olo Opublikowano 28 Listopada 2008 Opublikowano 28 Listopada 2008 Spectrum i Futaba są na rynku od dłuższego czasu a Jeti to praktycznie nowość.
diem Opublikowano 28 Listopada 2008 Opublikowano 28 Listopada 2008 Kamyczku jednak w fasst i dsm2 tez sa zlinkowane urzadzenia co oznacza ze odbiornik nadaje. Inaczej mialbys problem przy wchodzeniu drugiego urzadzenia na kanal tak jak w 35mhz.
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 28 Listopada 2008 Opublikowano 28 Listopada 2008 Linkowanie nie musi polegać na komunikacji w obie strony ... dodatkowo jeśli nawet transmisja odbywa sie duplexowo to jedynie podczas linkowania , z małej odległości i przy minimalnej mocy. Jak latasz nie linkujesz więc transmisja podczas użytkowania jest jedno-kierunkowa odbiornik nie pobiera prądu na nadawanie. Łatwo sprawdzić ile prądu pobiera odbiornik duplexowy a ile zwykły 2,4GHz. Można się domysleć że jeśli chcemy zachować podobne parametry komunikacji w obie strony to moc nadajnika w radio i w odbiorniku musi być podobna zatem pobór prądu modułu wcz tu i tam zbliżony ....
diem Opublikowano 28 Listopada 2008 Opublikowano 28 Listopada 2008 Ok, tylko ze jak modul wifi ustawisz w tryb promisc to wtedy lapie caly syf z okolicy, nie patrzac na adresy mac. Mowisz ze kazdy odbiornik mialby filtrowac 50 nadajnikow z okolicy? To po co by te cale linkowanie bylo? Pobor pradu to mozemy sprawdzic, nie watpie ze jest wiekszy w Jeti jednak moim zdaniem komunikacja w kazdym systemie jest w duplexie. Moge sie oczywiscie mylic, to tylko przypuszczenia bo nie spotkalem specyfikacji technicznej zadnej aparatury 2.4. Gdyby takowa zreszta byla to z mila checia poczytam.
krall Opublikowano 28 Listopada 2008 Opublikowano 28 Listopada 2008 Za dużo domysłów za mało konkretów w tych Waszych dywagacjach :? Jeti DUPLEX R8 - 48mA Futaba R6014FS - 70-80mA
diem Opublikowano 28 Listopada 2008 Opublikowano 28 Listopada 2008 Krall ja bazuje tylko na domyslach bo specyfikacji zadnej nie ma. Cos tam z 2.4 mam do czynienia na codzien i nie wyobrazam sobie by to dzialalo bez duplexa. R617FS Futaby - Pobór prądu : 70 mA EOT - nie ma sensu hipotez tutaj zadnych stawiac, kogo to zreszta interesuje - wazne ze dziala
Geralt Opublikowano 29 Listopada 2008 Opublikowano 29 Listopada 2008 Panowie pobór prądu przy duplex-ie to w dzisiejszych czasach szukanie dziury w całym. Teraz do modelu wkłada się o połowę lżejsze o dwukrotnie większej pojemności lipole w stosunku do NICd lub NIMH.
krall Opublikowano 29 Listopada 2008 Opublikowano 29 Listopada 2008 Panowie pobór prądu przy duplex-ie to w dzisiejszych czasach szukanie dziury w całym. Teraz do modelu wkłada się o połowę lżejsze o dwukrotnie większej pojemności lipole w stosunku do NICd lub NIMH. Może za jednym wyjątkiem: DLG. Używamy akumulatory rzędu 300mAh - no i nie przelatasz całego dnia zawodów bez 2-3 doładowań co w przypadku odbiorników na 35 było możliwe.
Geralt Opublikowano 29 Listopada 2008 Opublikowano 29 Listopada 2008 Krall - czemu 300 mAh? Nie znam specyfiki DLG. Bo tak na chłopski rozum to wagowo 300mAh NiMH odpowiada jakimś 600mAh w lipolach. :rotfl:
diem Opublikowano 29 Listopada 2008 Opublikowano 29 Listopada 2008 Nie znam sie na dlg ale z lipolem to bys jeszcze musial ubec miec a z nimh nie
Geralt Opublikowano 29 Listopada 2008 Opublikowano 29 Listopada 2008 ... ale z lipolem to bys jeszcze musial ubec miec a z nimh To nie jest prawda. Odbiorniki GWS-a czy Multiplex-a dostosowane są do pracy z 2LiPol-ami. Korzystam od ponad roku.
diem Opublikowano 29 Listopada 2008 Opublikowano 29 Listopada 2008 ... ale z lipolem to bys jeszcze musial ubec miec a z nimh To nie jest prawda. Odbiorniki GWS-a czy Multiplex-a dostosowane są do pracy z 2LiPol-ami. Korzystam od ponad roku. Wlasnie sie tego rowniez dowiedzialem w innym watku o dlg Dzieki za info, odbiorniki spectruma 2.4 widac tez do 9v dzialaja, moja futaba niestety do 6V. pozdrawiam
krall Opublikowano 29 Listopada 2008 Opublikowano 29 Listopada 2008 Krall - czemu 300 mAh? Nie znam specyfiki DLG. Bo tak na chłopski rozum to wagowo 300mAh NiMH odpowiada jakimś 600mAh w lipolach. :rotfl: Hmm, stosuje się ale jednak rzadziej. Wynika to pewnie z powodu kształtu i wcale nie takiej kolosalnej różnicy w wadze w stosunku do nimh. No i zwykle jeszcze zabawa z BECem. Zdjęcie pakietu ściśle dopasowanego do kadłuba (z lipo tego nie zrobisz):
japim Opublikowano 30 Listopada 2008 Opublikowano 30 Listopada 2008 Panowie! Temat jest o Jeti Duplex 2.4 GHz. Jak chcecie pogadać o lipolach czy DLG to zapraszam do innego działu...
japim Opublikowano 30 Listopada 2008 Opublikowano 30 Listopada 2008 No i się jednak zdecydowałem. Dogadałem się z Mikołajową i zamówiłem ASSANA w combopacku. Jak przyjdzie nie omieszkam opisać moich doświadczeń.
meteor Opublikowano 30 Listopada 2008 Opublikowano 30 Listopada 2008 No i się jednak zdecydowałem.Dogadałem się z Mikołajową i zamówiłem ASSANA w combopacku. Jak przyjdzie nie omieszkam opisać moich doświadczeń. to czekam, bo też mam ochotę sobie zamówić zestaw Combo
Cocpit Opublikowano 10 Grudnia 2008 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Witam Czy do Duplex 2,4GHz można bezpośrednio podłączyć 2Li-Poly?
arki Opublikowano 10 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2008 WitamCzy do Duplex 2,4GHz można bezpośrednio podłączyć 2Li-Poly? tak specyfikacja 3,2 - 8,4 V tylko czy serwa są na takie samo napiecie jeśli nie to BEC musi być
Cocpit Opublikowano 10 Grudnia 2008 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Przed chwilom podłączyłem Assan X8R6 i trzy serwa, Hs-81,dwa E-Sky mikro do 2S Li-poli .Działa!!.Biorę miernik na konektorach w odbiorniku 7,4V ??? Ale serwa działają . Czy ktoś może mi to wytłumaczyć?
diem Opublikowano 10 Grudnia 2008 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Hmmm, szpecem to nie jestem ale serwa chyba beda szybsze, mocniejsze i raczej mniej żywotne...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.