Maciej Ritmann Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 czy jeśli połączę akumulatory 1,2V to przy 4 wyjdzie napięcie 4,8? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Jeśli połączysz je szeregowo, to tak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 :shock: apokalipsa.... napięcie po naładowaniu i rozładowaniu aku może się trochę różnić. Rozbieżność w granicach 4,8 a 6v . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Nie bardzo wiem, o co Ci chodzi Bartku. Odpowiedziałem na konkretnie zadane pytanie. Nikt nie pytał, jakie napięcie będzie po naładowaniu, a jakie po rozładowaniu pakietu. Generalnie, przy szeregowym połączeniu 4 ogniw, napięcie pakietu = 4 x napięcie ogniwa. EDIT: Rozbieżność w granicach 4,8 a 6v Przesadziłeś troszkę. Po zdjęciu z ładowarki napięcie ogniwa NiMh/NiCd nigdy nie będzie wynosiło 1,5V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 23 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 czyli jeśli je połączę w ten sposób: + --------------- \ [=] \ - ....................... \ .......... ......\ +--------------------\ \ [=] / \ - ...................... / .................... \ + -----------------/ \ [=] / / - ................... / ..................... / +---------------/ / [=] / -.......................................... / to będzie szeregowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 23 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 generalnie minus z minusem plus z plusem tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 nie - plus z minusem i minus z plusem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Ale nie w kółko, bo będzie zwarcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 23 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 byłby któryś kolega tak dobry i mi rozrysował schemat dla 4 akumulatorów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Kłaniają się podstawy podstaw elektrotechniki. Fizyka chyba z zakresu szkoły podstawonej. Ostatni rysunek na tej stronie: http://www.e-baterie.com/howwork.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Nie bardzo jest tu co rysować :wink: Ogniwa składasz naprzemiennie, obok siebie - tak najwygodniej. Do plusa pierwszego ogniwa lutujesz przewód, najlepiej czerwony. To będzie plus Twojego zasilania. Teraz minus pierwszego ogniwa łączysz (poprzez lutowanie odcinków przewodu) z plusem drugiego. Dalej postępujesz analogicznie aż do ostatniego ogniwa. Łączysz minus trzeciego z plusem czwartego, a do minusa ostatniego, czwartego ogniwa lutujesz odcinek czarnego przewodu i to będzie minus Twojego zasilania. Myślę, że ten opis jest czytelny, ale jak się uprzesz to Ci to narysuję :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Przesadziłeś troszkę. Po zdjęciu z ładowarki napięcie ogniwa NiMh/NiCd nigdy nie będzie wynosiło 1,5V. podałem od 4,8 do 6 jako wartości zaokrąglone.Co do pytania http://www.rcauto.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=32 winno pomóc. Edit: co do " :shock: apokalipsa..." ulubiony tekst jednej z postaci (nauczycielki) popularnej ostatnio kreskówki (żaden odzew do Ciebie cobra ) Irytujący dla mnie jest brak inwencji i chęci zdobywania wiedzy za pośrednictwem "szukaj" i google. No ale przecież łatwiej założyć nowy temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 przewód czerwony[+####-][+####-][+####-][+####-]czarny przewód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 24 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 a opłaca mi się robić akku samemu? złożyłbym 6-8 akumulatorów razem nie będzie za ciężkie? poradzicie coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 24 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 Jakie to akumulatory i za ciężkie do czego? Zadawaj pytania w sposób bardziej konkretny, bo w ten sposób raczej nie doczekasz się odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 24 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 albo połączę takie : Sanyo R6/AA Ni-MH 2700mAh lbo: Sanyo Eneloop R6/AA 2000mAh a czy nie będzie taki akku za ciężki do samolotu, extrim v2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 24 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 a czy nie będzie taki akku za ciężki do samolotu, extrim v2 Nie oddadzą tyle prądu, więc sie nie nadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 24 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 ok to może coś polecisz? firmowy akumulator jest pieruńsko drogi!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 24 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 Mogę polecić Ci cały napęd do Extrima, sam na nim latam i jestem bardzo zadowolony Silnik taki, regiel no-name 30A, śmigło 10x4,7 GWS i akku Zippy 3S 1000mAh. Loty ok. 10 minut na jednym pakiecie, model waży z takim napędem w okolicach 550g i lata świetnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 24 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 a może tak: silnik welgard a22-12-06 z reglem od nich, śmigło 10x4,7 GWS, 3S 1000mAh? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.