flyszman Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Witam Was, mam delikatnie mówiąc niuans ze śrubą kołpaka śmigła, którą dokręcając za mocno po prostu przekręciłem i owy kołpak trzyma się na amen ze śrubą (kręci się wokół własnej osi jak by gwintu nie miała). W jaki sposób mogę ją odkręcić i wymienić na nowy element kołpaka z nieuszkodzonym gwintem ? Z góry dziękuję za sugestie. Roland Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Śruba wygląda na imbus - proponuję dobrać odpowiednie wiertło i po prostu ją rozwiercić od przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyszman Opublikowano 16 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 hmmmm ... myślałem, że jest jakaś inna, mniej inwazyjna metoda ... Roland Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 A śruba się kręci i nie chce wykręcić, czy objechany jest szesciokąt imbusa i imbus (klucz) obraca się w śrubie i dlatego nie chce się wykręcić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyszman Opublikowano 16 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 ... kształt Imbusa w śrubie nie jest objechany to chodzi o przekręcony łepek albo gwint wewnątrz połączenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 To ewentualnie możesz spróbować odkręcać śrubę i lekko podważać kołpak, jak gwint jest zerwany to powinno się udać. Z wierceniem może nie wyjść jak śruba się kręci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyszman Opublikowano 16 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Dziękuję Wam za poradę. Sprawdzę niebawem i dam znać czy metoda zadziałała. Pozdrawiam. Roland Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Można spróbować wkleić na jakiś super glue imbus, przy wykręcaniu lekko ciągnąć do siebie. A super glue bo jak się nie uda to spokojnie uda się wyłamać z metalu imbusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Z superglu to raczej bym nie próbował, przy wkładaniu imbusa zrozleje się poza śrubę i sklei śrubę z kołpakiem, a próbując to "zerwac" wyłamiesz połączenie klucza z śrubą. Jak łeb jest ukręcony, to będzie łatwo i obejdzie się bez gwintowania, jak gwint się zerwał w piascie, to wymiana piasty, albo gwintowanie na większy "M". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Z superglu to raczej bym nie próbował, przy wkładaniu imbusa zrozleje się poza śrubę i sklei śrubę z kołpakiem, a próbując to "zerwac" wyłamiesz połączenie klucza z śrubą. Jak łeb jest ukręcony, to będzie łatwo i obejdzie się bez gwintowania, jak gwint się zerwał w piascie, to wymiana piasty, albo gwintowanie na większy "M". Wiadomo z tym super glue to symbolicznie nawet o tym nie pisałem bo to oczywiste, dwa razy już tak uratowałem sytuacje w innych przypadkach miałem możliwości podważenie nożykiem łba. A super glue trzyma średnio metal z metalem zwłaszcza jak nie odtłuszczane to już w ogóle . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi