Skocz do zawartości

Akrobat z zestawu firmy Modela ,,POCOMITO"

olo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ładnych parę lat temu oglądałem taki zestaw w sklepie Składnicy Harcerskiej i kupiłem z Allegro częściowo napoczęty zestaw.

Ma odciętą kabinkę,wgniecione w jednym miejscu poszycie skrzydła.

Po drewnianych częściach widać że ma parę lat ale korniki jeszcze go nie zaatakowały i mam nadzieją szybko go ulotnić.

A tak mnij więcej wyglądał zanim zacząłem go ..naprawiać" :D

58e349505eb57803m.jpgf6d44514fe7f4fb4m.jpg6be525f6925b9b7cm.jpg215fc3eb5e434d7fm.jpg

87e1ea940806d7e5m.jpg5ead0effcc491440m.jpg64725ee91d2662dfm.jpg :D:D

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ile ważą skrzydła w stanie jak na zdjęciu (o ile jeszcze nic z nimi nie zrobiłeś) ?

Robię sobie coś podobnego (skrzydło) i mam wrażenie, że ciężkawo mi wychodzi (rozp. 130cm, pow. 23dm2 - 450g).

Opublikowano

Hubert skrzydła{obie połówki} teraz ważą 0,6kg a połówka ma wymiar 76x24,5 cm,oklein grubości 0,8 mm z jakiego drewna to nie wiem.

9cad5113860848df.jpg

8d25caebc36d4d53m.jpg

Obrobiłem wstępnie krawędź natarcia z balsy 1 mm i spływ z 6mm.Będę musiał dorobić jeszcze nowe lotki bo chcę je przedłużyć do końca skrzydła.Zmienię też trochę przód modelu ,mocowanie silnika,wręgę silnikową,mocowanie przedniego kółka.

b718bba1f4058380m.jpgf9bd36f9b3b04918m.jpgc118ce05484c104dm.jpgdb3f219971642208m.jpg

fcee80f3951ef421m.jpgc4185ea0269643fam.jpg

bb5619f3a56d3adbm.jpg

Opublikowano
Co jest na tym zdjęciu:

Obrazek

?

To wgnieciona okleina ,częściowo szpachlowana przez poprzedniego właściciela.

Teraz wyciąłem ten kawałek i wkleiłem na Soudal twardą balsę.

Zastanawiam się czy nie wzmocnić tej części skrzydła poprzez zalaminownie cieniutką tkaniną szklaną.

dba210490f302b40m.jpg

8d25caebc36d4d53.jpg

Silnik oczywiście też z tamtych lat czyli Webra 10 ccm.

Później chyba poświęcę MVVS 12,7 piszę że poświęcę bo w tym modelu chcę mu obrócić wydech z bocznego na tylny a po czymś w używany MVVS raczej długo już nie popracuje.

Wydech będzie wtedy częściowo schowany w tym wgłębieniu w kadłubie.

244f426e94de665e.jpg

Opublikowano

oj pamiętam to z "tamtych lat" ... z rozdzielnika na modelarnie.. jednak słabe silniki i kłopoty z materiałami niepozwalały odpowiednio ulotnić tego zestawu a ówczesne radugi czy "super tigery"miały stanowczo za małą moc a zbyt dużo wazyły ..będę kibicował bo na tym próbowałem akrobacji w czasach zanim powstał węgiel kamienny :wink:

Opublikowano
oj pamiętam to z "tamtych lat" ... z rozdzielnika na modelarnie.. jednak słabe silniki i kłopoty z materiałami niepozwalały odpowiednio ulotnić tego zestawu a ówczesne radugi czy "super tigery"miały stanowczo za małą moc a zbyt dużo wazyły ..będę kibicował bo na tym próbowałem akrobacji w czasach zanim powstał węgiel kamienny :wink:

Ten sklep Składnicy Harcerskiej w którym go oglądałem był właśnie Pile,na oglądaniu się skończyło bo nie miałem wtedy odpowiedniego silnika a wtedy kupiłem zestaw motoszybowca Astir.

Opublikowano

Chyba był od 1zł albo miał jakieś minimum.

Teraz też jest wystawiony na Allegro taki zestaw.

Oczywiście to nie mój bo swojego nie sprzedaję :D

Dzisiaj zrobiłem miejsce pod żeberka.

44b5996a5b8f98d4m.jpg36a6d87962064d44m.jpg

Styropian wypaliłem lutownicą.

0119ffe2b527a351m.jpg

Wymyśliłem że zrobię owiewkę kabiny z ramka dookoła zrobioną z laminatu.

d5b457b6372dc6cbm.jpg

Opublikowano

Olo - faktycznie były w składnicy (podobnie jak balsa z kornikami hehe) . Ja ulotniłem swojego pozyczoną webrą cos koło 15cm ale długośc startu była okropna..toczył sie i toczyl . Problemem wtedy była masa. Teraz wiele można zaoszczędzić . swoją drogą to była przypadłość wszystkich zestawów czeskich z tamtych lat chyba

Opublikowano

Nie mam opalarki ,mam HOT GUNA :D

Jakieś cienkie te PET-y ostatnio robią i może poszukam innej 2L butelki,szkoda że takie ładne brązowe widziałem tylko 1L i jest za mała.

Opublikowano

Jędrek turbina bardzo by mi pasowała bo daleko po paliwo nie musiałbym jeździć :D

A i kilku mechaników od turbin też na miejscu bym znalazł,same plusy :D

Teraz moda na starocie to wszystko przez Henia jak wyciągnął swoją 50-letnią Jaskółkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.