malinn Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Witam Niedawno stałem się posiadaczem andromedy z ah. Model kupiłem jako używany jednak w super stanie. Miał jednak ogon V który czym prędzej zmieniłem na klasyczny. Model ma lotki i sw. Wyszedł mi do lotu 770g co daje 24g/dm2. Dziś maszynę oblatałem na łące. Wrażenia z lotu są mocno pozytywne :jupi: Model lata poprawnie i nawet już na oblotach łapał kominy bo pogoda dziś dopisała na maxa. Pierw bezchmurne niebo i koło 11 zaczęła się tworzyć terma z pięknymi chmurkami.Trzeba brać tylko poprawkę na lądowanie bo model leci i leci... Na pokładzie jest 3xhs81 , regiel dynam 30a, rex7mpd, aku-zippy 1300mah 3s, silnik - nie wiem (bo już był) Oto trochę fot i filmy z lotu bo model spokojnie śmiga z medionem na płacie ;-) filmy z pokładu maszyny: http://tinypic.com/player.php?v=28vrevl&s=4 http://tinypic.com/player.php?v=11hx8xh&s=4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 gratuluję, widziałem kilka tych modeli w powietrzu i świetnie się trzymają, myślę że niepotrzebnie przerabiałeś ogon, nawet gdyby był mocno sfatygowany to i tak zostawił bym V (zmieniając na nowy), z tego co widzę na filmach to i tak nie używasz SK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 7 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 V ka była oryginalna, nie uszkodzona, tylko stery nie chodziły precyzyjnie. Nie przepadam za tym ogonem więc zrobiłem klasyczny jak zawsze - pancerny , który wyszedł 8g cięższy niż ta Vka. Ołowiu nie mam więc te 8g przeżyje i troszkę oporów w locie. Steru kierunku nie mam bo już nie było , a zbyt nie chciało mi się tego robić. Bez sk model kręci płaskie kółka średnicy 10m choć niby lepiej mieć sk na termikę. Ustawiłem tylko różnicowość lotek na 40% ale jeszcze trza będzie poustawiać co nie co.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 każdy robi jak uważa :wink: bezpieczniejszym układem jest chyba V bo jak są wyższe trawy to tak nie haczy o ziemie przy lądowaniu i ew. wpadnięciu gdzieś w krzaki na zboczu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 14 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Model spędził już kilka godzin w powietrzu, lata mi się nim coraz lepiej. Odważyłem się wsadzić na model aparat cyfrowy- 240g z kartą 2mb i nagrałem pierwszy porządny film w roz.640x480. Jakość obrazu rewelacyjna w porównaniu z medionem. Film 7min zajmuje 400mb. Zmniejszony film do 8mb wygląda tak: http://tinypic.com/player.php?v=24ysju0&s=4 Zrobiłem wczoraj wyzwalacz do robienia fot - serwo 8g i trochę balsy,sklejki.Podstawa aparatu, sam aparat i serwo będzie zamocowane na gumy. Podłączony jest on pod przełącznik w nadajniku i na ziemi działa. Teraz tylko trochę ładnej pogody potrzeba.......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 z kartą 2mb Chyba chodziło ci o 2 giga ;p Filmik fajny gratuluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 16 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 Racja 2Gb. Wczoraj aparat poleciał już z serwem do zdjęć. Pogoda była taka sobie - ograniczona widoczność mgłą ale fotki i tak wyszły niektóre ciekawe. Próba na ziemi (pilot i kolega z Forum Piotrek) i już loty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekWLKP Opublikowano 16 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 Witam! Zostałem mile zaproszony na loty :-) Ja robiłem bardziej przyziemne zdjęcia Pilot i aparacik :-) Uwaga :!: START :wink: Latanie :-) Było fajnie :-) mam nadzieję ,że nastepnym razem wezmę jakiś model i razem polatamy :-) jak dam rade to później zapodam filmik :-) Ot i obiecany film :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Dzięki za fotki Piotr ;-). Dalsza kontynuacja wątku z fotami z lotu ptaka już w odpowiednim dziale: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=10839 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kankrz Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Wrażenia z lotu są mocno pozytywne :jupi: Model lata poprawnie i nawet już na oblotach.... Na pokładzie jest 3xhs81 , regiel dynam 30a, rex7mpd, aku-zippy 1300mah 3s, silnik - nie wiem (bo już był) ayer.php?v=11hx8xh&s=4 Ten model lata praktycznie sam i wszystko wybacza - bardzo udana konstrukcja. Szkoda ze nie pokazales na filmach wznoszenia. Ten model bardzo ladnie lata tez na zboczu , nie jest moze szybki ale radzi sobie - w sam raz na pierwsze loty na zboczu. Gratulacje i pozdrawiam - Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Na zbocze mam lepszą zabawkę - zuni też z arthobby. Andromeda jest do robienia fot i filmów oraz próby sił w termice. Model jak najbardziej udany, jak niemal wszystkie z ah. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 Cześć - Super szybowiec, ale czy mi się zdaje, czy latasz z nie składanym śmigłem? Pzdr- A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 No właśnie, też odniosłem takie wrażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Ja latam na składanym a i tak cały czas jest rozłozone, nawet przy wyłączonym silniku :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Ja latam na składanym a i tak cały czas jest rozłozone, nawet przy wyłączonym silniku :crazy: Bo pewnie nie włączasz hamulca w regulatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 pewnie nie włączasz hamulca w regulatorze. Niekoniecznie . Niektóre starsze piasty do składanych robbe czy graupnera przy ostrym starcie silnika z łopatami złożonymi miały tendencję do klinowania łopat śmigła w pozycji otwartej jeśli te wychyliły się za mocno do przodu. Pomagało wtedy dodanie niewielkiej spręzynki która odbijała łopatkę gdy silnik niepracował . Rozwiązanie stosowane powszechnie kiedyś w gumówkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Przy wyłączonym silniku jeśli śmigło się kręci - to nie włączony hamulec w regulatorze, jeśli śmigło stoi to za ciasno spasowana łopata w jarzmie - poluzować delikatnie śrubkę i zabezpieczyć nakrętkę przed stratą w powietrzu..... Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 28 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Latam z śmigłem nie składanym. Hamulec mam zaprogramowany i podczas szybowanie śmigło stoi w miejscu. Na składane śmigło przyjdzie czas. Miałem zapas śmigieł stałych i by wybrać odpowiednie eksperymentowałem. Obecnie latam na 9x7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Stałem się szczęśliwym posiadaczem płata tego modelu, który połączę z kadłubem szybowcowym. Malin czy ty skracałeś płat bo moje skrzydło ma 2000 mm czy tylko drobny błąd w pisaniu? Wyszedł Ci bardzo lekki model w wersji silnikowej, ja liczę na wagę w granicach 1000g. I będzie nowy drewniak na zbocze :jupi: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 17 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Fajnie co dwie Andzie to nie jedna ;-) Jaki ogon robisz? Jak V to już mi się nie podoba , ale jak byś chciał to mam nową Vke do 2m. Modelu nie mierzyłem , leży sobie w aucie na stałe... Klap nie warto wycinać wg mnie ale warto robić Sk którego ja nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.