madmax Opublikowano 12 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Witam. Przejrzałem forum i nie znalazłem opisów i zdjęć pokazujących, jak zrobić ładną walizkę na aparaturę. Mimo, że temat wydaje się prosty i błachy - to podczas robienia swojej walizy stanąłem np. przed problemem ręcznej obróbki gąbki. Proponuję, aby umieszczać fotki i opisy swoich walizek na aparatury - przyda się tym kolegom, którzy również myślą o jej zrobieniu. Zacznę od swojej: Potrzebne materiały i przyrządy: 1. Walizka aluminiową kupiona w markiecie OBI - cena 49 zł. Wymiary wewnętrzne: 32cm x 22cm x 11cm. 2. Arkusz gąbki kupiony na znanym portalu aukcyjnym 50cm x 50cm - cena 15 zł z kosztami wysyłki 3. Kostka ze styroduru kupiona na znanym portalu aukcyjnym ( razem z usługą wycięcia ploterem termicznym ) - cena 19 zł z kosztami wysyłki 4. Kawałem tkaniny - ja wykorzystałem aksamit ( takie żona miała pod ręką ) 5. Klej polimerowy 6. Noż do tapek z nowiutkim ostrzem 7. Pisak 8. Linijka 9. Metalowa cienkościenna krótka rurka o średnicy 1,5-2 cm. Elementy składowe: Zdjęcia walizki: Walizka środek miała już fabrycznie obklejony mikrogumą. Wystarczyło usunąć tylko przyszytą gumkę do wieka. Wycięty na ploterze klocek styroduru o grubości 70 mm: http://83.15.210.242/piotrek/fotos/wymiary.pdf Arkusz gąbka - proszę zauważyć, że gąbka nie jest płaska: Tkanina: Przymiarka klocka: Wycięte elementy z gąbki : Tutaj mała uwaga do cięcia gąbki: Gąbkę kładziemy na płaską deską. Linijkę przykładamy do górnej powierzchni naciskając na nią bardzo delikatnie ( ugięcie gąbki max 1-2mm ). Pierwsze delikatne ruchy wykonujemy nożem do tapet tak, jakbyśmy cieli zwykłą piłką - gąbka nie może się uginać pod naporem ostrza. Gdy natniemy krawędź na tyle głęboko, że koniec noża dojdzie do powierzchni deski - zaczynamy przesuwać nóż wzdłuż linijki pod kątem około 45 stopni do powierzhni gąbki. Ostrze musi być koniecznie nowiutkie - linia cięcia wychodzi wtedy idealnie. Obklejony klocek fragmentami materiału ( tylko te strony klocka, które będą widoczne ): Gdy mamy wszystko przygotowane - wklejamy do walizki ( poza gabką do wieka walizy ) i na wszelki wypadek sprawdzamy czy wszystko pasuje. Następnie musimu zaznaczyć, gdzie w górnej gąbce należy wyciąć otwory pod manetki. Ja wykorzystałem następującą metodę. Wyciąłem z papieru samoprzylepnego dwa kółeczka. Nastęnie zerwałem folię zabezpieczającą i stroną z klejem ułożyłem do góry na manetkach. Po zamknięciu wieka - kółeczka przykleiły się do gąbki dokładnie, gdzie powinny być otwory na manetki. Mając oznaczone miejsca podgrzałem troszeczkę koniec rurki metealowej na gazówce ( nie za mocno, gdyż gąbka zacznie się za szybko przytapiać/przypalać ) i wykonując ruchu obrotowe bez problemu wykroiłem ładne otwory w gąbce. Przymierzamy jeszcze raz gąbkę i następnie ją wklejamy. A tu już gotowa walizka z wyposażeniem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Fajowe... Bardzo ładne wykonanie. Pozdrawiam, Bartek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Bardzo się postarałeś. Mam identyczną walizkę, ale z wnętrzem poszedłem na skróty - włożyłem do niej przycięty styropian z opakowania aparatury. Dopasowanie jest idealne, ale Twoja wygląda dużo lepiej Nie wiem, czy dla nowego nadajnika nie zrobię podobnego rozwiązania jak Twoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 ...kupiona na znanym portalu aukcyjnym... Spokojnie tu nie trzeba zatajać co to Allegro. A walizka bardzo mi się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Ładny i praktyczny patent. Sam przymierzam się do wykonania takowego, ale planuję wykonać to na bazie kuferka nieco większego i wnętrze wyposażyć w "system polowej regeneracji akumulatorów" :wink: A tak na marginesie - gąbkę zdecydowanie lepiej się tnie nożem (koniecznie ostrym) zanurzonym w mydlinach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 ...planuję wykonać to na bazie kuferka nieco większego i wnętrze wyposażyć w "system polowej regeneracji akumulatorów" :wink: Pomysł wart przemyślenia. Mam tylko jedną wątpliwość. Prawdopodobnie chcesz umieścić w walizce ładowarkę? Jeżeli tak, to gdzieś blisko (w zasięgu kabli) bedą akumulatory, a walizka ze względu na dostęp do ładowarki i jej chłodzenie będzie otworzona. Nie wiem, czy używasz lipoli, ale ta walizka teoretycznie uratowała mnie przed spaleniem nadajnika przy wybuchu lipoli. Teoretycznie, bo akurat nie było w niej radia - latałem sobie pod domem. Walizka leżała oworzona blisko ładowanego w tym czasie pakietu (na tym samym stole warsztatowym w garażu). I jak widać się zapaliła, pożar był spory, zapaliły się też różne narzędzia i drobiazgi modelarskie :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Witam. Dziękuję za pozytywną ocenę walizki. ...A tak na marginesie - gąbkę zdecydowanie lepiej się tnie nożem (koniecznie ostrym) zanurzonym w mydlinach Nawet bym na to nie wpadł. Wypróbuję ten pomysł. Zgromadzenie takich informacji, doświadczeń ułatwi pracę innym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 22 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 Jako ze to jedyny sensowny temat o walizkach jaki udalo mi sie znalesc postanowilem go odswiezyc ... Jestem przed wyborem "opakowania" na nadajnik i mialem nadzieje ze w tym watku znajde jakies fotki waszych "walizek" badz "skrzynek" na nadajnik albo inne drobiazgi.. Chcialbym prosic o zamieszczenie paru fotek jakis "opakowan" na nadajnik tnz walizki itp. Dzieki z góry Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 Nikt nie ma walizek na aparature ??? Czy zima idzie i nikomu sie zdjec nie chce robic ?? ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 Chcialbym prosic o zamieszczenie paru fotek jakis "opakowan" na nadajnik tnz walizki itp. Mój syn poprosił kiedyś babcię o zrobienie takiego "opakowania" do zimowych lotów. Miało być tylko do latania w zimie, żeby rączki nie marzły, a w praktyce służyło do latania zimą i przechowywania nadajnika przez cały rok. Wtedy miał MPX Pico i ten nowy nadajnik Cockpit nie bardzo się mieści. Fajne, prawda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 tinki winki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 nie mozna przecierz mowic o teletubisiach a pomysl oryginalny, nigdy nie myslalem ze mozna w taki sposób zrobic ogrzewacz na ręce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yahoon Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 Przypomniałem sobie, że kiedyś widziałem gotową walizkę w jednym sklepie. Walizka do kupienia tutaj: http://www.himodel.com/radios/Aluminium_Radio_Case.html Wyszło by ok 100zł z wysyłką. Sama walizka ok 60zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 nie mozna przecierz mowic o teletubisiach Teraz (chyba) już można :devil: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 niektórym (w tym mnie) to jakos do głowy weszło, jako że w szkołach było ciągle o tym głośno, to tak juz mi zostalo... a żeby nie odchodzic bez sensu od tematu, daje zdjęcia mojej pudło-walizki:D tu po prawej widac skórzany pokrowiec na...okulary przeciwsłoneczne, rzecz niezbędna. tutaj widac mocowanie nadajnika, żeby w transporcie nie latało wszedzie, wstawiłem klocki sosnowe, przykręciłem i zalałem żywicą, z klocków wychodzi po jednej śrubce, ktora przytrzymuje stópki nadajnika, co w miare widac na zdjeciu 3 oczywiście mógłbym kupi normalną walizke, ale z uwagi na fakt, ze raczej na lotnisko jeżdzę rowerem, nadajnik musi sie mieścic do plecaka, dlatego wszystko jest na maksa upchane do tak małej torby podróżnej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 daje zdjęcia mojej pudło-walizki:D fajny design,taki meski,a i kolorek teletubisiowy 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Dla mnie ma jednak przewagę nad klonkrem, który zajmije pól bagażnika sporego vana. Jeszcze kółeczka i uchwyt do ciągnięcia. Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 daje zdjęcia mojej pudło-walizki:D fajny design,taki meski,a i kolorek teletubisiowy 8) czuje tutaj ironie moze i teletubisiowy kolorek, ale sama walizka jest praktyczna, bo wszystko miesci sie do niczego ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 czuje tutaj ironie moze i teletubisiowy kolorek, ale sama walizka jest praktyczna, bo wszystko miesci sie do niczego No co Ty,absolutnie nie.Sam mysle nad adaptacja czegokolwiek na rzeczy ,,niezbedne'' W sklad wchodza np. dwa statywy fotograficzne,albo dwie baterie zelowe,nadajnik itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 Czy nikt nie ma walizeczek na aparatury ze toczy sie rozmowa bez zdjec ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.