Skocz do zawartości

Turnigy C2409 zgasł i drga

Norbert

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przejdź się do punktu przewijania silników, na 100% mają różne średnice.

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Uuuuu, nawinięte bifilarnie, będzie ciężko przewinąć.

Opublikowano

Gdybyś zdecydował się na przewijanie, to:

- przy odwijaniu policz ilość zwojów

- przekrój nowego drutu, lub nowej wiązki drutów powinien być podobny do obecnie nawiniętego

- przy pierwszych samodzielnych nawinięciach raczej nie zmieścisz poprzedniej "fabrycznej" liczby zwojów (zwłaszcza przy nawijaniu pojedyńczym drutem), ale nie przejmuj się - ważne, aby na każdym ramieniu było tyle samo zwojów - silnik będzie działał (większe Kv, ale niższa moc).

Opublikowano

Sławek możesz przybliżyć nam pojęcie "bifilarnie"? Zabrzmiało jak czarna magia.

Czy to znaczy że trzeba nawijac zwoje trzema drutami rónocześnie?

Norbert przez tel podał średnicę drutu 0,22 mm.

Opublikowano

Teraz pozostaje odwinięcie i sprawdzenie czy gwiazda czy trójkąt? Przepraszam za ignorancję tematu ale z mojej pierwszej przymiarki co do nawinięcia takiego silnika nic nie wyszło bo tak staniały, że w końcu kupiłem. Chciałbym wspólnie z Norbertem spróbowac znależć uszkodzenie i/lub je naprawić. Kiedyś nawijałem cewki może to się przydac teraz....

Opublikowano

Czy gwiazda, to widać "gołym" okiem - gdzieś musi być połączenie trzech uzwojeń niepodłączone do wyprowadzenia i zaizolowane.

To akurat jest trójkąt: widać na fotce, że np do żołtej końcówki wchodzą końce dwóch uzwojeń.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli jeszcze nie przewinąłeś, to mogę Ci to zrobić. Tylko musisz mi go jakoś dostarczyć. Nawinę Ci dokładnie tak samo. A tak nawiasem mówiąc, bifilarnie nawijać jest łatwiej niż męczyć się grubym drutem (w grubym łatwiej uszkodzić izolację). A i uzwojenie bifilarnie nawinięte lepiej się chłodzi w pracującym silniku-większa powierzchnia).

Pozdrawiam, Bogdan

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Już dawno przysłali mi nową sztukę. Bezproblemowo.

Takie trochę, to wciągamy nosem, wycieramy gumką i przewijamy sami, nasz Klient nasz pan... :devil:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.