SP-LUK Opublikowano 19 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 masakra , podłączyłem kamerke do wolnego kanału , niby ok , włączam odbiornik i nadajnik a serwa zaczynaja wariować , wykonuja małe , chaotyczne ruchy , kiedy dotknąłem ruchomego obiektywu kamerki zeby ustawić na lepszy kąt , nagle silnik wszedł na max obroty , szybowiec wyrwał do przodu raniąc mnie w noge i uderzając w fotel. niby wszystko całe , silnik sie leko okręcił w korpusie , ale poprawiłem dalej sie tak nie bawie , podłączam zewnętrzny , niezależny pakiet , kosztem masy i w góre P.S. czy dodatkowe zrdło zasilania , jakim jest bateria kamerki mogło wprawić w osłupienie odbiornik?? i dlaczego ruszanie obiektywem wzbudziło silnik ???? :?: :!: kable podłaczone były prawidłowo , plus do plusa , masa do masy , a kabelek od sygnału odcięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Nie wiem co pomieszałes. Ja rozebrałem kamerke do gołej płytki. Patrzac od tyłu (obiektyw z przodu) na styki zewnetrzne to dwa z prawej strony masz - plus z brzegu , za nim minus. Płytka ze stykami jest przylutowana do płytki kamerki na czterech sprezynkach - interesuje nas ta para patrząc z prawej, blizej obiektywu + , za nim nizej - , nie ma tu żadnej filozofii, ja przynajmniej tak polutowałem i jest OK. Może pomieszałes styki wchodzace do odbiornika? Czerwony masz plus, a brązowy lub czarny to minus - one musza byc, pomaranczowy - sygnał odetnij... Moze we wtyczce do odbiornika jest zle. Porównaj z serwem... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SP-LUK Opublikowano 20 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 wtyczka na pewno włożona dobrze , zresztą kabelek od sygnału jest odcięty , a mimo to mi wariuje dopóki aparatura nadaje swój sygnał , niby jest ok , ale jak wyłącze aparaturę , to kamerka jakby przejmuje kontrole nad modelem - serwa robią co chcą , a poruszenie obiektywem powoduje uruchomienie silnika na max obroty , ponowne włączenie nadajnika przerywa ten cyrk i pozwala sterować dziwne... ale prawdziwe nie chce ryzykować utraty kontroli w powietrzu , zakładam niezalezny pakiet ( kosztem wagi ) i tyle, może to kwestia modelu odbiornika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebi Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Kamerka ma wybrowadzone złączę czteropinowe. 1-sygnał 2-sygnał 3-masa 4- +5V Co to są za sygnały na pinach 1 i 2? w/g polskiej instrukcji z www.model-fan.com.pl to jakieś sterowanie. Ale o co można sterować? Może są to wyprowadzone przyciski które są z boku kamerki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Co to są za sygnały na pinach 1 i 2? Witam, spróbuj, kamerka jest zabezpieczona przed "głupotą" (złe podłączenie miałem na mysli +do - i odwrotnie) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barabasz Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 dopóki aparatura nadaje swój sygnał , niby jest ok , ale jak wyłącze aparaturę , to kamerka jakby przejmuje kontrole nad modelem - serwa robią co chcą , a poruszenie obiektywem powoduje uruchomienie silnika na max obroty , ponowne włączenie nadajnika przerywa ten cyrk i pozwala sterować Kolego SP-LUK albo coś przespałem, albo pierwszy raz włączasz sprzęt RC :shock: Zasada jest taka: najpierw załączasz nadajnik a następnie odbiornik, przy wyłączaniu: najpierw wyłączasz odbiornik a następnie nadajnik. Odbiornik zostawiony "samopas" bez włączonego nadajnika ma prawo "wariować", dotykając kamerę oraz zbliżając dłonie do anteny wprowadzasz lokalne zakłócenie (indukcja) a ponieważ nie ma sygnału sterującego z nadajnika (bo wyłączony) w odbiorniku zaczyna się zabawa ze "stanami nieustalonymi" :idea: Ewentualnie magia, ale to chyba nie te forum... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.