Norbert Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Koledzy poinstrułujcie mnie laika jak poprawnie zarobić konnektory. Z silnikiem dostałem banaki ktore powinienem zamocować na regulatorze. Ale , po pierwsze regulator ma 3 kable niebieskie nie oznaczone w zaden sposob wiec nie wiem, co ma być co , a po drugie nigdy nie montowałem bananków. Widzę tylko lekkie wgłębienie i na rancie mały otworek. Jak to się fachowo mocuje bo szukałem na forum i nic. Silnik mam taki: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3883 Regler taki: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6458 Jeśli było na forum to przepraszam ale pod hasłami zarabianie konnektorow , banan itp nie znalazło mi nic konkretnego na ten temat. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 wtyki idą do silnika a gniazda do reglera kable nie muszą byc kolorowe, obrotów ( lewe prawe) szuka sie doświadczalnie, ale najczesciej podlącza się po kolei) kabelek trzeba najpierw pobielic i wetknąc do bananka a potem zalac cyną na koncu zaizolowac koszulka termokurczliwą ( tylko dokladnie, tak zeby nie było zwarć) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 7 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Przy silniku mam już fabrycznie zarobione. Jak to doświadczalnie się sprawdza? To jak podłącze odwrotnie nie chcący to nic nie spalę? I co znaczy pobielić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 To jak podłącze odwrotnie nie chcący to nic nie spalę? Jeżeli zasilanie regulatora to TAK - spalisz regulator Jeżeli połączenie silnik - regulator to jedynie motorek się będzie obyrtał w kierunku przeciwnym do chcianego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andych Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Znajdź sposób na zamocowanie gniazda bananka, w palcach polutować się nie da, bo parzy. Lutownicą rozgrzej ten dołek z dziurką i wprowadź tak kroplę cyny. Następnie wsuń zabieloną końcówkę przewodu regulatora, poczekaj chwilę aż nastąpi zlanie się cyny z wszystkimi elementami i gotowe. Na koniec wsuń koszulkę termokurczliwą i podgrzej delikatnie palniczkiem do zaciśnięcia. Kolorami przewodów się nie przejmuj, przynajmniej tymi idącymi do silnika. Przewody do zasilania, czerwony na plus, a czarny na minus. Tu pomylić się nie można. Edit: Znowu pisaliśmy razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 7 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 No małe imadełko już stoi przygotowane :-) Że można łapki poparzyć to przewidziałem bo to dość dobrze przewodzi nie tylko prąd ale i ciepełko :-) Rozumiem że "zabielone" znaczy delikatnie obcynowane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Mocowanie tych bananów w imadle średni pomysł jeśli masz lutownicę o małej mocy. Ja do robię e taki sposób że w kawałku drewna wiercę otwór pasujący do banana,wkładam go i lutuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 7 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Lutowniczka jest jak ta lata , stara , dobra , komunistyczna z podświetleniem gratis :-) Taka ze spustem , mam jeszcze takie bolcowe dwie ale tamte sa tanią chińszczyzną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 ...sprawdza się lutowanie w drewnianych spinaczach/klamerkach do bielizny.., Ważne, żeby nie odprowadzało ciepła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 A całość sprowadza się do tego żebyś nie narobił zimnych lutów. Jeżeli robisz zakupy w HK to polecam tamtejsze koszulki termokurczliwe są bardzo elastyczne i dobrze obkurczają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Witam ja bananki lutuję w zaciśnietych kombinerkach (kombinerki zaciskam gumka recepturka). Jakoś działa tak jak napisali poprzednicy nie rób zimnych lutów!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Możesz również do wtyczki dać kawałek cyny i podgrzewając palnikiem zanurzyć przewód. Kiedy odciągniesz palnik to po kilku sekundach będziesz miał pięknie zalany kabelek. Ja tak robiłem i działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 7 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Dokładnie tak zrobiłem, cyna do środka , podgrzanie i nurkowanie , trzyma jak diabli. Teraz tylko jak cholercia sprawdzić który kabelek oznaczyć jako plus a który minus bo ten trzeci środkowy to chyba co innego. ? Czy musze to podlaczac pod odbiornik czy jakoś szybciej idzie sprawdzić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Silnik podłączasz pod regulator przecież a ten dopiero do odbiornika Jedni mówią, że sprawdza się losowo a drudzy zaś co innego. Ja wybrałem 1szą metodę. Kilka prób i się udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 w silniku 3 fazowym nie ma + i - ... podłączasz jak Ci wygodnie, a jeśli kręci w złą stronę to zamieniasz dwa dowolne przewody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 7 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Dzięki , już wszystko jest jak trzeba , teraz mam tylko zagwozdke z silnikiem , jest outrunner , ale mozna go zamontowac dwystronnie tak że kręciłby obudową wewnątrz mojego EG. Chyba nie ma przeciwwskazań do takiego montażu o ile kable zabezpiecze tak zeby nie dotykaly do krecacych sie elementów? I zonk , podlaczylem drugi mniejszy silniczek i kreci w zla strone , czyli bede musial pamietac jesli przeloze regulator ze jest dopasowany do silnika w EG i cala reszta podlaczana bedzie odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Zamieniasz TYLKO DWA DOWOLNE z trzech kabelków silnik-regulator i motorek w przeciwpołożną stronę się obyrta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.