slawko_k Opublikowano 27 Stycznia 2008 Opublikowano 27 Stycznia 2008 nie zgadzają się prądy ładowania i rozładowywania? a jakie są różnice? u mnie myślę że błąd w granicach 5% góra. prąd przyładowaniu akumulatorów niklowych nie może spadać i u mnie nie spada. ustawię 1A to mam 1A do chwili wykrycia -dV. Coś musisz mieć źle
Zbyszek Opublikowano 28 Stycznia 2008 Opublikowano 28 Stycznia 2008 Sprawa wygląda tak. Miałem napięcie referencyjne ustawione na 4,06V zamiast 4,09V (czeski błąd). Co do prądów rozładowania to im wyższy zadany to większa różnica w rzeczywistym zmierzonym np. zadany 4.0A to miernik pokazuje 4,45A i im mniejszy amperarz to różnica się pomniejsza. Przy ładowaniu prądem do 3A prąd utrzymuje się na zadanym poziomie. Problem jest przy większym prądzie ładowania i tutaj Grzegorz wypowiedział się, że przetwornica ma za duży spadek napięcia i nic z tego nie będzie. Trzeba popracować nad przetwornicą. Można powiedzieć, że z tymi prądami się uporałem, ale mam teraz problem z ładowaniem lipoli. Przy końcowym ładowaniu napięcie na ładowarce pokazuje 8,05V, a miernik pokazuje 8,3V przy dwóch celach. Kalibracja jest do 0,01V. Jaka tym razem może być przyczyna?
slawko_k Opublikowano 28 Stycznia 2008 Opublikowano 28 Stycznia 2008 może masz kable za długie i za cienkie i masz spadki napięcia na nich. czy dobrze zrozumiałem że jak kalibrujesz to dla 2s ustawiasz 8,4V i to jest ok a jak ładujesz to osiąga tylko 8.05V a voltomierz na baterii pokazuje 8,3?
Zbyszek Opublikowano 29 Stycznia 2008 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Kable mam 40 cm i przekrój 1- 1,5 mm2. Na ładowarce BC- 100 i na tych przewodach jest ok. Co do tych napięć to tak właśnie jest. Zmienię kabelki na grubsze i zobaczymy co będzie dalej się działo, ale wątpię żeby to coś zmieniło. Właśnie rozładowuje pakiet 4 cele do odbiornika 600mAh prądem 0,6A i takim będę ładował. Jak na razie po 30 min. wyładowało 300mAh. Z pakietu rozładowało 505mAh, a władowało 660mAh. Ile to trwało to nie wiem bo nie dopilnowałem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.