LITE Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Witajcie! Stałem się posiadaczem w/w modelu w wersji KIT. Mam już niemal wszystkie elementy za wyjątkiem piasty i śmigła. A oto pytania: 1. Jaki kołpak z piastą i łopatkami polecicie do tego modelu? Oryginalny ma średnicę 47 mm, nie znalazłem takich w sklepach. Śmigła zalecane do mojego silnika (średnica wału 3 mm) to 8x6, 8x4. 2. Czy warto zastąpić "zawiasy" styropianowe zawiasami walcowymi ze sztyftem? Zostało mi trochę w rozmiarze 2,5/43 mm. 3. Czy do klap zastosować zawiasy ze sztyftem czy tzw. klapowe? Pozdrawiam LITE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 1. Kołpak może być "oczko niżej" czyli 45 mm. Dobry byłby Turbo, ale jest krucho. Tu; http://www.nastik.pl/kolpak-alu-453-p-6968.html jest "normalny" 2. Jak się zaczną sypać styropianowe wtedy można pomyśleć o wymianie. Przez prawie 2 lata użytkowania tego modelu nic się z nimi nie działo. 3. Jak dla mnie starczą ze sztyftem. ORYGINAŁ na 3 mm. Przy wymianie łopatek - ich mocowanie to 6mm i śruba 2mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uszek Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 1. Ja do swojego kupiłem turbo http://www.nastik.pl/kolpak-turbo-45308-p-2192.html 2. Zgadzam się z Jurkiem 3. Zamiast klap funkcja spoileronów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LITE Opublikowano 6 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 1. Ja do swojego kupiłem turbo http://www.nastik.pl/kolpak-turbo-45308-p-2192.html 2. Zgadzam się z Jurkiem 3. Zamiast klap funkcja spoileronów Panowie, dziękuję Wam za bardzo szybką odpowiedź. Kołpak turbo z postu Kolegi Uszka już zamówiony:) Pozdro LITE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Ech, się zawstydziłem z tym kołpakiem. Moje gapiostwo. Nic to, powodzenia i zadowolenia z lotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LITE Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Ech, się zawstydziłem z tym kołpakiem. Moje gapiostwo. Nic to, powodzenia i zadowolenia z lotów. Spokojnie, damy radę Koledze również życzę powodzenia w lotach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uszek Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 A kołpaczek tak pasuje a kręci go Racerstar BR2830 1300kV. Łopatki 9x5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Ja w swoim mam zamontowany silnik na podkladce 10st w dół i powiem że to i tak trochę mało. Przy dodaniu gazu wyciąga nos do góry, dlatego domiksowałem SW. Przy silniku ustawionym w osi modelu przy starcie koledze model zrobi świecę i oby ciągu starczyło żeby model nie przepadł, albo refleksu żeby oddać wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LITE Opublikowano 18 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2018 Ja w swoim mam zamontowany silnik na podkladce 10st w dół i powiem że to i tak trochę mało. Przy dodaniu gazu wyciąga nos do góry, dlatego domiksowałem SW. Przy silniku ustawionym w osi modelu przy starcie koledze model zrobi świecę i oby ciągu starczyło żeby model nie przepadł, albo refleksu żeby oddać wysokości. A tak zapytam jeszcze - jaki dajecie pakiet? Ja mam Zippy 3S, 2200 mah, 25C, 158 g. Muszę dać go bardzo do tyłu, żeby szybowiec był poziomo przy domyślnym środku ciężkości. Na sąsiednim Forum widziałem, że ludzie pakują większe pakiety i nie mają problemu z wyważeniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2018 Ja latam na 2200, raz wsadzilem 1000, ale źle mi się latało, bo trochę wiało. Przy lekkim pakiecie, łatwiej będzie model na termice wyciągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomak Opublikowano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2018 Ja latam na redoxie 1800mah i równiez mam wszystko przesunięte maksymalnie w tyl i kilka gram na ogonie doklejone aby go wyważyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LITE Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Ja latam na redoxie 1800mah i równiez mam wszystko przesunięte maksymalnie w tyl i kilka gram na ogonie doklejone aby go wyważyć. Może zrobię tak, jak jeden z Kolegów z sąsiedniego Forum - mianowicie wkleił serwa do steru kierunku i sterów wysokości w statecznik poziomy. Zawsze to ileś gramów na tył zamiast typowego balastu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Ja latałem na śmigle składanym 9x6" i pakiecie 1800 mAh, czasem na 2000 mAh. Na duży wiatr mam bagnet nierdzewny stalowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LITE Opublikowano 22 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 Panowie, czy ktoś z Was ma może odsprzedać kawałek EPP lub EPO (5 x 5 cm , 2 mm gr. lub podobne)? Najlepiej z okolic Sosnowca - mogę podjechać. Pozdrawiam Załogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gucio72 Opublikowano 23 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 W Chorzowie masz producenta epp: http://eppshop.eu/ (różne gramatury, kolory, grubości, wielkości) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LITE Opublikowano 23 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 W Chorzowie masz producenta epp: http://eppshop.eu/ (różne gramatury, kolory, grubości, wielkości) Dzięki bardzo, już ogarnąłem temat:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Patent na co? - na przegrzewający się silnik? - używać śmigieł zalecanych dla danego silnika i nie katować go czy - na zniszczone łoże? - kupić nowe i wymienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 7 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Silnik 2215 albo większy plus dedykowane śmigło. Z hamulcem to też miałem problem, ale nauczyłem się wyłączać silnik w przeciągnięciu, gdzie prędkość modelu była prawie 0 i śmigło się składało, bo z pełnej prędkości to ciężko będzie śmigło złożyć, nieważne jaki osprzęt założysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LITE Opublikowano 18 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Silnik 2215 albo większy plus dedykowane śmigło. Z hamulcem to też miałem problem, ale nauczyłem się wyłączać silnik w przeciągnięciu, gdzie prędkość modelu była prawie 0 i śmigło się składało, bo z pełnej prędkości to ciężko będzie śmigło złożyć, nieważne jaki osprzęt założysz. A czy możesz polecić jakiś konkretny silnik do śmigła 9x6 i regulatora 30A? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 18 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Ja miałem emax gt 2215/09 i był wystarczający. W dziale giełda kolega z forum sprzedaje emax bl2215/20(chyba) - 1200kv? Też byłby dobry, one mają około 280W, a to moim zdaniem wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi