Gość Kamyczek_RC Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Teraz znacznie lepiej proponował bym jeszcze zdjąc hebelkiem delikatnie 0.5mm i położyć na całym elemencie tkaninę 110 -150 gr zabezpieczy to przed wgnieceniami i wzmocni balsę na styku ze skrzydlem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian1998788 Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 zrobi się .co kilka głów to nie jedna, jak mówi stare przysłowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 zrobi się .co kilka głów to nie jedna, jak mówi stare przysłowie to są moje słowa chwilowo na forum syna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Jak będziecie robili wzorniki do żeberek to skorzystajcie z programu Profili i w nim drukujcie. Jeżeli będzie latał tylko z tym małym silnikiem to raczej profil typu NACA2415. To wzmocnione miejsce jeszcze zalaminujcie tkaniną szklaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Jak zerkam na plan widoczny na fotce to jest tam własnie taki profil dwuwypukły nie symetryczny. Jest to najlepsze rozwiązanie dla modeli nie akrobacyjnych ze srednim obciążeniem mocy silnika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Witam Mirku Jestem pod dużym wrażeniem-model super. Daj znać jak będziesz w warsztacie pracował przy modelu-podjadę zobaczyć. Myślę że jeszcze w tym roku oblot??. Pozdrawiam i do zobaczenia na lotnisku. Krzysztof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek Opublikowano 10 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Witam dzisiaj trzy zdięcia ,oto napęd benzyna 23ccm I czytelne dane z planów i to na tyle . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Motorek fajny i to jeszcze japoński Mirek ciekawe czy wyrobisz się w 4,6kg do lotu. Mój model ciut mniejszy 145 cm dł. i 188 rozpiętości {cięciwa skrzydła 35 cm}tyle waży. Kadłub teraz z silnikiem 26 ccm waży 3,5kg skrzydła 1 kg,6 szt. serw std. ,4 cele zasilanie zapłonu i 2 cele duże LiFe Nie wiem czy nie powinieneś jednak zrobić nowego statecznika poziomego solidną kratownicę z kwadraciaków 10mm na 10mm{12x12?} tylna listwa wzmocniona sosną do tego podwójne zastrzały od góry i spody z prętów węglowych lub linek. A co do oklejania to nie oklejałbym jednak tego Koweralem tylko folią.Oklejałem 2 kolorami folii z HC ,jest niezła i wychodzi tanio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki19944 Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Olo , jestem na etapie przygotowania do wykonania skrzydeł .Myślę że wykonam te skrzydła, dołożę wyposarzenie i wtedy wszystko zwarzę . Myślę że zmieszczę sie w 4,300 ale to są powtórne moje obliczenia .Niczego nie osadzam na stałę ,jeśli twoja sugestia okaże się właściwą , to nie stoi nic na przeszkodzie aby zrobić nowy statol.Sezon zimowy długi, a coś trzeba robić w te ponure wieczory.Tym razem jestem na forum Łukasza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Im będzie lżej tym lepiej,wiadomo i wtedy nie będziesz wołał do silnika ,,Mocy przybywaj" Zapomniałem jeszcze o paliwie.dolicz do rachunku ze 300 ml benzyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek Opublikowano 11 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Dzisiaj gościliśmy na Podwarpiu, wylataliśmy się do woli dlatego efekty słabe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwinnytychy Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 cześć mam pytanie skierowane do pana Mirka czy pan lata gdzieś w okolicy Tychów bo tez się zacząłem tym zajmować i szukam gdzie by można sobie polatać bo potrzeba równego terenu :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek Opublikowano 11 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Latamy w Czułowie lecz sezon się kończy i trawa nie wykoszona. Zobacz post imprezy modelarskie/ latanie w Czułowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Brak czasu ostatnio jest moim największym wrogiem,ale czasem da się uszczknąc parę chwil na przyjemności to jest waga z silnikiem we wnątrz wylaminowałem teraz muszę się wziąc za mocowanie silnika,osadzenie zbiornika no i mechanizmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek Opublikowano 9 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Żebra już gotowe, czas na skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek Opublikowano 10 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 Mirek nie widzę otworów w żeberkach na kanał dla przewodu serwa jak to obmyśliłeś zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek Opublikowano 10 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 Witam cię Olo , wiesz że mnie zaskoczyłeś ,zapomniałem,teraz zostaje tylko mini szlifierka.Skrzydełko kleiłem dzisiaj,starałem się zrobic dokładnie a szczegół umknął.Zastanawiam się czy zrobi klapy.Na tym etapie jest to jeszcze możliwe.Doradżcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 Na starość robię się problemowy Klapy raczej nie będą w tym modelu potrzebne. Ja bym jednak je zrobił,takie 50/50 klapa/lotka nawet tylko po to żeby się przekonać jak będą tym modelu działać.Po oblocie można coś z czymś tam zmiksować i będzie fajnie A jeżeli jeszcze nie miałeś modelu z klapami to tym bardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek Opublikowano 11 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 Dzięki Olo za dobre rady.Faktycznie był by to pierwszy model z klapami, poprzednie(niektóre) próbowałem miksowac na klapo-lotki ale efekty były mizerne.kołysały się na boki.Czy przy zastosowaniu klap model będzie stabilny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.