Norbert Opublikowano 20 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 Jak to jest , jesli mam zwykly nadajnik i odbiornik esky , gdzie jak sie domyslam jest pojedyncza przemiana , czy moge kupic kwarce rx i tx podwojnej przemiany i beda one dzialaly z tym sprzetem? Jak to jest w ogole z kompatybilnoscia , jesli nadajnik jest zwyczajny prosty a odbiornik podwojnej przemiany to bedzie dzialalo ze soba czy aparatura tez musi byc podwojnej przemiany , czy moze to tylko kwestia kwarcy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 21 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Norbert - o podwójnej i pojedynczej przemianie już było - wielokrotnie. Zanim pytanie pójdzie pod nóż, odpowiem tak jak było odpowiadane milion razy: Nadajnik jest po prostu nadajnikiem. Nie ma nadajników pojedynczej ani podwójnej przemiany. Przemiana jest tylko w odbiornikach i zależy od tego jakiej obróbce poddawany jest sygnał wejściowy. Podwójna = lepsza od pojedynczej. Nadajnik i odbiornik będą współpracować jeżeli tylko jeden będzie nadawał a drugi odbierał na tym samym kanale na tej samej częstotliwości. Tak więc do odbiorników wkładamy kwarce odbiorcze producenta odbiornika , a do nadajników kwarce nadawcze producenta nadajnika (taka prosta zasada, od której jest dużo wyjątków). Oczywiście odbiornik pojedynczej przemiany nie będzie działał z kwarcem odbiorczym dla podwójnej przemiany i vice versa. Żeby wyklarować ja latam nadajnikiem multiplexa, do którego dokupiłem odbiornik podwójnej przemiany Art-Techu z kwarcem arttechu i do tego używam kwarcu nadawczego firmy RC Pelikan - dedykowanego do Multiplexa - ot co 8) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 21 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Widzisz mnie chodzi o jedną rzecz. Mam DX6i ale niestety narazie tylko jeden odbiornik ktorego nie chce przekładać co 5 minut zwłaszcza do deproniaków które buduje bo mi poprostu szkoda więc siedzi sobie w EG nie ruszany. Mam aparature tez na 35MHz zwykłego esky z kompletu nemo wraz z odbiornikiem. Chciałbym dokupić drugi odbiornik i kwarce by z kolei mieć ten komplet właśnie do przekładania go co chwila miedzy roznymi wynalazkami ktore ulotnie a czy nie walną w ziemie z powodu wady konstrukcyjnej tego nie wiem. Czyli reasumując nadajnik jest esky , chcę dokupić odbiornik i kwarce. Patrzylem na hobbycity bo bede tam kupowal kilka rzeczy ale nie wiem jaki kwarc kupić do nadajnika , jaki do odbiornika i wreszcie jaki odbiornik a podstawą jest tutaj jak najniższa cena bo nie chcę zbyt wiele inwestować w 35MHz gdyż w perspektywie mam zakup odbiornika AR6200, jednak to dluzsza perspektywa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 21 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Do nadajnika najlepiek zwarc E-sky. Tak jak miałeś napisane tu nie ma przemiany i po prostu do wyboru masz tylko kanał. Do odbiornika najlepiej kwarc tego samego producenta co odbiornik. Jak chcesz oszczędzić to nie musisz kupować kolejnego kwarcu do nadajnika a do odbiornika kup na ten sam kanał, który już posiadasz. Przy dobieraniu kwarcu do odbiornika sugerujesz się przemianą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.