Rysiek10 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Witam Postanowiłem nabyć doświadczenie i za namową Pana Mirka kupiłem do złożenia model motoszybowca Cygnus, zamówiłem i otrzymałem. Zacząłem od usterzenia do rozbitego usterzenia Extra 300.,. Tak wyglądało usterzenie szybowca, trochę czarna magia Zaczęło się "wydłubywanie" i czyszczenie krawędzi po wypalaniu w balsie. Rozpocząłem budowę centropłata w kontakcie z Panem Mirkiem, który mnie pilotował, pierwszy raz i było parę błędów, które udało się naprawić nie niszcząc niczego. Następne zdjęcia po ich zrobieniu. . Profilowanie krawędzi natarcia, dosyć trudne. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek10 Opublikowano 23 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Doszedł kadłub, prace powinny przyśpieszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Piękny będzie. Ile toto ma rozpiętości i gdzie taki zestaw można zamówić. Przydało by mi się coś takiego do bezstresowego wożenia się po niebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 A to czasami nie jest Cygnus? 2940 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awiator Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 http://mirekgal.pl/portfolio-posts/cygnus-rc-elektroszybowiec-o-rozp-2940mm-na-nowy-sezon/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek10 Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Wszystko się zgadza to Cygnus 2940 mm od Pana Mirka . Link powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bupir Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Co słychac u Cygnusa może już oblatany? Zainspirowany relacją z budowy też buduję ten motoszybowiec .Nie licząc rozpoczętych prac przy Wicherkach jest to również moja pierwsza samodzielna praca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek10 Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Co słychac u Cygnusa może już oblatany? Zainspirowany relacją z budowy też buduję ten motoszybowiec .Nie licząc rozpoczętych prac przy Wicherkach jest to również moja pierwsza samodzielna praca. Witaj, 2 tygodnie praktycznie nić nie robiłem, musiałem "podrepetować" moje stawy. Został mi do zrobienia statecznik pionowy i podłączenie bowdena i oblot a później dopieszczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bupir Opublikowano 29 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Zdrowie najważniejsze.Hobby może poczekać.Kibicuję i trzymam kciuki za oblot.Mam nadzieję,ze jeśli chodzi o fotorelację to cdn. Jakie oklejenie,wyposazenie ?Ponieważ jak wspomniałem tez buduję Cygnusa. Podglądam i "szpieguję" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 29 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Zaraz,zaraz! To ma być model na wode skoro naprawiasz stawy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek10 Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Zaraz,zaraz! To ma być model na wode skoro naprawiasz stawy ? Podwodny Hi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Aaaa! Skoro podwodny to wszystko sie zgadza ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek10 Opublikowano 31 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Dalszy ciąg , ster kierunku okleję na czerwono. Zostało założyć bowden oraz w kadłubie półkę na regulator, baterię oraz odb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bupir Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Bardzo ładnie Koledze to wychodzi.Wniosek jest taki,że początkujący wykazując się dokładnością i cierpliwością jest w stanie taki model zbudować. Wczoraj miałem okazję oglądać Cygnusa w akcji,pięknie łapie termikę,lata i lata aż kark boli.Radzę rozpocząć odpowiednie ćwiczenia tej grupy mięśni. pozdrawiam Piotr PS oczywiście to wszystko dotyczy szybowników w kategorii Amator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek10 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Bardzo ładnie Koledze to wychodzi.Wniosek jest taki,że początkujący wykazując się dokładnością i cierpliwością jest w stanie taki model zbudować. Wczoraj miałem okazję oglądać Cygnusa w akcji,pięknie łapie termikę,lata i lata aż kark boli.Radzę rozpocząć odpowiednie ćwiczenia tej grupy mięśni. pozdrawiam Piotr PS oczywiście to wszystko dotyczy szybowników w kategorii Amator Już trenuję kark na pewno zaboli, ale jaka satysfakcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Witam. Mój Cygnus wygląda tak: Dla porządku przypomnę dane techniczne modelu: Rozpiętość – 2940mm Długość – 1320mm ( bez kołpaka, ale ze sterem kierunku ) Waga z pełnym wyposażeniem RC – 1620g gotowy do lotu. Wyposażenie RC obecnie zamontowane w model: – Silnik – MEGA 22/30/3 typu innruner , śmigło składane 11 x 6″ , kołpak typu Turbo o średnicy 40mm. – regulator obrotów JETI Advance 40A – pakiet akumulatorów LiPol firmy SLS o pojemności 2200mAh , 40C 3cele 11,1V. – serwomechanizm steru kierunku i steru wysokości – razem 2szt – Tower Pro MG92B Digital – serwomechanizm do klap i lotek -Sumo HV2107MG – szt.4 Model w locie można zobaczyć tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=uNp1yHhkfuU&feature=youtu.be Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek10 Opublikowano 11 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 W końcu dokonano oblotu Cygnusa, został zmieniony centropłat. Oblotu dokonał doświadczony kolega Sławek, który go ustawił. Film ostateczny oblot, trochę za silne porywy wiatru ale się udał pomimo przeciwności.. Link do filmu :https://youtu.be/YD5cVu42MGI . Nie jestem filmowcem, sorki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi