mars2 Opublikowano 16 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 Witam. Mam problem z lotkami po podłączeniu kabla Y do odbiornika nie chcą działać serwa, nie poruszają się. Kabel Y jest sprawny SPRAWDZONE oraz serwa też są wporządku. Mam Sanwe VG-400 oraz ODBIORNIK RX-851 FM Sanwa. Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 16 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 Problem jak zwykle jest prozaiczny. Skoro kabel jest Ok. Serwa są OK. I serwa działają po podpięciu do odbiornika w dobry sposób to proponuję spróbować obrócić wtyczki serw lub samego kabla Y w odbiorniku. Może gdzieś przez pomyłkę wtykasz źle albo kabel Y do odbiornika albo serwa do kabla Y. Aha - ponieważ odbiornik jest SANWA proponuję sprawdzić czy polaryzacja wtyczek w serwach jest ok. Ale skoro serwa są ok - to myślę, że jednak problem jest w odpowiednim ich wpinaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mars2 Opublikowano 16 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 Podłączenia są w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skidan Opublikowano 16 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 Podłączenia są w porządku. niemożliwe. Tak jak napisał japim, może przez pomyłke zmieniłes kolejność przewodów. czerwony "+" czarny "-" biały lub pomarańczowy "sygnał" i musi działać jeśli kabel jest na 100% sprawny. Sprawdź pojedynczo z serwami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek2220 Opublikowano 16 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 skidan powiem Ci szczerze że spotkałem sie z dwoma rodzajami Y kabla - jeden okryty koszulką termokurczliwą i drugi , lepszy - całe te złączenie kabli było elegancko w plastiku schowane.No i własnie ten Y kabel (co jest te połączenie koszulką okryte) w moim przypadku miewał dziwne zachowania :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emeryt Opublikowano 16 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 Jeśli jesteś pewien, że dobrze włączyleś przewody ->patrz skidian to najprędzej nie masz gdzies styku. Podłącz wszystko, przesuń drążek i poruszaj wytczką Y przy odbiorniku. Jak coś drgnie to masz miejsce gdzie możesz szukać problemów. Chyba, że ruszasz nie tym drążkiem pod który masz podpiety kabel w odbiorniku. Co do jakości przewodów to są takie z silikonowymi przewodami z serii "BluLine"- mają niebieskie wtyczki i gniazda. Produkowane oryginalnie e Niemczech. Super jakość, ale drogie skubańce. "Y" kabel w igielicie udajacy silikon to jakieś 7-12 PLN, a BluLine to cos koło 30,-. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mars2 Opublikowano 17 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Pojedyczo działa, ale nie chce działać razem. Wszystkie połączenia sprawdziłem i nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Sprawdź zasilanie odbiornika, w czasie prób acku może się rozładował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Pojedyczo działa, ale nie chce działać razem. Wszystkie połączenia sprawdziłem i nic. Co masz na mysli piszac pojedynczo ??? proponuje zrobic tak: przygotuj 2 serwa (sprawne i wspolpracujace z kanalem tym gdzie bedzie wpiety kabel Y) oraz reszte podzespolow. Wepnij tylko jedno serwo w kabelek Y ,kabelek w odbiornik i sprawdz czy dziala. wepnij to samo serwo w drugi koniec Y i sprawdz czy dziala - jezeli tak - to wtedy wepnij drugie serwo- jak nie dziala to odwroc kabelek od niedzialajacego serwa i sprawdz ponownie. Jezeli masz miernik to sprawdz napiecie jakie jest na wyjsciu z odbiornika. Mozesz sprawdzic rowniez (powinienes wrecz) sprawdzic ciaglosc kazdego z przewodow w kablu Y - jak rowniez czy nie ma jakiegos przebicia pomiedzy nimi. Daj znac co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.