Skocz do zawartości

Extra 3x0

Lord Rzeźnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

W poniedziałek zacząłem budowę tego ,mam nadzieję pięknego, modelu.Miał być 70*70 cm, ale dzięki szczodrości (błędowi) kolesia, który drukował mi plany będzie to modelik 1*1m.Teraz o samej konstrukcji.Wycinana z pełnego styropianu ("pożyczonego" ze śmieci od ocieplania budynku) SAMODZIELNIE W 100% przeze mnie za pomocą drutu oporowego, drewnianej ramy i transformatora (starszych ode mię o kilka lat).To taki rodzaj buntu przeciwko zamawianiu części wyciętych na plotku komputerowym za 200 zł.Po co? Mój model kosztuje mnie 0 zł + 12 na składkę do modelarni! Nie wiem jeszcze, jak go wykończę: czy zalaminuje i wytopię styropian ,czy okleję paskami rowingu i wytopię styropian lutownicą, robiąc miejsce na wyposażenie...Wszystko wyjdzie "w praniu".Oto, co zrobiłem przez 2 zajęcia:

dsc00723rm2.th.jpg

http://img413.imageshack.us/my.php?image=dsc00724wh1.jpg

http://img413.imageshack.us/img413/3017/dsc00725tj5.jpg

Samego wycinania zostało mi: płaty skrzydła, 10 cm kadłuba na ogonie(ze względu na dużą liczbę załamań składa się on z 5 części) i stateczniki.

Opublikowano

Skrzydła styro z węglowym dźwigarem i paskami rowingu.Wyposarzenie:

-odbiornik Rex7

-serwa sk i sw Tower Pro sg90, lotki jedno Tower Pro standard (32g)

-zasilanie li-polymer 2000-3000 mAh

-silnik i regulator:mam jakąś Kede o rzekomym uciągu 1,2 kg (totalna bezedura: max 800g) i regla 30A.

Jako że ma to być acro, myślę nad zmianą profilu skrzydła na symetryczny, na 90% silnik i regulator będą za słabe więc zmienią właściciela, umożliwiając mi zakup baterii :roll: .A nowy silnik i regulator kupię na wiosnę.Jeszcze jedną modyfikacje skrzydeł wprowadzę ,a mianowicie przesunę je tak, żeby były w jednej osi ze statecznikiem poziomym.

Opublikowano

Witam!

Kolejny piątek- kolejny update.Dzisiaj walczyłem ze skrzydłami...Końcówka jest 3 razy cieńsza od środka:

94130172ab3.gif

w648.pngwięc koniec drutu przy grubszej części musiałem prowadzić szybko, a przy węższej końcówce- wolno.I tutaj zaczynają się schody, bo zbyt wolne prowadzenie drutu powoduje wgłębienia, które trzeba później wyciąć z negatywu, wkleić i zeszlifować...Roboty jest naprawdę sporo i nie jest ona łatwa, ale cóż....Przede mną jeszcze cała zima :P

Opublikowano

Czołem !

Żeby ładnie wyciąć skrzydła zbieżne trzeba użyć zimniejszego drutu ( mniejszy prąd) ja tnę drutem na tyle zimnym ,że przetrzymanie 5 sek w jednym miejscu nie wytapia zauważalnej dziury. Wypełnianie tych rowków to chyba nie jest najlepszy pomysł, przynajmniej nigdy mi się nie udało tego zrobić tak abym był zadowolony.

Pozdrawiam Tomek

Opublikowano

Z tego co pamiętam bardzo pomocne jest podzielenie wzorników na sekcje i ponumerowanie ich. Ja wycinałem z kolegą i głośno mówiliśmy do której sekcji się zbliżamy wtedy drut szedł prawie równo choć oczywiście rowki powstawały ale już bardzo minimalne. Potem szlif papierem ściernym i oklejanie balsą lub folią. Co do wycinania ploterem to też takie nierówności powstają mimo tego że głowice są prowadzone z równą prędkością ale winny jest materiał po prostu styropian ma różną strukturę szczególnie ten budowlany. Więc tak naprawdę wycięcie idealne profili (rdzeni) jest bardzo trudnym przedsięwzięciem. I tak pewnie będziesz czymś pokrywał skrzydło więc chyba nie ma problemu.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

a jak tam waga ?? bo wygląda dość ciężko :?

Opublikowano

ty satanisto!!!! joke :lol: . Sam słucham death metalu :twisted: . Jak na moje oko to trochę ciężko :wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.