AndrzejC Opublikowano 4 Października 2018 Opublikowano 4 Października 2018 Właśnie wybieramy się na jedną z największych imprez FSR . Szybkie wyścigowe łodki spalinowe Jak ktoś ma blisko to zapraszam. Będą startowali najlepsi zawodnicy z Europy. Z Polski jedzie dosyć mocna ekipa. Miejsce zawodów: Springhorstsee 30938 Burgwedelhttps://www.google.pl/maps/place/Springhorstsee/@52.5068645,9.8332537,1103m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x47b012e22773445f:0xeada22e8d1471594!8m2!3d52.506481!4d9.8352142 Więcej informacji tu: https://www.smc-hannover.de/home/ Starty w piątek od rana do niedzieli. Będzie na co popatrzeć. A.C.
AndrzejC Opublikowano 4 Października 2018 Autor Opublikowano 4 Października 2018 Będę, Syn Franek startuje. . I kilku kolegów z Polski. A.C.
AndrzejC Opublikowano 4 Października 2018 Autor Opublikowano 4 Października 2018 Jak już będziemy na miejscu, to nie da się nas nie znaleźć. Najpewniej będziemy na parkingu po lewej stronie. Wszyscy nas znają. A.C.
AndrzejC Opublikowano 8 Października 2018 Autor Opublikowano 8 Października 2018 W sumie nie poszło nam za dobrze. Trochę nas zjadły defekty, a trochę brak szczęścia. Bywało, że zawody Hanowerze wygrywaliśmy. Ale nic to, odbijemy sobie za tydzień na Słowacji, A jak nie poszło, to wyjechaliśmy szybciej bo do domu daleko. Też żałuję, że się nie spotkaliśmy. Następny Hanower za dwa lata. A.C.
AndrzejC Opublikowano 8 Października 2018 Autor Opublikowano 8 Października 2018 Te zawody W Hanowerze mają kiepska oprawę elektroniczną. Nasze polskie imprezy są organizowane na dużo wyższym poziomie. Przede wszystkim mamy stworzone przez polskich modelarzy specjalne tablice diodowe, które tak zawodnikom, jak i kibicom pokazują co aktualnie dzieje się na wodzie. Mamy także specjalny program autorski stworzony do prowadzenia zawodów FSR. Nazywa się RACE COMANDER FSR i był w swoim czasie opisywany w MODELARZU. Moim zdaniem to, co posiadamy jest aktualnie najlepszym programem służącym do tego celu . Wbrew pozorom stworzenie takiego programu nie jest prosta sprawą, gdyż należy w nim uwzględnić takie "myki" o jakich niektórym nawet się nie śniło Pracowaliśmy nad tym programem jakieś 5 lat ciągle go poprawiając. Ale teraz mamy to co najlepsze. I to nam znacznie ułatwia prowadzenie zawodów. A bez tablicy wyników to zawody jakieś nie takie są Ja się kolegom z Hanoweru dziwię, że jeszcze się nie dorobili sprzętu do organizacji takich imprez FSRowych. Kiedyś nawet im pożyczyliśmy nasz sprzęt, ale teraz nie chcieli i nawet nie wiem dlaczego. Kasy ze startowego, które wcale nie jest małe maja tyle, że mogliby sobie od nas kupić tak tablicę wyników, jak i program. Ale nie chcą,... Do Hanoweru lubimy z synem jeździć, bo to jedne z najważniejszych zawodów FSR i tam można pościgać się z najlepszymi. Większa range mają tylko mistrzostwa świata i czasem mistrzostwa Europy, A jak uda się tam wygrać to już jest tylko czysta przyjemność i nawet ta odległość nie wydaje się taka wielka Jak któryś z kolegów będzie chciał sobie zobaczyć na czym te nasze szybkie łódki polegają, to za dwa tygodnie mamy jeszcze zawody w Jaworze. Obsada międzynarodowa i paru "kozaków" się na nich pojawi, więc wyścigi zapowiadają się na udane. I to będą ostanie zawody w tym sezonie O tych zawodach Jaworze jeszcze napiszę. Na razie mamy problem z poziomem wody na akwenie, ale będziemy kombinować żeby wszystko się udało. Słowacja (Kuty) także ma swoja wysoką range, ponieważ tam z kolei przyjeżdżają wszyscy znani ze wschodniej Europy. I też jest się z kim ścigać A.C.
AndrzejC Opublikowano 9 Października 2018 Autor Opublikowano 9 Października 2018 To nie konferansjer był, tylko sędzia startowy Oni tak mają, Jeden po niemiecku gada perfekt, a drugi jakąś gwarą...Przeważnie ich rozumiem ale czasem to oni sami siebie nie rozumieją . Odnośnie przekrętów, to i u nas w FSR ach się zdarzają, Ale, że wszystko jest w zasadzie transparentne bo wygrywa najszybszy i najskuteczniejszy więc ciężko coś tam przekręcić. Akurat na niemieckich zawodach najczęściej dochodzi do różnych prób nagięć przepisów. Ale dajemy radę. Już tak sobie nie dajemy w kaszę dmuchać jak kiedyś bywało. Z resztą wszyscy się znają i każdy dokładnie zna się na przepisach, więc coś takiego jak "protest" u nas jest zjawiskiem w zasadzie nieznanym. No i nie ma czegoś takiego jak np w modelarstwie redukcyjnym, że o moim wyniku decyduje jakaś komisja. Jakby tak było, to już bym to w diabły rzucił. Czytałem o MS w makietach F4. I powiem, ze choć podziwiam kunszt tych modelarzy, to jednak w takiej kategorii bym wyczynowo nie startował. W sporcie jaki by on nie był ma być pierwszy ,drugi i ostatni i decyduje wynik, a nie ocena sędziów. A jak decyduje opinia komisji sędziowskiej czasem z łapanki, to dla mnie taki sport, sportem być przestaje. I dlatego wyścig FSR ma dla mnie ten walor, że wynik właściwie zależy ode mnie. A jak sędzia chce zrobić szwindel to jest jeszcze ze 100 zawodników, którzy na niego patrzą i widzą i wiedzą. A.C.
jarek996 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 W sporcie jaki by on nie był ma być pierwszy ,drugi i ostatni i decyduje wynik, a nie ocena sędziów. A jak decyduje opinia komisji sędziowskiej czasem z łapanki, to dla mnie taki sport, sportem być przestaje. Ja tez lubie sporty , gdzie wynik nie zalezy od sedziow , wiatru ITP zdarzen. Dlatego uprawiam KOLARSTWO
Rekomendowane odpowiedzi