ssuchy Opublikowano 26 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 Przede wszystkim, to idea stosowania takiego układy źle wyjaśniona. Generalnie nie chodzi tu o śniedzenie styków w przełącznikach (bo przecież te mikrowłączniki / wtyczki / czy inne małe złącza tu użyte też mogą śniedzieć i zawieść w rezultacie). Istotą układu jest możliwość włączania / wyłączania przy użyciu mini / mikroprzełączników obwodów elektrycznych, gdzie płyną bardzo/duże prądy. Tak jak pisze Marek ważne jest dobranie w takim układzie odpowiednich mosfetów (o bardzo małym RDon uzyskanym przy jak najmniejszym Ugs). Ma to znaczenie szczególnie w układach przełączników niskonapięciowych (1S). Trochę pisałem o tym: TUTAJ. Jeżeli chcemy odłączać od układu elektrodę dodatnia aku (a nie ujemną - masową, jak w opisywanym tu wariancie), to należy użyć mosfeta z kanałem p (Marek o tym wspominał) i zamienić zasilanie: ... ale trzeba pamiętać, że ze względu na swoją strukturę wewnętrzną, mosfety p-kanałowe maja gorsze RDon od n-kanałowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 26 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 Ale po co P? N może być kto powiedział ze należy rozłączać + ? Prąd w lata i wymaga na okrągło wiec moim zdaniem wszystko jednoWysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Jurku oczywiście się z tobą zgodzę i do układów od początku brałem pod uwagę parametry o których napisałeś. Zastosowane układy mają bardzo niskie RDon w porównaniu do fabrycznych takich konstrukcji gdzie parametr zastosowanych układów był wyższy do 30mΩ. Układy o których teraz myślę będą miały RDon na poziomie 3 - 4mΩ przy niskim Vgs. Owszem można rozłączać + ale skoro układy mają gorsze RDon to faktycznie nie ma sensu. w sumie bez różnicy czy odłączamy + czy - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 .... w sumie bez różnicy czy odłączamy + czy - ... czy aby na pewno? Kopii o to kruszyć nie będziemy, bo ani na to miejsce, ani pora. Schemat może być przydatny dla posiadaczy PMOSFETów (nie muszą już główkować jak je włączyć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi