olo Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 Ładnych parę lat temu oglądałem taki zestaw w sklepie Składnicy Harcerskiej i kupiłem z Allegro częściowo napoczęty zestaw. Ma odciętą kabinkę,wgniecione w jednym miejscu poszycie skrzydła. Po drewnianych częściach widać że ma parę lat ale korniki jeszcze go nie zaatakowały i mam nadzieją szybko go ulotnić. A tak mnij więcej wyglądał zanim zacząłem go ..naprawiać" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 Ile ważą skrzydła w stanie jak na zdjęciu (o ile jeszcze nic z nimi nie zrobiłeś) ? Robię sobie coś podobnego (skrzydło) i mam wrażenie, że ciężkawo mi wychodzi (rozp. 130cm, pow. 23dm2 - 450g). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 30 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 Hubert skrzydła{obie połówki} teraz ważą 0,6kg a połówka ma wymiar 76x24,5 cm,oklein grubości 0,8 mm z jakiego drewna to nie wiem. Obrobiłem wstępnie krawędź natarcia z balsy 1 mm i spływ z 6mm.Będę musiał dorobić jeszcze nowe lotki bo chcę je przedłużyć do końca skrzydła.Zmienię też trochę przód modelu ,mocowanie silnika,wręgę silnikową,mocowanie przedniego kółka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 Co jest na tym zdjęciu: ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 Dzięki, biorąc pod uwagę stosunek powierzchni mam nadwagę. Ale już kończę OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 Pewnie skrzydło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 Jaki silnik do niego ? też jakiś klasyk ? :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 30 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 Co jest na tym zdjęciu: Obrazek ? To wgnieciona okleina ,częściowo szpachlowana przez poprzedniego właściciela. Teraz wyciąłem ten kawałek i wkleiłem na Soudal twardą balsę. Zastanawiam się czy nie wzmocnić tej części skrzydła poprzez zalaminownie cieniutką tkaniną szklaną. Silnik oczywiście też z tamtych lat czyli Webra 10 ccm. Później chyba poświęcę MVVS 12,7 piszę że poświęcę bo w tym modelu chcę mu obrócić wydech z bocznego na tylny a po czymś w używany MVVS raczej długo już nie popracuje. Wydech będzie wtedy częściowo schowany w tym wgłębieniu w kadłubie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 oj pamiętam to z "tamtych lat" ... z rozdzielnika na modelarnie.. jednak słabe silniki i kłopoty z materiałami niepozwalały odpowiednio ulotnić tego zestawu a ówczesne radugi czy "super tigery"miały stanowczo za małą moc a zbyt dużo wazyły ..będę kibicował bo na tym próbowałem akrobacji w czasach zanim powstał węgiel kamienny :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 30 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 oj pamiętam to z "tamtych lat" ... z rozdzielnika na modelarnie.. jednak słabe silniki i kłopoty z materiałami niepozwalały odpowiednio ulotnić tego zestawu a ówczesne radugi czy "super tigery"miały stanowczo za małą moc a zbyt dużo wazyły ..będę kibicował bo na tym próbowałem akrobacji w czasach zanim powstał węgiel kamienny :wink: Ten sklep Składnicy Harcerskiej w którym go oglądałem był właśnie Pile,na oglądaniu się skończyło bo nie miałem wtedy odpowiedniego silnika a wtedy kupiłem zestaw motoszybowca Astir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 31 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 Olo czy to czasami nie jest ten sam model co na allegro był wystawiony za 100zł :?: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 31 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 Chyba był od 1zł albo miał jakieś minimum. Teraz też jest wystawiony na Allegro taki zestaw. Oczywiście to nie mój bo swojego nie sprzedaję Dzisiaj zrobiłem miejsce pod żeberka. Styropian wypaliłem lutownicą. Wymyśliłem że zrobię owiewkę kabiny z ramka dookoła zrobioną z laminatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 31 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 Olo - faktycznie były w składnicy (podobnie jak balsa z kornikami hehe) . Ja ulotniłem swojego pozyczoną webrą cos koło 15cm ale długośc startu była okropna..toczył sie i toczyl . Problemem wtedy była masa. Teraz wiele można zaoszczędzić . swoją drogą to była przypadłość wszystkich zestawów czeskich z tamtych lat chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 31 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 15 cm i nie chciał wystartować?Weź mnie nie strasz Owiewka z grubsza wygląda teraz tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 31 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 Olo opalarka grzales PETa?? co by sie ładnie skurczyl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 31 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 ano kłopoty miał ........ ale to było dobre 20 lat temu .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 31 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 Nie mam opalarki ,mam HOT GUNA Jakieś cienkie te PET-y ostatnio robią i może poszukam innej 2L butelki,szkoda że takie ładne brązowe widziałem tylko 1L i jest za mała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 31 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 15 cm i nie chciał wystartować?Weź mnie nie strasz Witam Olo nie przejmuj się. Założysz turbinę tak ze 20 kilo ciągu to na pewno da radę ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 31 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 Jędrek turbina bardzo by mi pasowała bo daleko po paliwo nie musiałbym jeździć A i kilku mechaników od turbin też na miejscu bym znalazł,same plusy Teraz moda na starocie to wszystko przez Henia jak wyciągnął swoją 50-letnią Jaskółkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 31 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 ...nie tak źle - mój na Webrze .61 (z przelotowym tłumikiem - eżektorowym) chodził jak wściekły. Ciężkawe toto było, to i szybko latało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.