Szymon2319 Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Witam wszystkich. Chciałbym przedstawić budowę modelu samolotu PZL 106 Kruk ze stałymi slotami, z zestawu od pana Marka z "Na Polskim niebie". Dane techniczne: Rozpiętość 1400 mm Długość: 810 mm Waga: 1600g Silnik: E max GT2820/07 Regulator: Jeti Advace 40 PRO sb Śmigło: 12x6 Akumulator: Dualsky 4s 5200 mAh 25c Model na sucho poskładany. Elementy sa ładnie powycinane, skrzydła maja już pozacinane skosy na wznios do góry i cofnięcie w tył. na uwage załuguja takie detale jak wyciecia w sterach na skrzydłach i na usterzeniu ogona. Bardzo fajnie pomyślane. I raczej nie spotykane w modelach z EPP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon2319 Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Skrzydło zostało posklejane w całość, wznios wyszedł 3 stopnie, tak wiec ustrzenie poziome też zrobiłem na 3 stopnie. Czas pomyślec jak to wszystko powzmacniać i pousztytwniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Nie dałeś żadnych wzmocnień w skrzydle? Powinny tam chyba być pręty węglowe? Wkleja się je albo przed, albo podczas sklejania skrzydła. Elementy skrzydła masz obecnie nierówne i pogięte. Widać to na ostatnim zdjęciu. Popraw to jak najszybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Wreszcie ktoś robi Kruka, dziwne że ten samolot jest tak mało popularny wśród naszych modelarzy ,więcej go u modelarzy zza Odry (jak i oryginałów) Możliwe że bierze się to też z braku jego rysunków a te rzuty dostępne w necie ledwo się nadają na depronowca... Wszelkie wzmocnienia zrób analogicznie do Modeli ESA oczywiście węgle o trochę większej średnicy mając na względzie różnice wielkości combata a tego Kruka i jego dosyć ciężkiego wyposażenia jakie zaplanowałeś . Uważaj przy wklejaniu węgli na wszelkie skrzywienia płata, wzniosy , oś kadłuba.. -jeśli na czas ich wklejania nie "wyprostujesz" elementów to będzie trudno to naprawić . PS śmigło jeśli się nie mylę do tego silnika przy zasilaniu 4s powinno być 11x4.7 a 12" stosuje się przy 3s- zmień śmigło lub pakiet na 3s-będzie zysk na wadze bo cały zestaw napędowy odnoszę wrażenie że jednak masz za duży wagą i mocą do tej pianki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon2319 Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Tak własnie planuje wsadzic w skrzydła płaskowiniki 1x6, 1x7. Co do silnika to jest dedykowane 12x6. Fakt te samoloty były głównie produkowane do niemiec u nas praktyczne nie latały, dlatego troche zapomniany. Co do planów to praktycznie nie ma nic tylko rzuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon2319 Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Faktrycznie ma pan tych Zabawek całkiem niezła kolekcje ,gawrona kiedys miałem i od tampej pory już nie latam górno płatami. Zbyt wiele razy musiałem kadłub remontować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon2319 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zacząłem sie bawić przodem modelu. Pomału zaczyna już wygładać jak powinien. Wiadome trzeba powklejać węgle jako wzmocnienia ale o tym później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 Jeszcze dużo pracy przed tobą , przednia cześć kadłuba tuż za silnikiem jeszcze ma nie docelowy wygląd . Jest to efekt nie możności wycięcia tego elementu inaczej niż wyciął to Marek (ograniczenia tej technologii ) , nadał przodowi odpowiedni wygląd z boku i góry ale nie w przekroju a ostateczne wyrzeźbienie takich elementów Marek zostawia wykonawcy. Musisz zaokrąglić tak przód by znikły te płaskie powierzchnie cięcia a przekrój był kołem od góry , dolna część może tak zostać , Jeśli puste wnętrze w tym miejscu przez ten zabieg będzie kolidowało -wklej w rogi od środka kawałki epp. Przyglądaj się więcej zdjęciom prawdziwego Kruka -pierścień osłony silnika wystaje troszkę inaczej niż u ciebie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon2319 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 Ok. Zrobiłem coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon2319 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 Wkleiłem część gówna kabiny i kałwałek ramy pod oszklenie, zrobiłem mocowanie tylnego koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon2319 Opublikowano 1 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Wzmocnienia z prętów węglowych : -0,3x3 -1,0x3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 czesc:) jak tam dalsze losy Kruka??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon2319 Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Dalsze etapy budowy powoli posuwają sie do przodu. Sloty zostały wykonane z balsy i sklei 0.8mm, zostana wklejone na samym końcu bbudowy. Zastrzały w połowie ukończone, sklejjka 5mm lotnicza wyszlifowana na krople wody by były opływowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon2319 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Model nabiera krztałtów. Podwozie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon2319 Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Model jak na razie ma podwozie nie zgodne z oryginałem że względu na moje lotnisko ale myślę że dostanie oryginalne zawieszenie. W kadłubie zostały klejone mocowania na koszyk z akumulatorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Świetny samolot i fajnie robisz model. P.S. Postaraj się proszę pisać staranniej. Forum pomaga podkreślając na czerwono, więc nawet dysortografią nie ma się co zasłaniać I czytaj to, co napisałeś przed publikacją Wkleiłem część gówna ... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 czołem poleciał??? skończony??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi