotnie na początku. Pomiar temperatury (gdzieś na forach opisane, jak zrobić czujnik do BC-6) potrzebny tylko przy forsownym ładowaniu pakietów NiCd i NiMh. Funkcja rozładowania nieistotna dla użytkownika pakietów Li-xxx. Przydatna za to przy eksploatacji pakietu nadajnika, ale to spełnia każda z rozpatrywanych ładowarek.
olo Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Kaziuk osobiście nie testowałem tej ładowarki więc nie wiem,czytałem jej komentarze na stronie sklepu.Zdecydowana większość to 5 gwiazdek i tylko jedna ocena jedno gwiazdkowa ,,Bad Charger, Software hangs, does not charge properly. No customer support from Hobby City. Problems from Day One. I would not recommend anyone to buy this charger"
Gość Kaziuk Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 No właśnie, a przy Infinity na przykład napisane "This truely is all the charger you will ever need." Opinie użytkowników, to same pochwały... :? Może podejdźmy do tego jeszcze inaczej: - czy oprócz komunikacji z PC, zestawowi Infinity-960SR brak jeszcze czegoś, co posiada "e-Station BC-8"?
olo Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Kaziuk tu nie ma o porónywać bo wg.mnie Infinity-960SR to wyższa półka a e-Station BC-8 to średniaczek
Mars_2000 Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 No właśnie, a przy Infinity na przykład napisane "This truely is all the charger you will ever need."Opinie użytkowników, to same pochwały... :? Oczywiście, że są tam same pochwały ponieważ jest to pod względem funkcjonalności jest to jedna z lepszych przystępnych cenowo ładowarek. Osobiście ja wybierałbym nowego iChargera 106 Plus. Po pierwsze, funkcjonalność w zupełności wystarczająca "zwykłemu" lataczowi...Precyzyjny balanser, duża moc pozwalająca ładować 2 pakiety równolegle. Po drugie - ile kasy zaoszczędzonej, którą można wydać na inne akcesoria bądź modele Czego chcieć więcej ? W moim odczuciu, te wszystkie hiper/super ładowarki mogą być przydatne jak katuje się tygodniowo co najmniej naście pakietów i to nie jakiś tam Zippy, Rhino, Hextronics czy Fullymax za kilkadziesiąt złotych sztuka, ale naprawdę drogich i wydajnych (np. Flightpower, Kokam, Polyquest) których po prostu szkoda by było w przypadku ich zniszczenia. Tutaj faktycznie taka "lepsza" ładowarka może się przydać i odpowiednio używana może przedłużyć ich żywotność i pojemność. Dla zwykłych pakietów nie warto. Lepiej kupić tańszą ładowarkę i co jakiś czas co najwyżej zastępować pakiety nowymi.
Gość Kaziuk Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Olo, no właśnie coś tak na to mi wyglądało, zwłaszcza po braku danych technicznych. Gdy się o nie upomniałem odpowiedziano mi: I'm sorry but I'm not qualified to answer that question. For technical questions, please visit our Customer Community page at http://myhobbycity.com our expert technicians will be able to assist your further. Thank you for your patience and understanding. Marsie, czyli eStation odrzucam. Pozostają iCharger 106B-plus i Infinity. Różnica $80. W infinity bardzo pożyteczny wydaje mi się wyświetlacz graficzny...
olo Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Kaziuk a przejrzałeś instrukcje do obu ładowarek?
Ładziak Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Osobiście ja wybierałbym nowego iChargera 106 Plus. Ja kupiłem dwie i wreszcie jestem usatysfakcjonowany! Co nieco o 106B+ napisałem tutaj: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=10433 EDIT 1: W infinity bardzo pożyteczny wydaje mi się wyświetlacz graficzny... A co Ty na nim zobaczysz, przecież to maleństwo. To już lepiej podłączyć 106B+ do komputera i obejrzeć przebieg wszystkich parametrów ładowania i samej ładowarki na porządnym ekranie. Jeszcze jeden istotny plus, to że po podłączeniu do kompa w 106B+ można uaktualniać firmware, który jest cały czas unowocześniany. Producent tych ładowarek, niejaki Junsi, jest aktywnym uczestnikiem RC Groups i na bieżąco reaguje na sugestie użytkowników. EDIT 2: literówki
olo Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Po co ja się pytam skoro piszesz że w Infinity podoba Ci się wyświetlacz graficzny ps. Infinity http://data.robbe-online.net/robbe_pdf/P1122/P1122_1-8429.pdf iChargr 106B http://www.jun-si.com/UploadFiles/iCharger-english.pdf
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.