a_skot Opublikowano 21 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Jako, że nie ma głupich pytań a odpowiedzi nie udało mi się znaleźć, więc pytam - jakie kleje są przez Was stosowane do klejenia pianki EP? Może jest jakiś dedykowany do tego materiału? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 21 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Jezeli masz na mysli EPP to CA + aktywator - jezeli pianke depron to specjalny CA do pianek "foam safe" + aktywator foam safe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 21 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 ElaPor czy EPP? Jeśli EPP to klei się to wszystkim. CA, żywica, polimerowy. Elapor również można kleić wszystkim z tego co wiem. jeśli depron to specjalnym CA do depronu. edit: ee mamut mnie wyprzedził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 22 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Chodzi mi o ElaPor. Z EPP nie mam problemu. EP też można kleić CA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celnik Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Każdym CA czy tym specjalnym CA do styro? Bo boje sie że rozpuści czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Zwykly CA daje sobie swietnie rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Każdym CA czy tym specjalnym CA do styro? Bo boje sie że rozpuści czy nie? Sprawdź to się dowiesz :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Cienka warstewka zwykłego CA leko nadtapia depron, ale da się kleić. Odrobinę wieksza ilość (dłuższe schnięcie) i zwykły CA potrafi rozpuścić element. Trzeba więc b. uważać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Cienka warstewka zwykłego CA leko nadtapia depron, ale da się kleić. Odrobinę wieksza ilość (dłuższe schnięcie) i zwykły CA potrafi rozpuścić element. Trzeba więc b. uważać. Tutaj chodzilo o elapor, a nie o depron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 elapor to to samo tworzywo co styropian tyle ze z dodatkiem modyfikatora jakiegos uplastyczniajacego tworzywo. TAk wiec ze zwyklym CA ostroznie.Faktem jest ze elapor klei sie zwyklym CA ale juz poprawiajac spoiny ( np kiedy cos peknie ) juz trzeba uwazac bo z jakis powodow zaczyna go zjadac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 elapor to to samo tworzywo co styropian To zupełnie inne materiały! Elapor to głównie spieniony polietylen, a styropian to spieniony polistyren. Elapor nie rozpuszcza się od CA, a skleiłem kilka modeli z tego materiału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Tomku...Mylisz sie. Zreszta o tym juz bylo link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Przepraszam, to ja byłem w błędzie :oops: Elapor to modyfikowany spieniony polistyren. Widocznie ta modyfikacja uodparnia na CA. Faktem jednak pozostaje, że elaporowe modele Multiplexa (fox, gemini, funjet) kleiłem zwykłym rzadkim i średnim CA (tym z Riku) + przyspieszacz i nie zauważyłem najmniejszego nadtapiania tworzywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Ja nie twierdze aby nie kleic elaporu CA zwyklym bo i sam to robie tyle ze robiac juz poprawki spoiny to lac malo i koniecznie z przyspieszaczem inaczej wtedy moze wyzrec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 23 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 No i wszystko już jasne. Kleję UHU i żywicą. Podzękowania za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Jarku klejenie UHU to nieszczegolnie trafna decyzja ( zwlaszcza UHU Por-em ) JAkiego multiplex-a sklejasz? Spokojnie mozesz zwyklego CA uzywac. Moje uwagi byly bardziej dla uscislenia informacjii. Sam kleje Elapor zwyklym CA. Dopiero poprawki zywica lub CA do styro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Witam A ja swojego EG kleiłem Purex'em i żadna siła nie chciała go potem porozdzielać na części. Fakt klej ma jedną wadę - spoiny są żółte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 24 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 Jarku klejenie UHU to nieszczegolnie trafna decyzja ( zwlaszcza UHU Por-em ) JAkiego multiplex-a sklejasz? To nie Multiplex a Cessna 182 EP z Thunder Tiger. Kadłub jest z elaporu. Z resztą pozostałe elementy też :wink: plus trochę sklejki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.