AMC Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Od 300mA do 5,5A. Zależy jakie serwo po prostu... W piku startowym bywa ponad 40A, zależy od softu sterownika, klucza mocy i samego silniczka. To nie jest takie hop-siup z tym zasilaniem serw, trzeba rozważyć wszystkie możliwe stany przejściowe / nieustalone. Wyłapałem już nie raz sytuację, gdy napięcie na kilkanaście mikrosekund przy serwie siadało z 6 na 0,7V. Oczywiście serwo nie pracowało poprawnie. Malutka dioda separująca wstecznie zasilanie scalaka i bramek klucza + 3x10uF ceramik SMD za nią wyleczyło sprawę skutecznie. Zmieściło się to na płytce serwa (Corona DS319HV, skądinąd bardzo dobre i niedrogie serwo, tylko luzy na wyjściu takie sobie... Całą elektronikę bez potiska przełożyłem do Hiteców 225MG, które uprzednio uwolniły magiczny dymek, będący jak powszechnie wiadomo istotą ich działania). Tak więc raczej dobrze byłoby zrobić ustawianą wydajność dla każdego serwa osobno lub pogrupować to jakoś sensownie, np. 2x3A (lotki), 1x2A(throtle), 2x2A(dzielony SW), 1x3,5A(SK), 2x1,5A(klapy), 1x3A(rezerwa). To tylko przykład, wartości zgrubne dla niedużego akrobata 1,2...1,4 WS. W peaku 40us musi być ponad 30A, elektrolit z niskim ESR to załatwia, najlepiej tuż przy serwie, żeby nie siadało na przewodach i w dodatku nie siało od tych stromych zboczy prądu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz1987 Opublikowano 24 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Od 300mA do 5,5A. Zależy jakie serwo po prostu... W piku startowym bywa ponad 40A, zależy od softu sterownika, klucza mocy i samego silniczka. To nie jest takie hop-siup z tym zasilaniem serw, trzeba rozważyć wszystkie możliwe stany przejściowe / nieustalone. Wyłapałem już nie raz sytuację, gdy napięcie na kilkanaście mikrosekund przy serwie siadało z 6 na 0,7V. Oczywiście serwo nie pracowało poprawnie. Malutka dioda separująca wstecznie zasilanie scalaka i bramek klucza + 3x10uF ceramik SMD za nią wyleczyło sprawę skutecznie. Zmieściło się to na płytce serwa (Corona DS319HV, skądinąd bardzo dobre i niedrogie serwo, tylko luzy na wyjściu takie sobie... Całą elektronikę bez potiska przełożyłem do Hiteców 225MG, które uprzednio uwolniły magiczny dymek, będący jak powszechnie wiadomo istotą ich działania). Tak więc raczej dobrze byłoby zrobić ustawianą wydajność dla każdego serwa osobno lub pogrupować to jakoś sensownie, np. 2x3A (lotki), 1x2A(throtle), 2x2A(dzielony SW), 1x3,5A(SK), 2x1,5A(klapy), 1x3A(rezerwa). To tylko przykład, wartości zgrubne dla niedużego akrobata 1,2...1,4 WS. W peaku 40us musi być ponad 30A, elektrolit z niskim ESR to załatwia, najlepiej tuż przy serwie, żeby nie siadało na przewodach i w dodatku nie siało od tych stromych zboczy prądu Wiec skoro i tak chciałem użyć kilku stabilizatorów to faktycznie pogrupować, mam do wyboru LM2596S lub XL4015E1, minus impulsowej jest taki ze wymaga cewki indukcujnej co zabiera miejsce i zwiększa koszty, plus taki ze sprawność większa co z kolei przy 8 serwach z plytki zrobi juz niezlego kloca, wolalbym jednak pogrupowac w jedno zasilanie i wypuscic ograniczenie prądowe dla każdego serwa osobno co mysle ze by zaoszczedzilo sporo miejsca. Kurde sam nie wiem ktora droga teraz isc. Przydalby mi sie jakis gotowy otwarty powerbox dla podejrzenia rozwiazan Nowe info, za niecały miesiąc będzie u mnie maszynka do produkcji pcb :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Przydalby mi sie jakis gotowy otwarty powerbox dla podejrzenia rozwiazan Już Ci podałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Nowe info, za niecały miesiąc będzie u mnie maszynka do produkcji pcb :-D A co to bedzie za maszynka? Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz1987 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 A co to bedzie za maszynka? Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka cnc biurkowe, jest juz u mnie, musze ja opanowac i dokupic frezy do pcb, jakies proby juz byly ale za grube frezy mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Rzuc fotkę bo mnie to interesuje w sumie nie wiem bo termo transfer mam opanowany do perfekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 ... bo termo transfer mam opanowany do perfekcji. ... metodą żelazkową, czy przy pomocy modyfikowanej laminarki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz1987 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Rzuc fotkę bo mnie to interesuje w sumie nie wiem bo termo transfer mam opanowany do perfekcji. kupilem dokladnie taka sama do eagle sa pluginy gcode z frezowaniem sciezek, wierceniem i wycinaniem plytki, tak wiec gotowy project wrzucasz na cnc i pijesz kawe albo idziesz na spacer i masz gotowa plytke nie eagle ale podobna zesada https://www.youtube.com/watch?v=NeTqIEYZVuI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Chyba najlepszy plugin (ULP) do generowania płytek z Eagla to pcb-gcode.ulp. Sam z niego korzystam po przetestowaniu paru innych (FastGcode, gcode, gcode_02). Do obsługi frezarki stosuję Estlcam'a i zanim rozpocznę frezowanie PCB to zawsze po wczytaniu kodu przeprowadzam skanowanie powierzchni. Genialna funkcja, która eliminuje wszelkie nierówności laminatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 ... metodą żelazkową, czy przy pomocy modyfikowanej laminarki? Przed laty zrobiłem laminarke, zrobię bez problemu 8mils i dwustronny. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz1987 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Chyba najlepszy plugin (ULP) do generowania płytek z Eagla to pcb-gcode.ulp. Sam z niego korzystam po przetestowaniu paru innych (FastGcode, gcode, gcode_02). Do obsługi frezarki stosuję Estlcam'a i zanim rozpocznę frezowanie PCB to zawsze po wczytaniu kodu przeprowadzam skanowanie powierzchni. Genialna funkcja, która eliminuje wszelkie nierówności laminatu. dokladnie jak mowisz :-) jakie frezy uzywasz do pcb? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Obecnie frezuję takimi i nie narzekam: https://www.aliexpress.com/store/product/10x-Titanium-Coated-Carbide-PCB-Engraving-CNC-Bit-Router-Tool-10-Degree-0-1mm-Tip/618002_1535712782.html?spm=2114.10010108.1000023.11.69de4a1fApiecP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz1987 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Obecnie frezuję takimi i nie narzekam: https://www.aliexpress.com/store/product/10x-Titanium-Coated-Carbide-PCB-Engraving-CNC-Bit-Router-Tool-10-Degree-0-1mm-Tip/618002_1535712782.html?spm=2114.10010108.1000023.11.69de4a1fApiecP Dzieki. Te co dostalem w zestawie pekaja jak tylko dotkna plytki nawet na minimalnym posuwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi