Skocz do zawartości

Wymiana anteny w nadajniku RC na antenę zewnetrzną ?

attyla

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że dni są coraz zimniejsze a zacząłem w końcu latanie w goglach (więcej o tym tu http://rc-cam.info/viewtopic.php?t=126 ) a gogle nie lubią zimna (już teraz trzeba je grzać pod kurtką żeby działały) przyszło mi na myśl aby latać siedząc w samochodzie kabel od anteny 2,4 ghz ma 2 metry więc to nie problem wystawić ja na zewnątrz problemem jest antena nadajnika RC mam do wyboru przerabiać mx-16 choć wolałbym tego typu operacje przeprowadzić na flash 5 czy jest w ogóle szansa na prawidłowe wykonanie w domowych warunkach takiej przeróbki czy też lepiej to komuś zlecić jeśli tak to komu ?

Opublikowano

Może spróbuj eksperymentalnie. Połączenie anteny z elektronika w nadajniku w większości mi znanych nadajnikach jest przez kabelek. Spróbuj go wydłużyć, zrób jakieś mocowanie anteny na dachu i testuj ;) (opcja z flash 5 ;) ) Sprawdź też czy autko zachowuje się jak klatka "faradaya" jak nie to rozłóż antenę wewnątrz i po problemie :) (no chyba że masz fiata raz dwa sześć ;))

Opublikowano

znalazłem to :)

sławekmod napisał

Długość fali dla częstotliwości 35Mhz wynosi 8,57 metra.Antena ćwierć falowa powinna mieć długość 214cm.Ale producenci stosują cewki celem dopasowania anten o długości 1/8 fali w tym przypadku 1.07m.Anteny 1/4 fali mają tę zaletę że nie wymagają cewek a dopasowanie do 50 ohm uzyskuje się przez odpowiednie ustawienie przeciwwag (przeważnie czterech)pod odpowiednim kątem w stosunku do promiennika

to wyczerpuje temat teoretycznie ale jak to przełożyć na język praktyki ?

Opublikowano

Chyba najmniej bolesne, ale jednocześnie wcale nie najtańsze to wystawienie drugiego nadajnika na dach i podpięcie się do niego kablem uczeń trener... Zależy jakim modelem latasz i ile funkcji na raz użytkujesz. Jeżeli tylko 4 to wystarczy najprostszy manipulator - nawet Esky z gniazdem trenera za 60 zl...

Opublikowano

Faktycznie można zrobić tak jak piszesz Przemek ale wtedy mam max 5 kanałów a chciałbym mieć możliwość sterowania kamerka na pokładzie. No i nie ukrywam liczę na lepszy zasięg na dłuższej antenie .Latanie fpv i tak wiąże sie z zabieraniem sporej ilości sprzętu więc jedna antena zewnętrzna różnicy już nie robi.

Opublikowano

To jest jeszcze jedno rozwiązanie.

Podobne do tego co mówiłem, ale bardziej skomplikowane. Postaraj się nawiązać kontakt z Jarkiem Hajdukiem. On pracował kiedyś dla ITWL gdzie latali BSLami nad poligonem wykorzystując zewnętrzną antenę dalekiego zasięgu, która współpracowała z nadajnikiem MC4000. Wyjście sygnału z gniazda nadajnika i wejście na zewnętrzny moduł HF. Jak to było zrobione - to już musisz pogadać z Jarkiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.