Skocz do zawartości

Hexa FY690S - pierwszy dron

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio trochę mi odwaliło i po kilkunastu latach zabawy samolotami i śmigłowcami RC zachciało mi się zbudować sporą hexę zasilaną pakietem 6S jako bazę do filmowania i robienia zdjęć. Ponieważ jest to dla mnie zupełnie nowa dziedzina proszę Was o weryfikację moich planów zakupowych. Na liście zakupów mam:

Czy takie zestawienie się sprawdzi? Czy może opłaca się brać regulatory w wersji PRO (zabudowane, z radiatorem), a może zupełnie inne? Czy te silniki to dobry wybór?

Edycja: czy używacie takich wynalazków: http://JMT 5 in 1 Shock Absorber Damping Plate Integrated Power Module ESC Power Distribution Board 5V & 12V BEC For DIY FPV APM PX4 ?

Oprócz amortyzacji kontrolera lotu to trochę upraszcza i porządkuje okablowanie. Pytanie czy przetwornice są dobrej jakości i czy czujnik prądu daje radę do deklarowanych 90A ?

Edycja II: No to się za wiele nie dowiedziałem  :D . eCalc mówi, że to powinno latać:

post-2448-0-16460700-1535980860_thumb.jpg

post-2448-0-54736600-1535980874_thumb.jpg

post-2448-0-95836700-1535980883_thumb.jpg

post-2448-0-39937600-1535980892_thumb.jpg

Zamówienie poszło, wziąłem tylko większe śmigła: 13x5.5

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Pomimo tego, że zamówienie poszło 

proponuję przeanalizować coś z tej strony:

https://www.fpvmodel.com/mini-quad-hq_mini-escs_c139.html

np to:

https://www.fpvmodel.com/robotdog-35a-32bit-2-6s-blheli_32-esc-dshot1200_g1383.html

Obsługują protokół dshot1200 - da się to zaimplementować w arducopterze

Miałem od nich regulatory 25A latały w quadro na ramie F450 (obsługiwały oneshot 125) i byłem bardzo zadowolony 

Piotrek T.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Na dzień dzisiejszy dron jest zmontowany i gotowy do oblotu. Akcelerometry i kompasy skalibrowane, telemetria i GPS działają. Śmigła wyważone, silniki się uzbrajają. Pozostaje oblot i dobranie PID'ów. Gimbal Mobiusa działa autonomicznie, niezależnie od kontrolera lotu (przynajmniej na tą chwilę). Jak na razie to jestem zaskoczony tym, że pomimo zerowego doświadczenia z tego typu obiektami latającymi, to jak dotąd wszystko działa i wygląda na to, że nic nie zepsułem  :) . Dron prezentuje się jak na zdjęciach poniżej.

post-2448-0-34112000-1550493911_thumb.jpg

post-2448-0-11293500-1550493938_thumb.jpg

post-2448-0-61723300-1550493948_thumb.jpg

post-2448-0-15822800-1550493959_thumb.jpg

Opublikowano

Co do ustawień PID - warto obejrzeć sobie ten filmik: 

Jest pomocny.

Od siebie - warto włączyć w PIXHAWKU funkcję automatycznego wyłączania silników (podpiętą pod jeden z kanałów aparaturze) w razie sytuacji krytycznej.

Opublikowano

Ja ustawiłem GeoFence. Teraz nie uzbroję drona bez oznaczenia pozycji domowej nawet w trybie Stabilize. Przed uzbrojeniem zawsze sprawdzam w Mision Planerze wskazania sztucznego horyzontu, kompasu i oznaczenia pozycji domowej. Te 3 rzeczy muszą być OK i mieć pokrycie z rzeczywistością.

Dzięki za filmik. Zastanawiam się nad opcją Autotune. Użyć, czy od razu próbować ręcznie ustawić.

Opublikowano

Są różne opinie na ten temat. Na początek warto zapisać swoje ustawienia. W wielu przypadkach są one wystarczające.

Jeśli czujesz się na siłach - warto zrobić to samemu. Jeśli zdecydujesz się Autotune - to czytałem gdzieś o sugestiach by po tej operacji zapisać parametry ponownie. Jeśli lata się przyjemnie to koniec, jeśli nie to po wszystkim wstawić wartość, która jest równa ½ (parametry przed + parametry po) Autotune.

Ewentualnie powtórzyć postępowanie kilka razy. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.