krzysiek.riese Opublikowano 18 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Przeglądając ostatnio swoje zbiory natrafiłem na monografie P-51 i tak sie zastanawiam co oznacza herb na tym samolocie koło krzyży oznaczajacych zestrzelenia, dla ułatwienia dodam że jest to Mustang Mk III Stanisława Skalskiego , rysunek przedstawia wygląd w czerwcu 1944 roku, na wszystkich innych maszynach w tym miejscu są herby dywizjonów lotniczych w Anglii ale nie znalazłem nigdzie takiego Herbu poslud Polskich dywizjonów mysliwskich. Nie wiem czy nie jest to czasem oznaczenie II Polskiego Skrzydła Mysliwskiego które póżniej zostało przemianowane na 133 Skrzydło Myśliwskie. Jak ktoś coś wie na ten temat to niech zkomentuje. pozdrawiam Krzysiek Poniżej skan tego samolotu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 ...przecież to oznaka funkcyjna :shock: Dowódca Skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Mustang III P-51b (Malcolm hood) szachownica dodaje mu uroku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 19 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 aha jak to dowódca skrzydła to OK nie wiedziałem, a jak w tym trójkącie jest 1 kreska czerwona to co? hmm dowódca 1 skrzydła czty jak? na angielskich mustangach spotkałem trójkąt z jedną czerwoną kreską ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Nie - nie było jakiego skrzydła; to oznaczenie ogólne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 ... poslud ... ...Zazgrzytały nam błędy rażące, rozpłakała się polonistka w głos... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzepka Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Jest to oznaka Squadron Leadera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Jest to oznaka Squadron Leadera O Panie, widzisz i nie grzmisz??? S/L, jak sama nazwa wskazuje powinien dowodzić dywizjonem, a skrzydłem to, zaryzykowałbym, Wing Commander. :wink: S/L miał oznaczenie w postaci prostokąta w dwóch odcieniach niebieskiego - jak w omawianym ozn. trójkątnym na Mustangu Skalskiego - z pojedynczym, cienkim, czerwonym paskiem przez środek (oczywiście poziomo). Ale nie o to chodzi, bo było to oznaczenie pełnionej funkcji, a nie posiadanego stopnia PS. Dla jasności: Na samolocie dowódca odpowiedniego szczebla miał malowane oznaczenie pełnionej funkcji - bez względu na posiadany stopień stały. Oczywiście obejmując dowództwo odp. jednostki jednocześnie awansowany był na odpowiadający tej funkcji stopień. Po zdaniu dowództwa często "degradowany" był do stopnia stałego, zazwyczaj niższego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 19 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 w tym przypadku są 2 poziome czerwone paski przez środek. widać to na powiekszeniu, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 na angielskich mustangach spotkałem trójkąt z jedną czerwoną kreską ...bo to jest pasek grubszy, oznacza dowódcę bazy lotniczej ( tych było zazwyczaj dwóch: administracyjny i latający...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 20 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 aha to już wszystko wyjaśnione, wielkie dzięki Karolu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.