Skocz do zawartości

klejenie pianki EP

a_skot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że nie ma głupich pytań a odpowiedzi nie udało mi się znaleźć, więc pytam - jakie kleje są przez Was stosowane do klejenia pianki EP? Może jest jakiś dedykowany do tego materiału?

Opublikowano

ElaPor czy EPP?

Jeśli EPP to klei się to wszystkim. CA, żywica, polimerowy.

Elapor również można kleić wszystkim z tego co wiem.

jeśli depron to specjalnym CA do depronu.

edit: ee mamut mnie wyprzedził :P

Opublikowano

Cienka warstewka zwykłego CA leko nadtapia depron, ale da się kleić. Odrobinę wieksza ilość (dłuższe schnięcie) i zwykły CA potrafi rozpuścić element. Trzeba więc b. uważać.

Opublikowano
Cienka warstewka zwykłego CA leko nadtapia depron, ale da się kleić. Odrobinę wieksza ilość (dłuższe schnięcie) i zwykły CA potrafi rozpuścić element. Trzeba więc b. uważać.

Tutaj chodzilo o elapor, a nie o depron.

Opublikowano

elapor to to samo tworzywo co styropian tyle ze z dodatkiem modyfikatora jakiegos uplastyczniajacego tworzywo. TAk wiec ze zwyklym CA ostroznie.Faktem jest ze elapor klei sie zwyklym CA ale juz poprawiajac spoiny ( np kiedy cos peknie ) juz trzeba uwazac bo z jakis powodow zaczyna go zjadac

Opublikowano
elapor to to samo tworzywo co styropian

To zupełnie inne materiały! Elapor to głównie spieniony polietylen, a styropian to spieniony polistyren.

Elapor nie rozpuszcza się od CA, a skleiłem kilka modeli z tego materiału.

Opublikowano

Przepraszam, to ja byłem w błędzie :oops:

Elapor to modyfikowany spieniony polistyren. Widocznie ta modyfikacja uodparnia na CA.

Faktem jednak pozostaje, że elaporowe modele Multiplexa (fox, gemini, funjet) kleiłem zwykłym rzadkim i średnim CA (tym z Riku) + przyspieszacz i nie zauważyłem najmniejszego nadtapiania tworzywa.

Opublikowano

Ja nie twierdze aby nie kleic elaporu CA zwyklym bo i sam to robie tyle ze robiac juz poprawki spoiny to lac malo i koniecznie z przyspieszaczem inaczej wtedy moze wyzrec

Opublikowano

Jarku klejenie UHU to nieszczegolnie trafna decyzja ( zwlaszcza UHU Por-em ) JAkiego multiplex-a sklejasz? Spokojnie mozesz zwyklego CA uzywac. Moje uwagi byly bardziej dla uscislenia informacjii. Sam kleje Elapor zwyklym CA. Dopiero poprawki zywica lub CA do styro

Opublikowano
Jarku klejenie UHU to nieszczegolnie trafna decyzja ( zwlaszcza UHU Por-em ) JAkiego multiplex-a sklejasz?

To nie Multiplex a Cessna 182 EP z Thunder Tiger. Kadłub jest z elaporu. Z resztą pozostałe elementy też :wink: plus trochę sklejki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.