malinn Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Witam. Jako , że udało mi się pomyślnie zapakować aparat na model , postanowiłem udzielić się i w tym dziale. Odważyłem się wsadzić na model aparat cyfrowy- 240g z kartą 2Gb ;-) Wyzwalacz do robienia fot - serwo 8g i trochę balsy,sklejki.Podstawa aparatu, sam aparat i serwo będzie zamocowane na gumy. Na razie pierwsze loty z aparatem na pokładzie i pierwsze foty. W miarę możliwości będę starał się umieszczać kolejne foty z lotu ptaka. Na razie to co mam dotąd. Próba na ziemi (pilot i kolega z Forum Piotrek) i już loty cdn... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek24 Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Super Proszę zamieścić link do zdjęcia oryginalnej jakości i wielkości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 17 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Na razie tylko jeden link bo te foty nie są najlepszej jakości. Musze jeszcze przetestować różne ustawienia aparatu światło itp... link: http://img88.imageshack.us/my.php?image=polskajesiefz6.jpg Polska Jesień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Witam, Jaki to aparat? Serwo masz ustawione by tylko naciskalo czy najpierw by ustawialo ostrosc? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 17 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Aparat panosonic dmc-lz5. Dźwignia serwa bezpośrednio wciska spust po przełączeniu przełącznika w nadajniku. Pierwsze foty robiłem ustawiając tryb - sport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Pierwsze koty za ploty... :roll: Fotki swietne.Gratuluje. Teraz tylko musisz sie zarazic lotem ,,na zywo'' , czyli pilotowaniem z kabiny szybowca i nie ma juz odwrotu,bedziesz stalym bywalcem tego dzialu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Na razie rc-cam odpuszczam - kasa. Jednak z fot nie zamierzam rezygnować. Jak pogoda dopisze i loty się udadzą, dziś będą kolejne foty z lotu ptaka... oto one: Chełmno - działki Chełmno- zamek, kościół Widok na Świecie(w oddali) Chełmno Most - Świecie - Chełmno Topolno - Wisła Kolejne foty z góry - tym razem lataliśmy na zboczu w Starogrodzie. Zszedłem z górki na łąkę i wypuściłem swoją szpiegowską maszynę. Oto efekty: cdn... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrp Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Rety, moje piękne Chełmno! A z wału Wiślanego nieraz puszczam modele, przy moście. Musimy kiedyś razem polatać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 26 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Model znów poleciał w górę i zrobił nowe foty. Ślesin z lotu ptaka. Widać łąki, okolicę oraz stawy rybne ;-) film z Ślesina http://pl.youtube.com/watch?v=OrGnqczCqKM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-000 Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Zdjęcia super. Stawy wyglądają jak pola ryżu - tylko Chińczyków brak :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrowy Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Piękna ta nasza Polska z lotu ptaka. Szczególnie jesienią . Strach tylko zaglądać do lasów i okolicznych rowów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 1 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Tym razem fotografowałem moją ulubioną łąkę do latania i okolicę. Miejscowość Prądki jakieś 12km od Bydgoszczy. Brakowało tym razem przejrzystości powietrza.... Tym razem loty nieopodal Wisły w Strzelcach Dolnych jakieś 35km od Bydgoszczy kierując sie na Świecie. Jak wieje koło 5m/s - południowy wschód można polatać i poszaleć na zboczu które widać na wprost (na pierwszej focie). Pogoda była lipnawa widoczność znacznie skróciła mgła. Szara mokra jesień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Witam ponownie. Dziś dawka fot z Grudziądza - latałem naprzeciw murów obronnych miasta, pogoda w miarę dopisała ;-) Pozdrówki dla kolegi Elektrona z którym lataliśmy tego dnia na zboczu w Lisich Kątach. c.d.n. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 4 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Tym razem zaatakowana została łąka w Prądkach, która już powyżej fotografowałem jak była zielona....na dole sarenki na górze już bajkowe klimaty........ cdn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Alez fotek na tej stronie, laduje sie dosc dlugo Proponuje zmniejszyc exposure w aparacie na snieg -0.3 -0.7 powinno pomoc. Fotki wyjda duzo lepiej. Poniewaz ostatnio lubie sie bawic fotkami tutaj ta ostatnia troche poprawiona: edit: moze zalozysz nowy temat z tymi zimowymi fotkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Jak jest białe tło (np. śnieg) to ekspozycję trzeba zwiększyć a nie zmniejszyć. Inna sprawa, że kompaktowe cyfrówki na ogół zupełnie głupieją, jak się wprowadzi korekcję ekspozycji i lepiej zostawić jak jest i potem korygować w photoshopie. A tak z innej beczki, to może wpadniecie chłopaki na konkurs na rc-cam.info? http://rc-cam.info/viewtopic.php?p=2508#2508 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Ja nie latam przy takiej temperaturze, stwierdzilem ze to bardziej męka niz przyjemnosc wiec fotek i tak nie mam na konkurs Maly OT Co do expo - to minus przyciemnia z tego co zauwazylem wiec w dni sloneczne i snieg sie zmniejsza expo. W photoshopie pozniej juz sa problemy gdy zbyt swieci w kilku miejscach i duzo zabawy zeby skorygowac. Nie zauwazylem by aparat glupial przy tym. edit: tak na szybko - expo -2 (max) z lampą expo +2 (max) z lampą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 To się zgadza, że expo dodatnie rozjaśnia zdjęcie a ujemne przyciemnia. Ale nie w tym rzecz. Gdy fotografujemy bardzo jasny obiekt, który wypełnia cały kadr, jak na przykład zaśnieżone pola widziane z góry, to wtedy na "światłomierz (już się ich nie stosuje, ale roboczo przyjmijmy ten termin) pada dużo światła, więc aparat automatycznie ogranicza ekspozycję. I wtedy zdjęcie takie jest niedoświetlone, co można skorygować właśnie zwiększaniem korekcji expo. Na pierwszy rzut oka może się to wydać nielogiczne, ale po przemyśleniu okaże się, że wcale nie Analogicznie postępujemy w przypadku fotografowania ciemnych obiektów, czyli zmniejszamy ekspozycję. Prosty przykład: człowiek ubrany na czarno w kopalnie węgla. Jeśli nie zmniejszymy ekspozycji, jego biała twarz będzie zupełnie wypalona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Wydaje sie nielogiczne jednak potestuje, dzieki za tip'a edit: Czyli przy robieniu zdjecia bedzie sie one swiecilo a pozniej je korygowac w PS... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Myślę, że musisz popróbować i protestować, bo wiele aparatów zachowuje się inaczej (maja na przykład inny algorytm matrycowego pomiaru światła). Inna zasada jest taka, że niedoświetlone zdjęcie znacznie łatwiej rozjaśnić w photoshopie niż przyciemnić zdjęcie wypalone. Ja osobiście w zdjęciach lotniczych nie kombinuję z korekcjami tylko ufam aparacikowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.