Tomek3D Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Buduję obecnie Odysseya z ArtHobby i pomimo tego, że jest to mój pierwszy model tego typu, budowa dawała mi ogromną frajdę i całość podobała mi się tak bardzo, że rozważałem nawet zakup kolejnego modelu. Kilka dni temu przyszedł jednak czas na lakierowanie (oryginalny lakier z AH + rozcieńczalnik nitro wg. instrukcji) i już wiem, że jest do dla mnie zdecydowanie najgorszy etap budowy modelu. Po pierwszych dwóch warstwach przez dwa dni bolała mnie głowa i było naprawdę słabo. Do ostatniej warstwy użyłem maski i było zdecydowanie lepiej, ale chyba w lakier nitrocelulozowy już nie wejdę. Zaznaczę, że do rozcieńczania użyłem raczej niskiej jakości rozcieńczalnika nitro - szukałem przez dwa dni czegoś specjalnego, dokonałem zamówienia przez internet i przyszło coś innego Wygląda na to, że efekt lakierowania jest bardzo fajny, natomiast zastanawiam się nad tym czy istnieje jakiś alternatywny sposób, który da podobny efekt i odpowiednio zabezpieczy skrzydła. Widziałem np. lakiery nitro w sprayu, które służą do lakierowania gitar. Być może coś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Dudzik Opublikowano 27 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Witam zasada każdego lakierowania to pomieszczenie z dobrą wentylacją i maska z odpowiednim filtrem ale nie przeciwpyłowa bo to samobójstwo. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek3D Opublikowano 27 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Witam zasada każdego lakierowania to pomieszczenie z dobrą wentylacją i maska z odpowiednim filtrem ale nie przeciwpyłowa bo to samobójstwo. No tak - rzeczywiście widzę, że w tym obszarze nie można iść na skróty i maska jest niezbędna. Podczas nakładania ostatniej warstwy użyłem marketowej maski klasy FFP3 i wydawało mi się, że jest już bardzo dobrze, natomiast do kolejnego lakierowania sprawię sobie porządną maskę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 27 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Nitro to "pikuś" trzeba było malować chemolakiem, wtedy byś dopiero poczuł, że żyjesz... Jak położysz nitro, możesz je utwardzić jakimś lakierem poliuretanowym stosowanym do podłóg. Tylko zrób to natryskowo, bo z pędzla przybędzie Ci wagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi