malinn Opublikowano 7 Października 2008 Opublikowano 7 Października 2008 Witam Niedawno stałem się posiadaczem andromedy z ah. Model kupiłem jako używany jednak w super stanie. Miał jednak ogon V który czym prędzej zmieniłem na klasyczny. Model ma lotki i sw. Wyszedł mi do lotu 770g co daje 24g/dm2. Dziś maszynę oblatałem na łące. Wrażenia z lotu są mocno pozytywne :jupi: Model lata poprawnie i nawet już na oblotach łapał kominy bo pogoda dziś dopisała na maxa. Pierw bezchmurne niebo i koło 11 zaczęła się tworzyć terma z pięknymi chmurkami.Trzeba brać tylko poprawkę na lądowanie bo model leci i leci... Na pokładzie jest 3xhs81 , regiel dynam 30a, rex7mpd, aku-zippy 1300mah 3s, silnik - nie wiem (bo już był) Oto trochę fot i filmy z lotu bo model spokojnie śmiga z medionem na płacie ;-) filmy z pokładu maszyny: http://tinypic.com/player.php?v=28vrevl&s=4 http://tinypic.com/player.php?v=11hx8xh&s=4
meteor Opublikowano 7 Października 2008 Opublikowano 7 Października 2008 gratuluję, widziałem kilka tych modeli w powietrzu i świetnie się trzymają, myślę że niepotrzebnie przerabiałeś ogon, nawet gdyby był mocno sfatygowany to i tak zostawił bym V (zmieniając na nowy), z tego co widzę na filmach to i tak nie używasz SK
malinn Opublikowano 7 Października 2008 Autor Opublikowano 7 Października 2008 V ka była oryginalna, nie uszkodzona, tylko stery nie chodziły precyzyjnie. Nie przepadam za tym ogonem więc zrobiłem klasyczny jak zawsze - pancerny , który wyszedł 8g cięższy niż ta Vka. Ołowiu nie mam więc te 8g przeżyje i troszkę oporów w locie. Steru kierunku nie mam bo już nie było , a zbyt nie chciało mi się tego robić. Bez sk model kręci płaskie kółka średnicy 10m choć niby lepiej mieć sk na termikę. Ustawiłem tylko różnicowość lotek na 40% ale jeszcze trza będzie poustawiać co nie co....
meteor Opublikowano 7 Października 2008 Opublikowano 7 Października 2008 każdy robi jak uważa :wink: bezpieczniejszym układem jest chyba V bo jak są wyższe trawy to tak nie haczy o ziemie przy lądowaniu i ew. wpadnięciu gdzieś w krzaki na zboczu
malinn Opublikowano 14 Października 2008 Autor Opublikowano 14 Października 2008 Model spędził już kilka godzin w powietrzu, lata mi się nim coraz lepiej. Odważyłem się wsadzić na model aparat cyfrowy- 240g z kartą 2mb i nagrałem pierwszy porządny film w roz.640x480. Jakość obrazu rewelacyjna w porównaniu z medionem. Film 7min zajmuje 400mb. Zmniejszony film do 8mb wygląda tak: http://tinypic.com/player.php?v=24ysju0&s=4 Zrobiłem wczoraj wyzwalacz do robienia fot - serwo 8g i trochę balsy,sklejki.Podstawa aparatu, sam aparat i serwo będzie zamocowane na gumy. Podłączony jest on pod przełącznik w nadajniku i na ziemi działa. Teraz tylko trochę ładnej pogody potrzeba..........
Paweł R Opublikowano 14 Października 2008 Opublikowano 14 Października 2008 z kartą 2mb Chyba chodziło ci o 2 giga ;p Filmik fajny gratuluje
malinn Opublikowano 16 Października 2008 Autor Opublikowano 16 Października 2008 Racja 2Gb. Wczoraj aparat poleciał już z serwem do zdjęć. Pogoda była taka sobie - ograniczona widoczność mgłą ale fotki i tak wyszły niektóre ciekawe. Próba na ziemi (pilot i kolega z Forum Piotrek) i już loty
PiotrekWLKP Opublikowano 16 Października 2008 Opublikowano 16 Października 2008 Witam! Zostałem mile zaproszony na loty :-) Ja robiłem bardziej przyziemne zdjęcia Pilot i aparacik :-) Uwaga :!: START :wink: Latanie :-) Było fajnie :-) mam nadzieję ,że nastepnym razem wezmę jakiś model i razem polatamy :-) jak dam rade to później zapodam filmik :-) Ot i obiecany film :-)
malinn Opublikowano 18 Października 2008 Autor Opublikowano 18 Października 2008 Dzięki za fotki Piotr ;-). Dalsza kontynuacja wątku z fotami z lotu ptaka już w odpowiednim dziale: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=10839
kankrz Opublikowano 25 Listopada 2008 Opublikowano 25 Listopada 2008 Wrażenia z lotu są mocno pozytywne :jupi: Model lata poprawnie i nawet już na oblotach.... Na pokładzie jest 3xhs81 , regiel dynam 30a, rex7mpd, aku-zippy 1300mah 3s, silnik - nie wiem (bo już był) ayer.php?v=11hx8xh&s=4 Ten model lata praktycznie sam i wszystko wybacza - bardzo udana konstrukcja. Szkoda ze nie pokazales na filmach wznoszenia. Ten model bardzo ladnie lata tez na zboczu , nie jest moze szybki ale radzi sobie - w sam raz na pierwsze loty na zboczu. Gratulacje i pozdrawiam - Krzysiek
malinn Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Opublikowano 25 Listopada 2008 Na zbocze mam lepszą zabawkę - zuni też z arthobby. Andromeda jest do robienia fot i filmów oraz próby sił w termice. Model jak najbardziej udany, jak niemal wszystkie z ah.
Artur Caban Opublikowano 26 Listopada 2008 Opublikowano 26 Listopada 2008 Cześć - Super szybowiec, ale czy mi się zdaje, czy latasz z nie składanym śmigłem? Pzdr- A.
Tomisław Piotr Opublikowano 27 Listopada 2008 Opublikowano 27 Listopada 2008 No właśnie, też odniosłem takie wrażenie.
GregorianR Opublikowano 27 Listopada 2008 Opublikowano 27 Listopada 2008 Ja latam na składanym a i tak cały czas jest rozłozone, nawet przy wyłączonym silniku :crazy:
-==PEGAZ==- Opublikowano 27 Listopada 2008 Opublikowano 27 Listopada 2008 Ja latam na składanym a i tak cały czas jest rozłozone, nawet przy wyłączonym silniku :crazy: Bo pewnie nie włączasz hamulca w regulatorze.
utopia Opublikowano 27 Listopada 2008 Opublikowano 27 Listopada 2008 pewnie nie włączasz hamulca w regulatorze. Niekoniecznie . Niektóre starsze piasty do składanych robbe czy graupnera przy ostrym starcie silnika z łopatami złożonymi miały tendencję do klinowania łopat śmigła w pozycji otwartej jeśli te wychyliły się za mocno do przodu. Pomagało wtedy dodanie niewielkiej spręzynki która odbijała łopatkę gdy silnik niepracował . Rozwiązanie stosowane powszechnie kiedyś w gumówkach
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 27 Listopada 2008 Opublikowano 27 Listopada 2008 Przy wyłączonym silniku jeśli śmigło się kręci - to nie włączony hamulec w regulatorze, jeśli śmigło stoi to za ciasno spasowana łopata w jarzmie - poluzować delikatnie śrubkę i zabezpieczyć nakrętkę przed stratą w powietrzu..... Pozdrawiam - Jurek
malinn Opublikowano 28 Listopada 2008 Autor Opublikowano 28 Listopada 2008 Latam z śmigłem nie składanym. Hamulec mam zaprogramowany i podczas szybowanie śmigło stoi w miejscu. Na składane śmigło przyjdzie czas. Miałem zapas śmigieł stałych i by wybrać odpowiednie eksperymentowałem. Obecnie latam na 9x7.
Gość horn3t Opublikowano 17 Września 2010 Opublikowano 17 Września 2010 Stałem się szczęśliwym posiadaczem płata tego modelu, który połączę z kadłubem szybowcowym. Malin czy ty skracałeś płat bo moje skrzydło ma 2000 mm czy tylko drobny błąd w pisaniu? Wyszedł Ci bardzo lekki model w wersji silnikowej, ja liczę na wagę w granicach 1000g. I będzie nowy drewniak na zbocze :jupi: .
malinn Opublikowano 17 Września 2010 Autor Opublikowano 17 Września 2010 Fajnie co dwie Andzie to nie jedna ;-) Jaki ogon robisz? Jak V to już mi się nie podoba , ale jak byś chciał to mam nową Vke do 2m. Modelu nie mierzyłem , leży sobie w aucie na stałe... Klap nie warto wycinać wg mnie ale warto robić Sk którego ja nie mam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.