OlmerPL Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Witam, potrzebuje waszej rady w bardzo nie typowej sprawie. Buduję frezarkę/router CNC i potrzebuję jakiegoś sposobu na pozbywanie się resztek z frezowania. Najłatwiej będzie pokazać jak ktoś już to zrobił, dla niecierpliwych polecam aby przewinąć do 1:00 do końcowego efektu, https://www.youtube.com/watch?v=HXPxV9IPp2U. W skrócie, chcę umieścić na wrzecionie śmigło które obracając się wytworzy strumień powietrza i rozwieje resztki materiału. Filmik prezentuje ręcznie wykonane śmigiełko i to jest największy problem tego rozwiązania. Moje wrzeciono obraca się w zakresie 8000-24000 obrotów na minutę i nie chcę ryzykować że taka samoróbka rozpadnie się w czasie pracy stanowiąc zagrożenie. Dlatego poszukuję gotowego śmigła które można by użyć. Przeglądając internet w zatrważającej większości natrafiałem na śmigła bez podanych parametrów. Jakie są maksymalne obroty, na jakiej wielkości wał są, jakie mają wymiary (właściwie z wymiarów interesuje mnie tylko środkowa część). A może za słabo szukałem? Zdaję sobie sprawę że prawdopodobnie nie znajdę gotowca z pasującym otworem do mojej maszyny i będę musiał rozwiercać otwór. Co do wielkości otworu to potrzebuję albo 4mm i 6mm (śmigło osadzane na frezie) lub 14mm (zdziwię się jak coś w takim rozmiarze będzie). Możecie coś doradzić? Jakiego typu lub gdzie szukać takich śmigieł? A może macie inne rozwiązanie na które z braku wiedzy i doświadczenia nie potrafię sam wpaść? P.S. Pierwsze co mi wpadło do głowy to wiatraczek z komputera, ale limity obrotów mieszczą się do około 3000 obrotów na minutę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Wydrukować sobie? A jak się nie ma drukarki to zamówić u kogos: Tu akurat na oprawkę https://www.thingiverse.com/thing:3027120 Jesteś pewien ze chcesz mocować 'śmigło' na frezie? Problem może być taki ze w czasie pracy frez może być bardzo gorący a co za tym idzie rozpuści plastikowy 'wentylator'. Dlatego najczęstszym rozwiązaniem na thingiverse to wentylator mocowany na oprawce która jest dużo chłodniejsza niż sam frez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 W skrócie, chcę umieścić na wrzecionie śmigło które obracając się wytworzy strumień powietrza i rozwieje resztki materiału. Filmik prezentuje ręcznie wykonane śmigiełko i to jest największy problem tego rozwiązania. Moje wrzeciono obraca się w zakresie 8000-24000 obrotów na minutę i nie chcę ryzykować że taka samoróbka rozpadnie się w czasie pracy stanowiąc zagrożenie. łopatki węglowe areonaut maja max. 16000obrotów - to tak dla określenia rzędu wielkości o jakich mówimy Znalezienie śmigła ma 24k może być trudne, a struganie jakieś popeliny własnoręcznie bardzo niebezpieczne (przy tych obrotach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 łopatki węglowe areonaut maja max. 16000obrotów - to tak dla określenia rzędu wielkości o jakich mówimy Znalezienie śmigła ma 24k może być trudne, a struganie jakieś popeliny własnoręcznie bardzo niebezpieczne (przy tych obrotach) Aeronaut nie robi łopatek mniejszych niż 7" i stąd ten limit. Obecnie micro quadcoptery latające na 4s i silnikach 3000 kV używają łopatek 2.5 - 3" które kręcą się 60000 obr/min i jakoś żyją. https://www.youtube.com/watch?v=uqgiEDyDNYs&t=376 Jak zrobisz sobie wentylatorek o średnicy 30mm (1.25") to nawet wydrukowany z byle jakiego plastiku wytrzyma max 24000 obr/min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 no tak racja, taki wentylatorek może być malutki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlmerPL Opublikowano 2 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Wedle rady kolegi japim, dorobiłem się wydrukowanego na drukarce 3D wiatraczka (kolega z pracy ma w domu). Na sucho, po pięciu minutach testów przy maksymalnych obrotach wiatraczek się nie rozpadł więc jest dobrze. Na razie mam w domu rozgardiasz z cyklu "polski urlop", ale malować ściany już skończyłem więc liczę że w weekend sprawdzę jak będzie sprawdzał się przy skrawaniu aluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Mocujesz bezposrednio na frezie czy na oprawce? Nie wiem z czego drukowane ale ja bym celowal w konstrukcję mocowaną na tulejce - nie będzie ryzyka roztopienia się od gorącej powierzchni freza podczas pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi