daddycool Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Witam. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że zagadnienie FPV jest mi praktycznie obce, trochę teorii i niepewne loty. Posiadam nadajnik FPV ImmersionRC 5.8 GHz 600mw i jakieś gogle od eachine z wbudowanym odbiornikiem. Problem polega na tym, że latając z goglami czuje się niepewnie, Lot wydaje mi się dziki i niebezpieczny dla modelu, dodam że jest to pianka Pioneer 2 od r-planes. Chciałbym aby na podglądzie widoczne by podstawowe parametry lotu i modelu, oraz co w sumie najważniejsze dla mnie - sztuczny horyzont. Prosiłbym o poradę, jakiej elektroniki potrzebuje aby uzyskać pożądany efekt. Przeglądałem masę postów i wiekszosc zagadnień na jakie trafiłem dotyczyły bardziej zaawansowanych etapów zabawy z kontrolerem. Tutaj dodam, że nie interesuje mnie żaden autopilot, czy stabilizacja, na LRS też przyjdzie czas. Póki co zamierzam latać w koło bazy. Chodzi wyłącznie o nakładkę na podgląd ułatwiającą mi orientację. Pozdrawiam Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulugula Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Witam, zamontuj jakiś kontroler lotu tani cc3d lub spracing f3 , tylko do tego np. minim osd potrzebujesz lepiej by było kontroler z wbudowanym osd. Stabilizacji używać nie musisz. Co do niepewności to przejdzie tylko czasu trzeba troszkę, i latać a się przyzwyczaisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daddycool Opublikowano 8 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 W momencie kiedy zamontowałbym kontroler i osobno osd, bądź kontroler z wbudowanym osd, moge ominac wszelkie ustawienia pod stabilizacje, autopilota itp, a skupic sie na samym osd ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulugula Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Tak bez problemu, podłączasz tylko zasilanie i zależnie czy kontroler z osd czy osobno to trochę kablologi, i tak w sumie o masz tylko sygnał z kamerki przez osd pościć, ale może jeszcze ktoś inny coś lepszego doradzi, jakby nie patrzeć to dziś własnie pierwszy raz takie osd uruchomiłem d dronie 250 a jutro reszta ustawiania Mam spracing f3 i do tego minim osd z kupionym mw osd (1.99 funta), napisz jakim kosztem/wygodą chciałbyś to zmontować to spróbuje pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Nie ma żadnego powodu, zeby szarpać się z osobnym OSD. W sumie to już dawno żadnego nie widziałem w sklepie. Prościej kupić jakieś maleństwo z wbudowanym OSD:https://avifly.pl/pl/elektronika-do-dronow/kontroler-lotu-airbot-omnibus-f4-nano-v6 https://avifly.pl/pl/kontrolery-rc/matek-f411-mini Choćby dlatego, że konfiguracja zewnętrznego OSD jest upierdliwa (albo Przejściówka FTDI, albo passthrough), a jak już dograsz z przejściówkami (co bywa różne pod Windowsami nowszymi od XP) to masz okropne menu MW OSD, albo jeszcze gorsze KV OSD. Tymczasem te powyższe mają OSD ustawiane z iNav Configuratora, bądź Betaflight configuratora, z pełnym graficznym podglądem jak to wygląda. Jeszcze prostszą metodą jest użycie któregoś z nowszych Runcamów (Swift 2, czy Eagle Pro). Te kamery mają wbudowane OSD, ale to tylko timer i napięcie zasilania. Choć mi to w skrzydełku wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daddycool Opublikowano 9 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Cc3d z minim to jest coś czego szukam, tylko pytanie, kiedy chciałbym korzystać tylko z osd, to po prostu przepuszczam sygnal kamery przez osd a dalej do cc3d, to kumam, tylko potem cc3d łączy się z nadajnikiem fpv i to już? Czy trzeba jeszcze go połączyć z odbiornikiem modelu, skoro nie potrzebuje wspomnianych wcześniej funkcji? Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 To co Ci proponuje robi wszystko to co CC3D, ale prościej się konfiguruje i ma znacznie większe możliwości, gdybyś jednak zechciał się bawić w autopilota, czy stabilizację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daddycool Opublikowano 10 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 A tak już z czystej ciekawości przed zakupem - bo nigdzie nie mogę znaleźć tutorialu który rozwialby moje wątpliwości, gdyż praktycznie wszystkie są skierowane na drony - jak wygląda schemat połączenia do całego zestawu? Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Zależy co Cię interesuje. Najprostsze rozwiązanie prezentuje się tak: Czyli między nadajnik video, a kamerę wpinasz FC, który będzie wrzucał OSD na obraz. W tej wersji FC działa całkowicie pasywnie i nawet nie ma podłączonego odbiornika RC. iNava spokojnie da się tak skonfigurować, z OpenPilotem na CC3d może być trudno (ogólnie z OpenPilotem jest trudna na tak archaicznym zlomie jak CC3D) W wersji z Minim OSD wygląda to tak: Czyli sygnał z kamery wpinasz do MinimOSD, Minima łączysz portem szeregowym z FC. Czyli masz więcej kabelkologi, więcej problemów z programowaniem i dodatkowo pamiętaj, ze wiele MinimOSD potrzebuje zasilanie zarówna na 5V jak i na 12V. Jak to połączyć z okropnym filtrowaniem (bardzo latwo o sytuację, gdzie OSD znika) MinimOSD, to naprawdę widać, ze warto kupić jakikolwiek sensowny FC, jak starego szrota na F1 ze szrotowatym MinimOSD. Gdybym ja to robił, to zrobiłbym to tak: Czyli serwa i regler podpięte są do wyjść silnika na FC, a osbiornik jest podłączony portem szeregowym do FC, całość zaś śmiga pod iNavem W ten sposób, masz w pełni funkcjonalny kontroler lotu, który możesz ustawić w tryb acro (czyli nic nie wnosi do pilotażu), a możesz np. ustawić stabilizację. Tak jest zdecydowanie najsensowniej, bo lutujesz to raz i masz coś co zapewni Ci wsparcie na przyszłość. ps. Wiem, że tak bida w Paincie, ale nie chciało mi się odpalać Rhino3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daddycool Opublikowano 11 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Dziękuję za wyczerpujące informacje, bardzo przejrzyście to wygląda, myślę że sobie poradzę, teraz tylko zamówić, poskładać i zobaczyć jak to hula Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi